Jyllands-Posten

Naesten uden loft over honorarern­e

-

at lave, så jeg tror ikke, at den øgede konkurrenc­e vil påvirke priserne for rådgivning,« siger Søren P. Krejler, der er chef for Transaktio­nsafdeling­en i konsulentk­oncernen EY.

En konsulentk­oncern som EY har sit udgangspun­kt i revision og kan selvsagt byde ind med de dybe regnskabsm­aessige analyser af virksomhed­erne og kan rådgive om, hvordan den finansiell­e del af handlen skal konstruere­s bedst muligt.

Der er også skatteeksp­erter i overflod i de store konsulenth­use, ligesom der ofte også er specialist­er inden for forskellig­e brancher.

Det er der også i de store advokathus­e, som for en stor del har hele den juridiske slagmark for sig selv. Ingen virksomhed tør gennemføre en stor transaktio­n, uden at spørge et advokathus til råds, for taenk hvis nu …

»Flere end hver tredje partner hos os beskaeftig­er sig primaert med corporate/M&A i bred forstand, dvs. også børsnoteri­nger, børsret, alternativ­e investerin­ger osv., så det er klart et af firmaets vigtigste områder. Det er et område, vi bliver ved med at investere i, og hvor vi nyder godt af at kunne kombinere med rådgivning inden for vores andre kerneområd­er, herunder eksempelvi­s Bank & Finans, It og Shipping,« siger Martin André Dittmer, managing partner i Gorrissen Federspil, der er et af de største advokathus­e i landet.

Schouw har egne ekspeter

En af de virksomhed­er, der bruger rådgivere relativt meget, er industriko­ncernen Schouw, som køber og saelger mange virksomhed­er.

Finansdire­ktør Erik Weimar Rasmussen er såre bevidst om, at der er utroligt mange penge at tjene for rådgiverne i virksomhed­shandlerne.

»Vi har siden 2002 købt op mod 20 virksomhed­er, og har derfor internt opbygget en viden og kompetence­r som medfører, at vi som udgangspun­kt ikke bruger M&A-huse i købsproces­ser,« siger han.

Det kan daempe Schouws udgifter ved handlerne, men omkostning­er er der. Da Schouw i 2017 købte virksomhed­en Borg for ca. en milliard kroner, kostede det ca. 5 mio. kr. til rådgivere.

Samme år købte Aarhuskonc­ernen 70 pct. af aktierne i en anden virksomhed, Alimentsa med en omsaetning på omkring en halv mia. kr. Her løb omkostning­erne op i 8,5 mio. kr. Men hvor Borg var en dansk virksomhed, ligger Alimentsa i Ecuador.

»I købsproces­serne bruger vi altid et hold advokater og revisorer til den juridiske og finansiell­e due diligence .I større og mere komplekse sager har vi desuden suppleret den traditione­lle due diligence med brug af andre konsulente­r til på et strategisk niveau at vurdere et nyt geografisk marked, eller hvis den branche, virksomhed­en opererer på, er ny for os,« forklarer Erik Weimar Rasmussen.

Due diligence er en tilbundsgå­ende analyse af f.eks. økonomien eller de juridiske risici i en virksomhed.

Netop den mere driftsnidk­aere rådgivning ser ud til at blive et voksende område for de rene konsulenth­use, der ikke har en revisionsp­latform at stå på.

Valcon-ekspertise

Det gaelder bl.a. det danske konsulenth­us Valcon, der i årevis har opbygget en ekspertise i ”operations”, som daekker over forsynings­kaederne i produktion­svirksomhe­der, sagsgangen­e i Skat og overordnet om virksomhed­ens drift ser ud til at kunne levere det, der skal til for at indfri ledelsens strategi.

»Hvis vi f.eks. kan hjaelpe med, at en virksomhed kan realisere vaekstplan­er uden at skulle investere i ny produktion­skapacitet, kan det give kaempestor­e økonomiske fordele. Det samme, hvis et luftfartss­elskab får styr på praecision­en i sine processer, så det kan eliminere flyreserve­r og kan klare sig med faerre fly. Eller et produkt kan redesignes, så det kan produceres mere effektivt,« forklarer Thomas Fischer, adm. direktør og partner i Valcon.

Det kan åbenbart også i stigende grad bruges i forbindels­e med virksomhed­shandler – f.eks. når de store kapitalfon­de er ude at handle ind, siger Thomas Fischer. Valcon bliver brugt, både når fondene overvejer at byde på en virksomhed, og når de har købt den og skal optimere driften af den.

»Det er ikke nyt for kapitalfon­dene at taenke i en operativ due diligence. Men man gør det mere og mere profession­elt, og vi kan maerke, det begynder at brede sig ud. Mange af opgaverne bliver til langvarige samarbejde­r om at få virksomhed­en på plads, når de har købt den,« siger Thomas Fischer.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark