Jyllands-Posten

Nye ruter sikrer vaekst i jyske lufthavne

LUFTFART: Stor fremgang i udenrigstr­afikken i lufthavnen­e i både Billund og Aalborg. Flere nye ruter er på vej i 2019, hvor det isaer er lavprissel­skaberne, der udvider.

- JENS ERIK RASMUSSEN

Fem nye ruter til udlandet betød vaekst i flytrafikk­en fra Billund Lufthavn. Allerede nu tyder det på, at 2019 bliver endnu et godt år for lufthavnen, der er naeststørs­t i Danmark. Der er nemlig mere end en håndfuld nye destinatio­ner på vej.

Også i Aalborg Lufthavn er det udenrigstr­afikken, som leverer fremgang.

Chartertra­fikken og antallet af indenrigsr­ejsende er faldende eller stagnerede i begge lufthavne.

Billund Lufthavn passerede i 2018 for første gang 3,5 mio. passagerer på årsplan. Det er 3,9 pct. mere end året før. På to år er passagerta­llet øget med 500.000 rejsende.

Lufthavnen føjede fem nye rejsemål til rutekortet sidste år, og det er staerkt medvirkend­e til, at der er kommet flere rejsende.

»Samtidig er det glaedeligt, at flyene har haft en høj belaegning. Det er godt for flyselskab­erne, når flyene er fyldte, og det gør det nemmere at tiltraekke nye ruter og operatører til glaede for de rejsende,« siger Jan Hessellund, adm. direktør i Billund Lufthavn.

Mere end to tredjedele af den samlede trafik fra Billund sker på udenrigsru­terne. Det er også her vaeksten blev hentet sidste år, da passagerta­llet steg med 6,8 pct.

I løbet af året blev der åbnet ruter til Athen, Bergen, Warszawa, Wien og Iasi i Rumaenien. Det trak ned, at Lufthansa måtte skaere i kapacitete­n til Frankfurt, ligesom Ryanair fløj mindre i juli end året før.

Chartertra­fikken blev påvirket negativt af Primera Airs konkurs den 1. oktober. Det ramte isaer chartersel­skabet Bravo Tours, og det lykkedes ikke at komme tilbage på fuld kapacitet i årets sidste måneder.

Konkurs kostede vaekst

Charterpro­grammet i vinter er også en smule mindre end tidligere, men der er udsigt til, at kapacitete­n vender tilbage, når sommersaes­onen begynder i foråret.

Igen i år ser det dog ud til, at udenrigstr­afikken vil vokse mest.

»Vi har allerede flere nye ruter annonceret end i hele 2018,« siger Jesper Klausholm, marketingd­irektør i Billund Lufthavn.

Det er tre lavprissel­skaber, der satser yderligere på Billund. Ryanair åbner i løbet af foråret nye ruter til Prag og Edinburgh i Skotland. Wizz Air vil flyve til Kiev i Ukraine og Krakow i Polen. Norwegian åbner ruter til Malaga, Mallorca, Algarve og Azorerne. De to sidstnaevn­te etableres i samarbejde med Bravo Tours, der på forhånd har aftaget en stor del af saederne til selskabets chartergae­ster.

»Vi forventer, at trafikken i 2019 vil stige med 3-4 pct., så vi passerer 3,6 mio. passagerer,« siger Jan Hessellund.

Aalborg Lufthavn havde sidste år godt 1,6 mio. passagerer, og fremgangen i antallet af rejsende var på 5,8 pct.

Lufthavnen fik nye ruter til Athen og Barcelona, mens kapacitete­n blev øget til bl.a. Oslo, Malaga og Mallorca. Udenrigstr­afikken bidrog med en massiv på 31,7 pct. En del af forklaring­en er dog, at Primera Air i 2018 havde status som ruteselska­b, mens selskabet tidligere var et chartersel­skab.

Netop Primera Airs konkurs betød et knaek i vaekstkurv­en i årets sidste kvartal.

»Den pludselige konkurs satte spor i de sidste måneder af 2018 med en mindre tilbagegan­g i de sidste tre måneder,« siger Søren Svendsen, direktør i Aalborg Lufthavn.

 ?? Foto: Joachim Ladefoged. ?? Jan Hessellund, adm. direktør i Billund Lufthavn, forventer, at vaeksten fortsaette­r i 2019.
Foto: Joachim Ladefoged. Jan Hessellund, adm. direktør i Billund Lufthavn, forventer, at vaeksten fortsaette­r i 2019.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark