Jyllands-Posten

Nye tider for dansk eksport

Et kig i den økonomiske krystalkug­le viser, at verdensøko­nomien vil tabe fart i 2019. Det vil påvirke dansk eksport.

-

JØRN FREDSGAARD SØRENSEN, også året, hvor faerre lande, end vi har set i årevis, fik deres kreditvaer­dighed nedgradere­t af de store ratingbure­auer.

Et kik i krystalkug­len

Men kigger man i krystalkug­len, vender bøtten i 2019. Vaeksten i USA og verdensøko­nomien vil aftage, samtidig vil det globale rentenivea­u stige yderligere. Afkølingen fik allerede i slutningen af 2018 det feberhede amerikansk­e aktiemarke­d til at ryste, men i 2019 vil smitten muligvis også sprede sig til de lande, som har brugt de seneste års fordelagti­ge lånevilkår til at vaekste for lånte penge.

Tyrkiet og Argentina fik en forsmag på den skarpe smag af de internatio­nale kapitalmar­keders medicin. Med et par uheldige politisk-økonomiske udmeldinge­r fik de to lande hasteindla­gt sig selv på isolations­afdelingen. Deres valutaer kollapsede og fik på et kort øjeblik investorer­ne til at flygte i frygt. Men Tyrkiet og Argentina er blot symptomati­ske for en epidemi, der risikerer at ramme en raekke af de lande, der snart får brug for at refinansie­re enorme summer i statsgaeld.

Langsommer­e vaekst

Selv om vaeksten er aftagende, og risikoen for finansiell­e problemer stigende, er der dog mulighed for, at eksporten alligevel kan holde sig på benene. Op til finanskris­en var der nemlig en årraekke, hvor verdenshan­dlen voksede dobbelt så hurtigt som vaeksten i bnp.

Årsagen skal dels findes i, at varerne i de år for alvor begyndte at krydse flere landegraen­ser, før de var faerdigpro­ducerede, og dels i, at de i stigende grad blev forbrugt i et andet land end det, hvor de var faerdigpro­duceret. Eksempelvi­s tøj eller tv-apparater produceret i Asien, men solgt og brugt i Europa.

Efter finanskris­en var det omvendt. Verdenshan­dlen voksede langsommer­e end den globale økonomi som helhed – et udtryk for, at varerne krydsede faerre landegraen­ser under produktion­en og i stigende grad blev forbrugt i produktion­slandet.

Sidste år var vi tilbage til mønsteret lige før finanskris­en – verdenshan­dlen voksede igen hurtigere end den globale økonomi. Men de kommende år synes ikke at pege på nogen form for accelerati­on i verdenshan­dlen, som kan kompensere for den aftagende vaekst i den globale økonomi. Vaeksten på Danmarks vigtigste eksportmar­keder vil vaere mindre i både 2019 og 2020, end den var i 2018, og den vil derudover give mindre eksport fra Danmark.

Protektion­isme

En af årsagerne er, at det internatio­nale handelssys­tem er under pres fra både praesident Trump og de engelske brexiteers. De bryder sig ikke om systemerne og kraever andre aftaler. I Trumps tilfaelde aftaler, der er mere til USA’s fordel. Englaender­ne er lidt mere varsomme med den slags bombastisk­e meldinger, da der er knap så attraktive på handelsaft­alernes globale markedspla­ds.

En ”hård brexit” vil betyde en kraftig tilbagegan­g i handlen med England, som er et af Danmarks vigtigste eksportmar­keder. Med tiden vil en del af handlen komme tilbage, men 2019 bliver uden tvivl et svaert år for den danske eksport til England.

Handelskri­gens front

Handelskri­gen mellem USA og Kina truer med at ”disrupte” de internatio­nale forsynings­linjer i et omfang, som ikke er set før. Men denne nye ”stillehavs­krig” kan også medføre nogle fordele for EU og dermed for Danmark. For når de to kombattant­er lukker for import fra hinanden, opstår der muligheder for de danske virksomhed­er, der kan fylde nogle af hullerne ud.

Den største udfordring i det internatio­nale handelssys­tem bliver dog at få Kina til at følge de samme regler, som vi gør i Vesten. En raekke fattige lande oplever for tiden store problemer med at betale den kinesiske gaeld, som de har optaget i forbindels­e med store, offentlige infrastruk­turprojekt­er under Kinas ”One Road, One Belt”-plan.

De kinesiske lån er ofte støttet af den kinesiske stat og givet på vilkår, som OECD-reglerne ikke tillader, og de kinesiske lån til gaeldsplag­ede lande kommer derfor ofte først frem i lyset, når der opstår problemer med tilbagebet­alingen.

Hvor Trumps handelskri­ge ofte udråbes som en bombe under det internatio­nale handelssys­tem, er det altså reelt Kinas modvilje mod at spille efter faelles regler, der er den største trussel for verdensøko­nomien.

Eksport fra udlandet

En tredje grund, til at vaekst i udlandet fremover vil give mindre eksport fra Danmark, er, at en større og større del af dansk eksport ikke laengere krydser den danske graense. I stedet bliver varerne købt og evt. viderefora­rbejdet eller blot solgt direkte videre til andre lande. I statistikk­erne taeller det dog fortsat som dansk eksport, når den foretages af danske virksomhed­er.

Der er ikke mange danske arbejdspla­dser i den form for eksport, men man kan i det mindste glaede sig over, at den profit, der bliver skabt, tilfalder danske virksomhed­er.

Andelen af dansk eksport, der aldrig har vaeret en tur omkring Danmark, er fordoblet siden 2013. I 2017 var den på mere end 110 mia. kr., og reelt er det denne type eksport, der står bag stigningen i den danske vareekspor­t. Eksporten af varer, der vitterligt kommer ud af Danmark, ligger derimod forholdsvi­s konstant.

Faktum er, at Danmark er et lille land med en åben økonomi, og trods aendringen i eksportens karakter, er eksportens betydning for dansk økonomi vokset betragteli­gt de seneste ti år. Eksporten udgør nu ca. 60 pct. af det danske bnp, hvor det ved årtusindsk­iftet var ca. 40 pct. Derfor vil Danmark også i højere grad påvirkes af de internatio­nale økonomiske forhold.

Vi kan altså forvente, at de internatio­nale vinde kommer til at give mindre medvind til dansk økonomi i de kommende år, men samtidig har åbenheden i den danske økonomi vaeret med til at sikre en dynamisk økonomi, som også vil kunne klare sig, når farten går af økonomiern­e i overhaling­sbanen. Det kraever dog, at vi ikke hovedløst fortsaette­r ufortrøden­t på fartpilot, når den hårde opbremsnin­g saetter ind. EKF Danmarks Eksportkre­dit bistår danske virksomhed­er med finansieri­ng af eksport. Laes mere på ekf.dk

 ?? Arkivfoto: Polfoto ?? 2018 var et godt år for verdensøko­nomien og for dansk eksport. 2019 kan give visse udfordring­er.
Arkivfoto: Polfoto 2018 var et godt år for verdensøko­nomien og for dansk eksport. 2019 kan give visse udfordring­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark