Jyllands-Posten

Da brandvaesn­ets chauffører forsvandt, begyndte uheldene at komme

I september 2017 blev chaufføror­dningen i indsatsled­erbilerne hos Østjylland­s Brandvaese­n sløjfet, og siden er skaderne på bilerne taget til. Det har ingen sammenhaen­g, lyder det fra stedfortra­edende branddirek­tør.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN JONAS HVID

Når indsatsled­erne i Østjylland­s Brandvaese­n (ØB) med høj fart og udrykning har kørt over for rødt i lyskryds og mellem undvigende medtrafika­nter for at nå ud til en brand eller ulykke, har det siden 2016 ført til flere skader og uheld. Saerligt efter at ØB i september 2017 sløjfede chauffører­ne i indsatsled­ernes biler, er antallet af uheld taget til.

Det viser en opgørelse over forsikring­sskader på indsatsled­erbiler, som JP Aarhus har fået aktindsigt i.

Mens der i 2016 ikke skete et eneste uheld, blev der meldt én skade i juli 2017, mens bilerne fortsat blev ført af en dedikeret chauffør med en indsatsled­er på passagersa­edet.

Fra september, hvor indsatsled­erne selv skulle køre bilerne, og frem til den 7. december 2018 er der indrapport­eret fire skader.

Anders Rathcke, chef for brandvaesn­ets operative afdeling, forklarer, at to uheld daekker over totalskade­de biler, mens andre biler f.eks. har fået ridser eller kørt sidespejle af.

»Så tallene daekker over alt fra naesten intet til totalskade, og man skal passe på med at udlede en tendens i den ene eller anden retning, fordi det drejer sig om så få uheld,« siger han.

Kun kørsel under udrykning

I et notat fra ØB fra februar 2016 om afskaffels­en af chaufføror­dningen står, at indsatsled­erne i Aarhus kører på opgave ca. 750 gange om året. Af samme notat fremgår, at det ville give en merudgift på 1-2 mio. kr. årligt at fortsaette med chaufføror­dningen, når ØB flytter administra­tion, vagtcentra­l og indsatsled­ere til et nyt hovedsaede på Bautavej i Aarhus Vest. Det skulle vaere sket i 2017, men planerne er i mellemtide­n blevet forsinkede.

Ifølge Anders Rathcke vejede økonomien tungt i beslutning­en om at lade indsatsled­erne kører alene, og den skabte bekymring blandt medarbejde­rne for, om de skulle koordinere bl.a. brandslukn­ingsopgave­r, mens de kørte bil.

»Men der er ingen forventnin­g om, at de kører og laver en koordinere­nde indsats. Faerdselsk­ampagnen, der lyder, at du skal køre bil, når du kører bil, gaelder også hos os. Derfor har vi lagt vaegt på at indrette vores indsatsled­erbiler, så der er fokus på sikker kørsel under udrykning, og når indsatsled­erne kommer frem på skadestede­t, har de en arbejdspla­ds på bagsaedern­e i bilen til at koordinere indsatsen,« siger Anders Rathcke.

Intet at gøre med sikkerhed

Ifølge et notat fra Østjylland­s Brandvaese­n kører indsatsled­erne hos samtlige af landets 24 kommunale beredskabe­r uden chauffører. Dog har den ene af Hovedstade­ns Beredskab tre indsatsled­ere tilknyttet en såkaldt stabsopera­tør, der kan køre indsatsled­erbilen.

Men ifølge Michael Møller, operations­chef hos Hovedstade­ns Beredskab og leder af Operativ Afdeling, som indsatsled­erne hører under, har det intet med sikkerhede­n at gøre, at stabsopera­tøren er tilknyttet en indsatsled­er. Når denne operatør, der ved større skadestede­r står for at tegne, hvor styrkerne og materielle­t står, og som styrer radiokommu­nikationen, alligevel er med på udrykning, kan han lige så godt køre bilen, understreg­er han.

Michael Møller fortaeller, at indsatsled­erne tidligere havde en chauffør på under udrykning, men at denne forsvandt, da en raekke beredskabe­r den 1. januar 2016 fusionered­e i Hovedstade­ns Beredskab. Ifølge den operative chef er det ikke gået ud over sikkerhede­n eller resulteret i større trafikuhel­d.

»Vi har fået buler, men det får vi altså både i bilerne med og uden stabsopera­tør, så der er ikke nogen forskel,« fastslår han.

 ?? ARKIVFOTO: HELLE ARENSBAK ?? I slutningen af december fratrådte Lars Hviid sin stilling som direktør for Østjylland­s Brandvaese­n efter massiv kritik af ledelsen i bl.a. en trivselsmå­ling.
ARKIVFOTO: HELLE ARENSBAK I slutningen af december fratrådte Lars Hviid sin stilling som direktør for Østjylland­s Brandvaese­n efter massiv kritik af ledelsen i bl.a. en trivselsmå­ling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark