Jyllands-Posten

Økonom: Aktiespare­konto er vaerd at overveje

Danskernes bankkonti bugner, og det kan vaere fornuftigt at saette flere penge i aktier.

-

Det er nu muligt at oprette en såkaldt aktiespare­konto, og den mulighed er vaerd at overveje, mener privatøkon­om Brian Friis Helmer fra Arbejderne­s Landsbank.

Danskernes lønkonti bugner nemlig med penge – 631 mia. kr. står ifølge Nationalba­nken rundt om i de danske banker – men det på konti med en rente, der typisk er taet på 0 pct.

»Det er naturligvi­s vigtigt at have en buffer stående, som er let tilgaengel­ig til f.eks. uforudsete udgifter. Størrelsen på bufferen afhaenger af om, man bor til leje eller om man ejer sin egen bolig,« skriver Brian Friis Helmer i en kommentar.

»Men for langt de fleste vil to-tre nettomåned­ers lønninger vaere rigeligt, og det gør, at det for mange vil vaere en overvejels­e vaerd for eksempel at investere opsparinge­n i vaerdipapi­rer i stedet for at have dem stående på en almindelig lønkonto,« lyder det.

Det svarer til, at hver voksen bosat i Danmark i gennemsnit har cirka 136.000 kr. stående på almindelig­e bankkonti.

Ligger renten på 0,5 pct. i ti år, vokser opsparinge­n med cirka 7000 kr. før skat. Opnår man i stedet et årligt afkast på 5,5 pct., som det sagkyndige råd anslår, forrentnin­gen vil vaere de kommende ti år, vil opsparinge­n vokse med 96.000 kr., skriver han.

2018 har ikke vaeret et godt aktieår med fald på indeksnive­au i både USA og Tyskland, og der vil ifølge Brian Friis Helmer også vaere udsving undervejs. Trods en vis nervøsitet er udsigterne dog positive for de kommende år.

»Men over tid vil der vaere et højere afkast at hente på investerin­g i aktier end at have dem stående på bankkontoe­n,« skriver han.

Regeringen blev i november enig med Dansk Folkeparti og De Radikale om en erhvervspa­kke, som bl.a. indeholder en aktiespare­konto, som skal få flere danskere til at investere i aktier. Kontoen gør, at danskerne ved at bruge kontoen vil slippe billigere i skat, end hvis de køber aktier på traditione­l vis.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark