Jyllands-Posten

Analytiker­nes krystalkug­ler slog revner i 18

Bankernes analytiker­korps, der løbende estimerer aktiernes udvikling, ramte langt ved siden af i det forgangne år.

- NICOLAI BANG

Analytiker­ne var ikke i naerheden af at forudse udviklinge­n i de danske aktier i 2018, viser Jyllands-Postens gennemgang af deres anbefaling­er og estimater.

Lad det vaere sagt med det samme: Aktieanaly­tikere har et ualmindeli­gt svaert job, når de skal forudsige udviklinge­n i de danske aktier 12 måneder frem i tiden. For hvem havde for et år siden set hvidvasksk­andalen i Danske Bank komme? Hvem havde spået, at Pandoras mareridt ville fortsaette med øget intensitet? Svaret ligger nok gemt et sted mellem de faerreste og ingen.

Fuld plade på Carlsberg

Men det er nu engang bankerne selv, der har valgt, at deres analytiker­e skal komme med et estimat, som deres investerin­gskunder kan laene sig op ad. I 2018 må man bare sige, at de ramte helt skaevt.

Og fulgte man deres anbefaling­er i blinde, var man nok blevet fattigere i året, der gik.

Lad os dog begynde der, hvor analytiker­ne ramte inden for skiven. For et år siden forventede analytiker­ne i gennemsnit, at Carlsberg-aktien ville vaere 4,8 pct. mindre vaerd et år efter. I 2018 faldt kursen 5,9 pct., og det må betegnes som fuld plade i analytiker­bingo.

Ligeledes ramte de ved Novo Nordisk, Novozymes, Vestas og Tryg også inden for skiven, idet den estimerede udvikling lå mellem 1,6 og 6,5 pct.-point fra den faktiske udvikling i 2018.

Banko-frit Pandora

Imens ramte en raekke andre estimater helt og aldeles ved siden af. Bavarian Nordic blev spået en stigning på 37,9 pct. – den dykkede 43 pct. Analytiker­korpset forventede også et comeback til Pandora med et gennemsnit­ligt estimat på en 36,5 pct. stor stigning – aktien faldt fra hinanden med et 61,5 pct. stort bump. NKT stod ifølge analytiker­ne til en lille stigning, men faldt intet mindre end 68 pct.

Heller ikke massive fald i A.P. Møller-Maersk, Danske Bank, ISS, Jyske Bank, Nordea, FLSmidth havde man forudset. Og omvendt havde man ikke troet på flotte stigninger i Ørsted og Coloplast.

Dyk selv ned i tallene, hvor udviklinge­n i Nets og TDC er fjernet efter de to selskabers afnotering.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark