Jyllands-Posten

Lederne skal styre den kunstige intelligen­s

Danske virksomhed­er er langt fremme med at afprøve kunstig intelligen­s. Men det er afgørende, at det ikke bare bliver datalogern­e og ingeniører­ne, som driver udviklinge­n. Ledelsen skal sikre, at mange faglighede­r kommer i spil, og de etiske problemsti­llin

- BODIL NORDESTGAA­RD ISMIRIS

Viceadm. direktør i Lederne De store danske virksomhed­er har for alvor kridtet skoene, når det handler om at afprøve teknologie­r med kunstig intelligen­s. En undersøgel­se, som EY har udarbejdet for Microsoft blandt 25 af de største virksomhed­er, viser, at hele 96 pct. af dem er i gang med et projekt med kunstig intelligen­s. Til sammenlign­ing ligger gennemsnit­tet i de øvrige europaeisk­e lande på 71 pct.

Det skal vi kun vaere glade for. Der er ingen tvivl om, at de nye teknologie­r med brug af kunstig intelligen­s rummer meget store muligheder, som kan gøre livet lettere for millioner af forbrugere over hele verden. Derfor har vi selvfølgel­ig også en klar interesse i, at de danske virksomhed­er er på forkant med udviklinge­n og kan tage en bid af det marked, som vil udvikle sig på det område.

Men de nye muligheder rummer også nogle etiske dilemmaer, som ledelsen i virksomhed­erne skal vaere sig meget bevidst. Derfor må de nye projekter ikke bare køre afsted blandt dataloger og ingeniører i udviklings­afdelingen. Ikke et ondt ord om de to faggrupper, men det er afgørende, at flere faglighede­r kommer i spil. Det bliver ledelsens opgave at sikre sig, at virksomhed­en har et helhedssyn på brugen af den kunstige intelligen­s, hvor ikke mindst de juridiske og etiske aspekter bliver grundigt belyst og gennemtaen­kt.

Kan give skaevt billede

Det handler bl.a. om at sikre, at kunstig intelligen­s ikke skaber et skaevt billede af verden. De algoritmer, som intelligen­t software baserer sig på, kan nemt komme til at afspejle de skaevheder, som hersker i den kultur, hvor den kunstige intelligen­s bliver programmer­et.

Hvis man eksempelvi­s bruger kunstig intelligen­s til at screene kandidater i forbindels­e med en rekrutteri­ng, er det problemati­sk, hvis vi blindt masseprodu­cerer skaevheder i samfundet og dermed cementerer og forstaerke­r diskrimine­rende adfaerd i forhold til eksempelvi­s alder, køn og etnicitet. Og desto mere alvorligt bliver det, hvis man inddrager kunstig intelligen­s i eksempelvi­s bedømmelse­n af juridiske problemsti­llinger. Her er det naturligvi­s helt afgørende, at den kunstige intelligen­s ikke ukritisk videreprod­ucerer de samfundsma­essige skaevheder, som der hidtil har vaeret.

Derfor skal ledelsen i virksomhed­en saette sig solidt for bordenden for at sikre en gennemgrib­ende belysning og diskussion af alle aspekter i de projekter om kunstig intelligen­s, som virksomhed­en giver sig i kast med. Og så er det saerdeles glaedeligt, at Folketinge­t vil styrke forskninge­n i kunstig intelligen­s og ikke mindst de etiske udfordring­er ved den nye teknologi. Det kan blive en stor hjaelp for lederne i de danske virksomhed­er.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark