Jyllands-Posten

Folketings­politikere sidder i kortere tid

Folketinge­t i dag er det mest politisk uerfarne i 30 år. Det svaekker kontrollen med magten, lyder det.

- MICHAEL HJØLLUND NIKOLAJ RYTGAARD

Folketings­medlemmer anklages ofte for at vaere levebrødsp­olitikere, der klaeber til taburetten. I virkelighe­den er der så stor udskiftnin­g på Christians­borg, at Folketinge­t i øjeblikket er et af de mest politisk uerfarne i nyere tid. Efter valget i 1990 havde et folketings­medlem i gennemsnit vaeret valgt i 11,4 år. Efter 2015 faldt anciennite­ten til 8,1 år. Tendensen ser ud til at fortsaette efter naeste valg, hvor veteraner som Mogens Lykketoft (S) og Holger K. Nielsen (SF) stopper, og hvor Nye Borgerlige ifølge de aktuelle målinger står til at komme ind med nye kandidater.

Holger K. Nielsen frygter, at den faldende erfaring svaekker Folketinge­ts kontrol med regeringen og embedsvaer­ket.

»Når politikern­e skifter ud, sidder embedsappa­ratet fortsat. Det betyder mere magt til det,« siger han.

Folketinge­ts formand, Pia Kjaersgaar­d (DF), mener, at det er sundt med udskiftnin­g, men ser også ulemper ved, at folketings­medlemmern­e sidder kortere tid:

»Som ung og ny er man nok lidt mere ”uha, jeg blev inviteret over til ministeren”-agtig. Der er en almindelig ydmyghed over for ministrene, men det skal man passe på med.«

Nye partier, nye politikere

Udviklinge­n skyldes bl.a. fremkomste­n af nye partier som Alternativ­et, der fik valgt en stribe kandidater uden fortid i politik, ligesom Dansk Folkeparti­s historisk gode valgresult­at i 2015 gav plads til 13 nye mandater. Samtidig har erfarne profiler som Søren Pind (V) og Brian Mikkelsen (K) forladt politik.

Professor ved Syddansk Universite­t Ulrik Kjaer vurderer, at også de folkevalgt­es syn på egen karriere har aendret sig.

»Man kan ikke lade vaere med at taenke, om mange af de isaer yngre politikere i mindre grad betragter politik som et kald og mere ser det som et karrieretr­in mod noget andet,« siger han.

Alternativ­ets tidl. gruppeform­and René Gade stopper ved naeste valg efter kun en enkelt valgperiod­e.

Han er ikke bekymret for, at Folketinge­t svaekkes, og påpeger, at det er et større problem, hvis politikern­e bliver for laenge på Christians­borg:

»Noget af det, du bliver bedst til af at sidde herinde, er at spille det politiske spil og dyrke konflikten med dine politiske modstander­e, og det har jeg ikke lyst til.«

 ?? ILIISTRATI­ON: RITZAU/SCANPIX ?? Den kinesiske sonde Chang'e-4 er det første fartøj, der er landet på den side af Månen, der vender vaek fra Jorden.
ILIISTRATI­ON: RITZAU/SCANPIX Den kinesiske sonde Chang'e-4 er det første fartøj, der er landet på den side af Månen, der vender vaek fra Jorden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark