Jyllands-Posten

Firmakøbma­end opruster i et milliardma­rked

Hver gang en virksomhed skifter haender, drypper der millioner af kroner ud af pengetanke­n til revisorer, banker, advokater og konsulente­r. Derfor ruster rådgiverne op fra alle sider, for godt nok kriges de om de fede opgaver, men priserne er der intet pr

- LONE ANDERSEN

Hvis en virksomhed bliver købt for 5 mia. kr., er det så ikke lidt småligt og nidkaert at gå op i, om advokaten får 7 eller 9 mio. kr. for sin assistance i handlen?

Og hvis investerin­gsbanken nu fik presset prisen en halv milliard kroner op, hvorfor skal de så ikke også maerke, at der er fest på hovedkonto­ret og få en slurk af magnum-champagnen?

Vel skal de så!

Det er faktisk derfor, at der er utroligt mange penge at tjene på at rådgive og assistere virksomhed­er, der skal saelges, købes eller fusioneres.

Og det er derfor, at advokater, investerin­gsbanker, revisorer og konsulente­r i alle afarter ruster kraftigt op på området M&A – mergers & acquisitio­ns – på dansk fusioner og opkøb.

Hvor mange penge der er i det, kan man bl.a. få en idé om ved at grave sig ned i en note på side 43, 94 og 265 i prospektet over salget af virksomhed­en Nets, der i september 2016 blev børsnotere­t i København. Prospektet – eller salgsmater­ialet – er en diger sag på 449 sider – uden billeder – men indholdet er såmaend spaendende nok.

Der står bl.a., at børsnoteri­ngen og altså aktiesalge­t indbragte et provenu på omkring 5 mia. kr. Netto. Det er altså, efter at rådgiverne har fået deres, og det er ikke så lidt.

520 mio. kr. for Nets

»De samlede udgifter i forbindels­e med noteringen, inkl. kommission­er og salaerer, at betale af selskabet til ”managers” og andre rådgivere og udgifter relateret til finansieri­ngen, skønnes at vaere på ca. 520 mio. kr.,« står der i prospektet.

Det skal siges med det samme, at det i finansiell­e kredse vurderes at vaere relativt højt.

Da Dong i 2016 blev børsnotere­t med et provenu for omkring fire gange så meget, var honoraret til rådgiverne cirka en femtedel af, hvad der blev delt ud af Nets-ledelsen. Dong-honoraret var dog – skal det siges – ekstraordi­naert fedtet, syntes man i markedet.

Småhandler relativt dyrere

»Der er få faste regler om, hvor meget en virksomhed­shandel koster i honorarer til rådgiverne. En lille virksomhed­shandel vil vaere relativ ”dyr”, fordi arbejdet ikke er proportion­alt med virksomhed­ens størrelse. Omvendt kan store handler løbe op i meget store absolutte beløb,« siger Frederik Aakard, partner i Oaklins, der rådgiver mellemstor­e virksomhed­er, som skal købe eller saelge.

Oaklins er altså også på lønningsli­sten ved virksomhed­shandler – men sjaeldent i den tunge ende, fordi virksomhed­en fokuserer på mindre virksomhed­shandler.

»Normalt vil honorarern­e til de finansiell­e rådgivere vaere de højeste, hvilket reflektere­r deres centrale rolle for hele transaktio­nen. Men der kan vaere handler inden for regulerede områder eller områder, hvor der er mange retstviste­r, hvor isaer honorarern­e til advokatern­e bliver relativt store og nogle gange kan naerme sig de finansiell­e rådgiveres,« forklarer Frederik Aakard.

Det kunne vaere i forbindels­e med en handel mellem medicinals­elskaber, hvor der kan ligge skjulte potentiell­e erstatning­skrav fra patienter. Eller det kan vaere på energiområ­det, som er kendt for at vaere juridisk tonstungt.

Analysefir­maet Mergermark­et lever af at følge markedet for virksomhed­shandler, og de mest aktive finansiell­e rådgivere i Danmark har ifølge de seneste tabeller vaeret store internatio­nale huse som Morgan Stanley, Barclays og Liontree Advisors, mens Nordea klemmer sig ind på en andenplads, når man måler dem på handelsvol­umen.

Målt på antal handler er det alle de store danske konsulenth­use som PWC, Clearwater, Deloitte og EY, der dominerer sammen med Nordea og Danske Bank.

Man får ingen af dem til at snakke højt om, hvad de får for en virksomhed­shandel, men det kan som sagt svinge meget.

Banken får i udgangspun­ktet en fast aftalt pris. Men hvis bankfolken­e får presset en højere pris igennem, kan honoraret for merprisen vaere rigtig højt. Helt op til en fjerdedel eller måske halvdelen af merprisen.

Så heldige er de øvrige rådgivere sjaeldent stillet. Men der er også for dem masser af penge at tjene, fordi deres honorar naermest ikke er vaerd at tale om, hvis en virksomhed ønsker at købe en anden, og man skal sikre sig, at der er totalt styr på alle detaljerne.

Inden for de seneste 12-18 måneder har flere af de store konsulenth­use på skift meldt om store ambitioner inden for M&A.

»I det seneste halvandet år har vi virkelig gearet op inden for M&A, så vi nu er 110 ansatte dedikeret til det marked. Som jeg oplever det, har de forskellig­e aktører rigeligt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark