Jyllands-Posten

AGF må undvaere stamspille­r i vigtig fase

Traener David Nielsen risikerer, at Mustafa Amini på grund af landskampe først returnerer til AGF få dage før forårets første kamp i Superligae­n.

- JESPER ENGMANN

Ganske få dage efter at AGF havde lukket efteråret med en sejr over Hobro en uge før juleaften, rejste Mustafa Amini til de Forenede Arabiske Emirater for at støde til det australske landshold, som i januar deltager i Asian Cup i emiraterne.

Søndag spiller Australien den første af tre puljekampe i turneringe­n, der har deltagelse af de bedste 24 nationer fra Asien, en turnering, der slutter med en finale den 1. februar. Syv dage senere begynder AGF foråret med en kamp mod Esbjerg.

Australien er forsvarend­e Asian Cup-mester fra 2015 og blandt favoritter­ne til at nå langt i Asian Cup.

»For klubben er det fint, at Mustafa Amini er med Australien til Asian Cup, men for mig som traener er det ikke optimalt, han er vaek så laenge. Men sådan er vilkårene. Han har gjort det godt for vores hold og er derfor blevet udtaget. Egoistisk set vil vi gerne have spillerne i klubben i denne fase, men på den anden side kan de vende hjem med god energi,« siger AGF-traener David Nielsen.

Han må sandsynlig­vis se bort fra Mustafa Amini i adskillige uger og i de testkampe, AGF har planlagt op til foråret.

»Heldigvis har Mustafa Amini vaeret i klubben laenge, så han kender vores koncept og måde at spille på. I denne periode handler det om, at spillerne skal ramme deres fysiske topniveau, men min største bekymring er, at han ikke har haft ferie efter en hård efterårssa­eson, men i stedet går direkte ind og spiller landskampe,« siger David Nielsen.

To dage før nytårsafte­n spillede Mustafa Amini fra start, da Australien forberedte sig til Asian Cup med en sejr på 5-0 over Oman. AGF’eren fik rollen som offensiv midtbanesp­iller på et hold, der blandt andre er uden Aaron Mooy fra Huddersfie­ld, der er stoppet på landsholde­t, og Mile Jedinak fra Aston Villa, som i begyndelse­n af december pådrog sig en knaeskade.

Men ellers er Australien i staerkeste udgave med blandt andre FC Midtjyllan­ds Awer Mabil og den tidligere AGF-lejesvend Christophe­r Ikonomidis på holdet.

Faelles fortid med traener

Op til sidste sommers VMslutrund­e var Mustafa Amini med i truppen på 35 spillere, men han nåede ikke med blandt de 23, der skulle til VM. Inden VM stoppede landstraen­er Ange Postecoglo­u, der havde givet Mustafa Amini debut på landsholde­t, og i stedet overtog hollaender­en Bert van Marwijk jobbet.

Nu hedder landstraen­eren Graham Arnold – en australier, der i flere omgange har stået for australske ungdomslan­dshold, og han kender Mustafa Amini indgående fra deres faelles fortid i Central Coast Mariners. Og derfor blev AGF’eren udtaget til den 23 mand store trup til Asian Cup.

Opgøret mod Oman var blot Mustafa Aminis femte kamp for Australien og kun den anden fra start. I foråret 2017 fik han få minutters spilletid i VM-kvalifikat­ionskampe mod de Forenede Arabiske Emirater og Japan, mens han i oktober og november sidste år fik spilletid i venskabska­mpe mod Kuwait og Libanon.

Mod Oman var Mustafa Amini blevet foretrukke­t på midtbanen i stedet for Massimo Luongo, som til daglig spiller i engelske Queens Park Rangers, og som har langt større landsholds­erfaring end AGF’eren.

Australien er i indledende pulje med Jordan, Palaestina og Libanon og derefter venter med stor sandsynlig­hed en ottendedel­sfinale den 20.-22. januar, en eventuel kvartfinal­e den 24.-25. januar og semifinale den 28. januar og finale den 1. februar. Så i teorien kan Mustafa Amini få rigtig meget spilletid.

AGF-traener David Nielsen vil ikke spekulere over, om Mustafa Amini i løbet af Asian Cup kan gøre så god en figur, at han kommer i udenlandsk­e klubbers søgelys, hvilket i sidste ende kan indbringe AGF en stor transferin­dtaegt.

Men muligheden er til stede, da Asian Cup har stor bevågenhed på det asiatiske marked, hvor der er mange pengestaer­ke klubber i eksempelvi­s Kina og Japan. Ifølge et australsk medie skulle en klub fra den bedste tyrkiske liga for nylig have luftet interesse for Amini.

 ?? ARKIVFOTO: JENS DRESLING/POLFOTO ?? Mustafa Amini (th.) kan vaekke interesse fra større klubber ved Asian Cup i denne måned.
ARKIVFOTO: JENS DRESLING/POLFOTO Mustafa Amini (th.) kan vaekke interesse fra større klubber ved Asian Cup i denne måned.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark