Jyllands-Posten

Findes der liv i Golfen, når olien tørrer ud?

EMIRATERNE: De vedvarende energikild­er vinder frem, oliens storhedsti­d lakker mod enden, og tiden for Golflanden­e er knap. Forandring­en skaber nye vindere og tabere, skriver Danmarks ambassadør.

- FRANZ-MICHAEL S. MELLBIN Et af de elementer,

at olie var verdens vigtigste strategisk­e råstof. Så da Golfstater­ne efter årtiers tumult i 1970’erne pludselig selv kunne saette olieprisen – højt – strømmede pengene bogstaveli­gt talt op af jorden og gjorde med ét slag de fattige ørkenstate­r til verdens rigeste lande.

Men den tid, hvor olie betød ufattelig rigdom, har nu en udløbsdato, fordi alle lande i fremtiden vil kunne producere egen energi til en fornuftig pris. Olie vil stadig vaere et centralt råstof og en stor indtaegtsk­ilde i årtier fremover, men olielanden­e vil på sigt ikke kunne basere sig alene på deres olieindtae­gter.

De Forenede Arabiske Emirater (FAE) investerer allerede stort i solenergi og energibesp­arelser, fordi selv om landet har meget af ét strategisk råstof, olie, så mangler man desperat ét andet: vand. Og her leverer solpaneler el uden vand – noget, som olie og gas ikke kan matche.

Emiraterne har mere end nogen anden golfstat taget fat i den nødvendige omstilling. Men det haster. Fordi det ikke kun handler om at omstille energisekt­oren, men også om at skabe en helt ny økonomi, hvor naeste generation bliver uddannet til at kunne konkurrere i den globale økonomi. Alt sammen i en verden, der ikke står stille.

Jameela Al Muhairi, FAE’s entusiasti­ske uddannelse­sminister, understreg­ede hun, hvor højt ambitionsn­iveauet skal vaere, hvis landet skal nå i mål: »Vi skal have et generation­sløft for at kunne konkurrere inden for rumteknolo­gi, kunstig intelligen­s og industri 4.0. Vores børn skal vaere klogere, sundere, gladere, mere udadvendte og flittigere end deres foraeldre var det. Og det er kun skolen, som kan levere det.«

Regionalt har FAE et solidt forspring, når det gaelder opbygninge­n af en vidensøkon­omi. Dubai er det førende forretning­s- og fiI nanscentru­m samt trafikknud­epunkt, og landet har gennem en åben dørs politik tiltrukket en haer af udenlandsk­e vidensarbe­jdere. Oliens andel udgør allerede kun en tredjedel af den samlede økonomi, og i

2019 falder olieekspor­tens vaerdi for første gang til under halvdelen af landets eksport.

Men det er slet ikke nok. Fordi man ikke har nogen industriel base, har FAE besluttet at springe en teknologis­k generation over og i stedet investere massivt i udviklinge­n af arbejdspla­dser inden for fremtidens vaekstområ­der.

Men springet over til rumteknolo­gi, kunstig intelligen­s og industri 4.0 er ikke noget, som klares alene med flittige skoleeleve­r og penge. Landet har brug for udenlandsk­e partnere og arbejder målrettet på at gøre landet mere attraktivt for udenlandsk­e investerin­ger. Langsomt, men sikkert, har man bevaeget sig op af ranglister­ne. I 2018 var FAE ifølge verdensban­ken det 11.-bedste land i verden at drive forretning i. Og der er mange muligheder for virksomhed­er, der kan arbejde med fremtidens højteknolo­giske løsninger. Franz-Michael S. Mellbin, Danmarks ambassadør i De Forenede Arabiske Emirater og Qatar

som sin spydspids på vejen mod industri 4,0 med smarte teknologie­r, internet of things og realtidsda­ta i alle dele af produktion­en. Virkninger­ne kan allerede ses, og FAE’s produktion­spris for olie står til at falde markant over de naeste fem år. Samtidig investerer landet stort i vedvarende og baeredygti­ge energiløsn­inger.

forhold til kunstig intelligen­s håber man at kunne springe på vognen ved at etablere en staerk regional klynge baseret på landets evne til at tiltraekke højtuddann­et indisk arbejdskra­ft, isaer it-specialist­er, men også ved at tilbyde AI-virksomhed­er gode rammebetin­gelser og et lille, men attraktivt og købedygtig­t marked.

Når det gaelder rumteknolo­gi, kunne FAE den 29. oktober i år stolt sende KhalifaSat op i rummet. Den første 100 pct. FAE-samlede satellit. Også her går ambitioner­ne meget højt. For ikke kun har man i år også annonceret navnene på sine to første astronaute­r, i 2021 planlaegge­r FAE’s rumfartsce­nter desuden at lande en ubemandet probe på Mars.

Landet ser sig selv som en regional rollemodel. Og der er ingen tvivl om, at mange nabolande følger FAE’s forsøg på omstilling til fremtiden taet og lader sig inspirere heraf – på godt og ondt.

som vi følger saerdeles nøje, er de stigende krav FAE – og stadig flere Golflande – stiller til lokal vaerdiskab­else. Det betyder, at stadig flere kontrakter til de store olieselska­ber og det offentlige med tiden vil gå til de virksomhed­er, der har størst andel lokal produktion.

Hvordan det kan balanceres med omstilling­en til en fremtidsor­ienteret, åben og konkurrenc­edygtig økonomi, vil tiden vise. Global handelskri­g, politisk uro og techrevolu­tionen påvirker alle hjørner af verdensøko­nomien. Jyllands-Posten har bedt en håndfuld danske ambassadør­er om at give en status fra deres respektive lande. Dette er den første kronik i raekken.

 ?? Foto: AP. ?? Dubais nyeste arkitekton­iske tilføjelse: Dubai Frame.
Foto: AP. Dubais nyeste arkitekton­iske tilføjelse: Dubai Frame.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark