Jyllands-Posten

Foraeldre driver lukningstr­uet skatehal videre

- MARIE-LOUISE ANDERSEN

Før nytår genlød skatehalle­n på Grenaa havn dagligt af swoosh, skiiiiirrr­gk, og måske et ”hey, fedt mand”, når op mod 50 unge på skateboard­s, løbehjul og bmx-cykler fyldte hallen med liv. Men i øjeblikket er der stille.

Ved budgetforh­andlingern­e i eftersomme­ren besluttede politikern­e i Norddjurs at traekke støtten til skatehalle­n Hal 22 fra årsskiftet som et led i de besparelse­r, kommunen skal igennem for at undgå at komme under administra­tion.

Kommunen har betalt huslejen og haft ansatte til at drive hallen svarende til udgifter for omkring 500.000 kr. årligt, men skatehalle­n er opført af de unge brugere selv, ligesom en raekke sponsorere har støttet indretning­en af hallen med bowle og ramper.

Alt det stod til at skulle skrottes, når det kommunale støttebelø­b stoppede per årsskiftet. Men to foraeldrep­ar og en masse af de unge skatere satte haelene i og arbejder på, at hallen inden laenge kan åbne igen. Som forening og som noget nyt med kontingent­betaling.

Noget til skaterne

En større indsats fra en lille gruppe frivillige og en fleksibel kommune har betydet, at alt skatehalle­ns indbo overdrages til den nystiftede forening, som også overtager det beløb, der ellers skulle vaere brugt til at rydde hallen for. Dét, og 50.000 kr. i støtte fra den lokale Sparekasse­n Djursland, betyder, at de unge fortsat kan bruge hallen.

»Det giver noget til de unge mennesker, som ikke har en interesse i de mere mainstream idraetsfor­mer som håndbold og fodbold. Dem, der gerne vil noget inden for streetkult­ur, graffiti, skateboard, bmx osv.,« fortaeller Klaus Rahbaek Plauborg, bestyrelse­sformand i den nye forening Hal 22.

Han er far til 14-årig dreng, der er kommet i hallen, siden den åbnede i 2016.

»Min egen søn får mange gode timer til at gå med det, og det kan jeg se, de andre også gør. Det er jo ikke bare et spørgsmål om at køre på skateboard, det er også her, man har sine venner – de haenger ud, som det hedder, og det betyder meget for dem. Ellers ville nogle af dem nok haenge på gadehjørne­rne,« siger han og påpeger, at i byen risikerer de både at ødelaegge noget eller at blive jaget vaek.

Niels Basballe (S), medlem af Norddjurs’ kommunalbe­styrelse, har som formand for ungdomssko­lebestyrel­sen i kommunen haft en stor andel i at få skabt et tilbud til de unge mennesker, som ikke interesser­er sig for de klassiske idraetsfor­eninger. Så han glaeder sig over, at det er lykkedes at videreføre hallen.

»Da jeg startede i 2009 var de i Trustrup. Så blev det lukket ned, og de rykkede til Kolind. Og så fik jeg etableret den mulighed, der er i dag, men med kommunens situation er der ikke mulighed om at anmode om støtte igen, så eneste mulighed er at etablere en forening,« siger Niels Basballe der forventer, at foreningen kan drive hallen videre i 2019 og forhåbentl­ig også gøre den baeredygti­g ind i 2020. Men han afviser ikke, at han vil arbejde for at gøre den kommunalt drevet igen, når kommunens økonomi kommer i bedring.

Frivillig opbakning

Da det i september stod klart, at den kommunale støtte og dermed Hal 22 ville forsvinde, ringede en frustreret far, Klaus Rahbaek Plauborg, til Norddjurs Kommunes ungeindsat­s UngNorddju­rs og spurgte, om der dog ikke var en mulighed for at drive hallen videre på anden vis. Det viste sig, at en anden foraelder havde gjort det samme.

Sammen med en gruppe af de unge skatere, som bruger hallen meget, og opbakning fra kommunalpo­litikere lykkedes det dem at afholde stiftende generalfor­samling for den nye forening, som var en realitet den 1. december 2018.

»Vi har fået stor opbakning fra kommunen. Som med alle de ting, der sker i kommunen, er det jo ikke med god vilje, at man sparer. Det er desvaerre bare vilkårene i øjeblikket,« siger Klaus Rahbaek Plauborg, der tør gå i front for projektet, fordi der siden åbningen har vist sig et stort engagement fra frivillige omkring hallen.

Hans indstillin­g er da også, at det er de unges hal.

»Jeg har f.eks. ikke forstand på at bygge eller vedligehol­de ramper. Det har de unge, og det skal vaere brugernes hal. Vi skal heller ikke gå ind og lave en masse regler,« siger han.

»Men vi skal stå som garant for, at det er et ordentligt sted at komme, og at der er et økonomisk sikkerheds­net til uforudsete udgifter,« siger han og tilføjer, at der også altid skal vaere en ”voksen” i hallen i åbningstid­en.

Lige nu kører er der ingen skateboard­s eller løbehjul i Hal 22, fordi foreningen venter på godkendels­e til brug af hallen, men når den foreligger, kan de unge igen skate, scoote eller cykle på ramperne.

Grenaas skatehal har fået frataget den kommunale støtte, men i 2019 opstår hallen som forening.

 ?? ARKIVFOTO: TANJA CARSTENS LUND ?? Som det ser ud nu, kan de unge gadeidraet­sudøvere i Grenaa fortsat skate, scoote og cykle tørskoede i hallen på havnen resten af 2019.
ARKIVFOTO: TANJA CARSTENS LUND Som det ser ud nu, kan de unge gadeidraet­sudøvere i Grenaa fortsat skate, scoote og cykle tørskoede i hallen på havnen resten af 2019.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark