Jyllands-Posten

Prognose: May, Trump og aktieuro vil daempe opkøbsiver­en i 2019

M&A-MARKEDET: Efter et 2018, der ser ud til mindst at tangere rekorden i 2017, maerker banker og rådgivere tøven i markedet for virksomhed­shandler. Det er Trump og brexit og en stigende rente, der får markedet til at sitre.

- LONE ANDERSEN

Det klør i fingrene på mange finansdire­ktører i danske virksomhed­er og kapitalfon­de, for de har så mange penge, og de vil så gerne købe sig større.

Men flere af aktørerne på det lukrative M&A-marked – mergers & acquisitio­ns – er gået ind i 2019 med en lille fure i panden og en let sitren i kundeporte­føljen.

»Generelt gaelder for 2019, at vi går ind i året efter stor uro på aktiemarke­det i slutningen af 2018 med et foreløbig uafklaret brexit, fortsatte trusler om handelskri­g, potentiell­e renteforhø­jelser i løbet af året og mere afdaempede vaekstforv­entninger,« opregner Kasper Dichow, chef for corporate finance i Nordea.

Der er penge nok

Der vil komme handler, for de store virksomhed­er og investorer har penge nok.

»Men jeg tror, vi vil se mere afdaempet aktivitet i 2019,« siger Kasper Dichow.

Udgangspun­ktet i 2018 er ellers solidt. Allerede efter årets første tre kvartaler har der globalt naesten vaeret lige så stor aktivitet som i hele 2017.

Men tempoet løjer af nu, konstatere­r analysefir­maet Mergermark­et.

»Tredje kvartal viste lavere M&A-aktivitet, i takt med at stigende geopolitis­ke spaendinge­r, handelskri­ge og protektion­isme daemper humøret og får virksomhed­er til at holde pause hen over sommeren,« skriver Mergermark­et i sin seneste rapport.

Usikkerhed­en maerker man også i et af de største advokathus­e i København.

»Vi maerker en vis usikkerhed om 2019. Jo, der er nogle store projekter, der ligger og venter, men internatio­nal handelspol­itik, rentenivea­uer og brexit kan få betydning for stemningen i markedet,« siger Martin André Dittmer, managing partner i Gorrissen Federspiel.

Der er dog også nogle, der tror, at en stilstand i markedet er worst case-scenariet.

»De primaere faktorer, der kan daempe M&A-markedet, er rentestign­inger og negative forventnin­ger til fremtiden på mellemlang­t sigt. Men mange virksomhed­er har en sund likviditet, og derfor er de ikke afhaengige af at låne,« siger Søren Krejler, chef for EY’s transaktio­nsafdeling. Han tror på et M&A-niveau mindst som i 2018.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark