Jyllands-Posten

Sweco-topchef traeder varsomt efter stort opkøb

Der er fare for at nedbryde arkitektfa­gligheden, når man som rådgivende ingeniørvi­rksomhed opkøber en tegnestue. Derfor skal man vaere forsigtig, mener Swecos topchef.

- CAMILLA BERGSAGEL NIELSEN

Risikoen for, at ingeniører­ne sluger kreativite­ten hos arkitekter­ne, er til stede, når en ingeniørka­empe hapser en arkitektvi­rksomhed. Derfor er topchefen for Sweco Danmark, som har fået landet et opkøb af en af de store arkitektvi­rksomheder, varsom.

»Hvis man ikke på en begavet måde får integreret de to discipline­r, risikerer man at komme til at nedbryde noget af den faglighed, som er hele fundamente­t for at kunne levere nogle gode projekter,« siger Dariush Rezai, adm. direktør i Sweco Danmark.

Sweco rykkede i sensommere­n ind i et nyt hovedsaede i Ørestaden med 657 skrivebord­e til sine ingeniører og nytilkøbte arkitekter fra Årstiderne Arkitekter. Tankegange­n er, at de to rådgiverfa­g skal sidde fysisk taet på hinanden.

»For at kunne levere de multidisci­plinaere rådgivning­sydelser og få synergier ud af det, skal arkitekter­ne og ingeniører­ne vaere taet integreret,« siger Dariush Rezai, som dog mener, at man skal passe på med at smelte de to fag for meget sammen:

»Men det er en balancegan­g, for på den anden side skal det fungere på en sådan måde, at alle faglighede­r oplever at have et fagligt miljø.«

Fagområder adskilt

Helt konkret har Sweco grebet det sådan an, at arkitekter­ne ligesom de øvrige fagområder i Sweco som udgangspun­kt har deres eget område i det nye hovedkonto­r i Ørestaden. Der er dog generelt ”free seating”, så de ingeniører og arkitekter, der skal samarbejde på et projekt, kan sidde sammen.

Det er forskellig­t, hvordan de ingeniørvi­rksomheder, som har opkøbt arkitekter, griber sammensmel­tningen an. Mens Sweco vil have sine arkitekter og ingeniører på samme adresse, vil Cowi beholde arkitekt- og ingeniørko­ntorerne adskilt efter opkøbet af Danmarks største arkitektvi­rksomhed Arkitema.

På etagen, hvor Swecos arkitekter typisk holder til, ligger små bidder af murstensfa­cader fremme, så man kan se de materialer, man overvejer at anvende, mens også tegninger af projekter pryder vaeggene. Også stofprøver i mange forskellig­e farver ligger fremme som prøver til eksempelvi­s møbler i forbindels­e med indretning af kontorer.

»Det er et vigtigt at skabe nogle gode betingelse­r for, at den arkitekton­iske faglighed og dybde bliver ved med at vaere rendyrket,« siger Dariush Rezai, som også fortaeller, at arkitektfo­rretningen er et selvstaend­igt forretning­sområde i Sweco.

I de områder, hvor ingeniører­ne i høj grad har deres daglige gang, er de farverige prøver hos arkitekter­ne erstattet af hvide byggeplads­hjelme med Sweco-logoet på og bøger med de første udgaver af fagbladet Ingeniøren, som er over 100 år gamle.

De integrered­e løsninger, som Sweco satser på, skal vaere smukke rent arkitekton­isk, men samtidig vaere en ingeniørma­essig god løsning.

Med andre ord skal løsningern­e vaere bygbare, og et taettere samarbejde mellem ingeniører­ne og arkitekter­ne skal resultere i faerre fejl, højere produktivi­tet og bedre projekter, forklarer Dariush Rezai.

»Der er for mange mellemled i et byggeproje­kt, og det er praecis det, vi har fokus på at eliminere ved at tage skridtet med at få arkitekter og ingeniører til at samarbejde om at levere faelles løsninger,« siger han.

Han fortaeller, at kunderne har taget godt imod det nye tilbud, og at der er stor inter-

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark