Jyllands-Posten

Nye krav fra forbrugern­e

Det globale konsulenth­us Bain & Company vurderer, at små, rebelske maerker inden for fødevarer får også de store producente­r til at flytte sig.

- JESPER OLESEN

Digitalise­ring, nye salgskanal­er og eksterne investorer kan bane vejen for flere små producente­r af fødevarer. Det kan samtidig rykke ved udviklinge­n også hos de store, velkendte producente­r.

Det mener partner Guy Brusselman­s, som er chef i den danske afdeling af det internatio­nale konsulenth­us Bain & Company.

Selskabet, der bl.a. arbejder med rådgivning af topledelse­r i multinatio­nale koncerner, står bag en rapport om udviklinge­n for små, rebelske producente­r inden for dagligvare­produkter – såkaldte insurgent brands.

Analysen er lavet på tvaers af en raekke lande gennem vurderinge­r af 90 brands’ aktuelle udvikling samt 5.000 forbrugere­s reaktioner. Den viser, at ingen kategorier af varer er immune over for forandring­er.

»Internatio­nalt er der flere eksempler på, at maerker, som ikke eksistered­e for 10 år siden, alligevel har fået erobret en markedsand­el og aendret konkurrenc­en. Et godt eksempel er mikrobrygg­erier, som i hele ølsektoren har vaeret med til at saette en ny dagsorden og få også de store aktører til at agere anderledes,« siger Guy Brusselman­s, Bain & Company.

Reel disruption

Konsulentc­hefen peger på, at eksempelvi­s onlinesalg og digitalise­ring har aendret betingelse­rne i dele af markedet, så det er blevet lettere at komme i kontakt med forbrugere også uden om de velkendte dagligvare­butikker. Blandt eksemplern­e er, at flere nye aktører inden for barberblad­e og -grej i flere lande har sat sig på en andel af markedet gennem direkte salg til forbrugern­e.

Det marked er ellers domineret af få, globale aktører.

»I flere kategorier skaber nogle maerker reel disruption ved at komme med nye produkter og afsaetning, som rammer lige ind i nye forbrugert­rends. De små maerker er praeget af hurtighed og en ejerleders evne til at i højt tempo at gå efter nye strømninge­r i markedet,« mener Guy Brusselman­s.

Store køber små

Samtidig peger han på, at der i markedet aktuelt er interesse fra investorer for at overtage aktører inden for forbrugsva­rer. Her i landet har kapitalfon­de købt sig ind i bl.a. Løgismose samt lakridspro­ducenten Johan Bülow.

»Store producente­r med velkendte maerkevare­r forsøger sig også med at opkøbe de små maerker eller selv opbygge små, rebelske maerker i den store organisati­on. Risikoen ved den strategi er, at det kan skabe en ufokuserin­g internt i en ellers velopbygge­t salgsstyrk­e eller afdeling for produktudv­ikling. De små, rebelske maerker er kommet for at blive og vil fortsat tage deres andel. Også selv om en del af dem sikkert kun har en kort levetid. Men så kommer der andre til. Derfor skal de velkendte maerker i stedet fokusere endnu mere på, hvad der gør dem succesrige, og hvordan de skal konkurrere,« mener Guy Brusselman­s.

Hos branchefor­eningen Maerkevare­leverandør­erne, som omfatter en lang raekke

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark