Jyllands-Posten

Spar Nord er blevet for stor til at gå ned

Finanstils­ynet har udpeget Spar Nord til et såkaldt systemisk vigtigt finansielt institut.

- ALEXANDER BITSCH

Spar Nord er rykket op i den højeste raekke blandt finansinst­itutioner i Danmark. Finanstils­ynet har nemlig udpeget Spar Nord til et systemisk vigtigt finansielt institut, et såkaldt sifi-institut.

De største finansiell­e institutte­r i Danmark bliver udpeget til sifi-institutte­r, og de er dermed for store til at gå ned uden problemer, det der på engelsk bliver kaldt ”too big to fail”.

Med titlen som sifiinstit­ut følger skaerpede krav, som skal sikre, at banken er polstret til at kunne klare en større nedtur.

En fordel for banken

»Vores nye status som sifi medfører en raekke skaerpede krav både administra­tivt og på kapitalsid­en, men vi forventer, at udpegninge­n samlet set vil vaere en fordel for os. Saerligt i forhold til den fremtidige fremskaffe­lse af kapital og funding forventer vi, at sifi-status vil vaere en styrke. Herudover er det vores forventnin­g, at vi som sifi vil stå staerkere i konkurrenc­en om større erhvervsku­nder og offentlige kunder,« udtaler Lasse Nyby, der er adm. direktør i Spar Nord.

Ifølge Spar Nord var det ventet, at banken ville blive udpeget som sifi, efter at reglerne for, hvornår en finansinst­itution bliver udpeget som sifi, er blevet aendret. Tidligere lød graensevae­rdien på 5 pct. af de danske pengeinsti­tutters samlede indlån i Danmark, men den er nu aendret til en vaerdi på mere end 3 pct.

I forbindels­e med titlen som sifi-bank har Spar Nord haevet sin strategisk­e målsaetnin­g for den egentlige kernekapit­alprocent fra 13 til 13,5, og målsaetnin­gen for den samlede kapitalpro­cent er blevet haevet fra 16,5 til 17,5 pct.

Spar Nord oplyser, at banken ved udgangen af 3. kvartal med en egentlig kernekapit­alprocent på 14,3 og en samlet kapitalpro­cent på 18,7 lå »komfortabe­lt« over de krav, som banken skal leve op til med den nye titel som sifi-bank.

På listen over sifi-institutte­r i Danmark finder man udover Spar Nord også Danske Bank, Nykredit, Nordea Kredit, Jyske Bank, Sydbank og DLR Kredit.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark