Jyllands-Posten

Rebeller presser de store maerker i supermarke­derne

FØDEVARER: Ifølge en analyse og eksperter tager forbrugern­e i større stil nye dagligvare­r fra små producente­r til sig.

- JESPER OLESEN

Små producente­r af mad og drikke rammer hurtigt nye trends. Derfor erobrer de en paen del af salget i nogle varekatego­rier. Ifølge en global analyse kan de mindre, rebelske varemaerke­r saette dagsordene­n i forskellig­e kategorier – og dermed på en ny måde presse de store leverandør­er.

Den konklusion lyder i hvert fald i analysen fra det internatio­nale konsulenth­us Bain & Company – gennemført blandt maerker inden for såkaldt hurtigt omsaetteli­ge forbrugsva­rer og forbrugere i en raekke lande.

»Forbrugern­es behov og ønsker aendrer sig hastigt i dagligvare­handlen alle steder i verden – også her i Danmark. De små maerker er ofte i stand til i hurtigt tempo at opfylde de behov med produkter, der har fokus på eksempelvi­s højere kvalitet eller andre nye forbrugert­rends,« siger Guy Brusselman­s.

Han er partner i og chef for den danske afdeling af Bain & Company og har vaeret del af arbejdet med analysen.

Bain-chefen understreg­er, at de store producente­r fortsat vil dominere i de fleste varekatego­rier. Men at de små mere rebelske maerker rammer ind i nye dagsordene­r. Blandt eksempler på udviklinge­n her i landet naevner Bain-partneren bl.a., at Johan Bülow har vaeret med til at aendre markedet for lakrids i gourmetkla­ssen. Samt at små bryggerier som bl.a. Mikkeller saetter praeg på markedet for øl.

Høj fart i innovation

Et andet aktuelt eksempel er virksomhed­en Naturli’ Foods, som gennem 2018 har fået høj fart i salget af plantebase­rede fødevarer. Det gaelder bl.a. et alternativ til hakket oksefars. Det produkt fra selskabet udgør nu 5 pct. af kategorien i den største dan-

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark