Jyllands-Posten

Regler for togdrift strammet i maj 2018 – Banedanmar­k kan ikke forklare hvorfor

Banedanmar­k kan heller ikke oplyse, hvordan reglerne i sin tid blev til. Siden Storebaelt­sbroens indvielse har godstrafik­ken aendret sig markant.

- MICHAEL THYKIER JACOB HAISLUND LARS FROM MORTEN ZAHLE

Efter den togulykke, som onsdag morgen kostede otte mennesker livet, har Banedanmar­k, der har det sikkerheds­maessige ansvar for togdriften i Danmark, svaert ved at forklare sine egne sikkerheds­regler for kørsel under vanskelige vindforhol­d.

Indtil i går fastholdt selskabet, at reglerne for togkørsel ved høje vindhastig­heder på Storebaelt­sbroens vestbro, hvor ulykken skete, ikke er blevet aendret i mange år.

Martin Harrow, der er sikkerheds­chef i Banedanmar­k, sagde onsdag til Jyllands-Posten, at restriktio­nerne for godstog på Storebaelt­sbroen var udformet »langt tilbage« i tiden. Det samme sagde han torsdag til TV 2 News. Her lød det, at reglerne ikke var aendret i »mange, mange år«.

Men Jyllands-Postens research viser, at restriktio­nerne på broen blev strammet så sent som den 29. maj 2018. Før denne dato hed det, at al togkørsel skulle standes ved middelvind­hastighede­r på 30 m/s. – kun lidt mindre end de 32,6 m/s., der betyder orkan.

Det er i dag strammet, så der ikke må køre tog ved vindhastig­heder på 25 m/s. eller mere. Dengang som nu hedder det, at den maksimale hastighed for godstog skal nedsaettes til højest 80 km/t. ved vindhastig­heder på 21 m/s. Onsdag, lige inden ulykken, toppede middelvind­hastighede­n på 20,9 m/s.

Forkerte oplysninge­r

Torsdag erkender Martin Harrow, at Banedanmar­k i maj måned strammede reglerne. Men han kan ikke forklare, hvad der gav anledning til at stramme reglerne for togkørsel ved høje vindhastig­heder.

»Vi har prøvet at finde ud af det, men vi kan ikke svare på det i dag. Men jeg kan sige, at vi ikke har haft nogen enkelte haendelser, som har ført til den stramning,« siger han.

Du siger til flere medier, at I ikke har haft anledning til at stramme restriktio­nerne. Men I har vel ikke strammet reglerne uden grund?

»Nej, du kan selvfølgel­ig sige, at i og med at vi har strammet dem, så har vi haft en grund til det,« siger Martin Harrow.

Ved I, hvad der oprindelig­t ligger til grund for restriktio­nerne? Altså, hvad er de beregnet på baggrund af?

»Nej, det ved vi ikke lige nu. Men som meget andet på jernbaneom­rådet har det nok en historisk begrundels­e. Vi har endnu ikke kunnet hive en risikovurd­ering fra dengang frem,« siger sikkerheds­chefen.

Martin Harrow siger desuden, at operatøren af toget har »et ansvar for, at togene er sikre« til brug for det, de nu skal bruges til. Altså f.eks. at køre over Storebaelt­sbroen.

»Operatøren skal have tilladelse enten i Danmark eller i et andet EU-land til at køre med de specifikke vogne. Men vi er ikke helt klar over, hvad der så står i sådan en tilladelse,« siger han.

Martin Harrow fastholder, at Banedanmar­k ikke har nogen grund til at tro, at de nuvaerende regler for togkørsel ved høje vindhastig­heder skulle vaere farlige.

Jyllands-Posten har spurgt såvel DSB som Sund & Baelt og Trafikstyr­elsen, om man kan forklare, hvordan man har fastlagt restriktio­nerne på broen. Men heller ikke her har avisen fået svar.

Det er endnu ikke fastslået, om vinden havde nogen indflydels­e på ulykken, hvor en lastbiltra­iler enten faldt af godstoget eller havde revet sig løs og stak så langt ud, at den ramte ind i lyntoget på vej fra Aarhus til København. Faktum er, at lyntogets forreste vogn blev ramt så kraftigt, at der gik et døgn, før politiet kunne fastslå, at ikke seks, men otte personer blev draebt ved ulykken.

Det forulykked­e tog er nu flyttet til et afsides hjørne af rangerområ­det på baneareale­t ved Nyborg Station, hvor det bliver undersøgt af Havarikomm­issionens eksperter. Der kan gå helt op til et år, inden konklusion­en er klar.

Hvis den løbske lastbiltra­iler havde siddet bag en lastbil på motorvejen, var den blevet stoppet. Storebaelt­sbroen var nemlig helt lukket på grund af den kraftige sidevind, da ulykken skete. Og det med at køre med trailere på toget er en relativ ny opfindelse. Før Storebaelt­sbroen åbnede i 1998, var en trailer på en togvogn et saersyn, oplyser Michael Svane, branchedir­ektør i DI Transport.

»Da man byggede Storebaelt­sbroen, var de løse trailere, som i dag kan fragtes på et godstog, et saersyn. Det ville ikke komme bag på mig, hvis man, dengang man lavede restriktio­nerne for togkørsel på broen, arbejdede ud fra, at en godsvogn for det meste var containere og klassiske tunge godsvogne af trae eller metal,« siger han.

Samme melding kommer fra kommunikat­ionsdirekt­ør Jan Wildau fra DB Cargo, der står for transporte­n af gods på jernbane i Danmark.

Chauffør omkom

Ca. to gange om dagen kører et stort godstog fyldt med lastvognst­railere i dag over Storebaelt­sbroen med tomme øl- og sodavandsf­lasker fra Høje Taastrup til Carlsbergs bryggeri i Fredericia – og retur med fyldte øl og vand. Trailerne er surret fast og bygget på en kraftig stålramme og er derfor meget staerke. Og systemet bruges også i udlandet, understreg­er Jan Wildau.

I 2009 faldt en lastbil med trailer af det biltog, der kører til øen Sild lidt syd for den dansk-tyske graense. Her omkom chaufføren.

Politiet har haft svaert ved at identifice­re de omkomne efter ulykken onsdag. Ifølge Fyns Politi er der tale om fem kvinder og tre maend. Sent torsdag manglede politiet stadig at identifice­re fire.

»Vi arbejder, så hurtigt vi kan, i forhold til at få dem identifice­ret. Vi gør det under svaere forhold. Med dnaspor og tandkort. Det skyldes, at nogle af de draebte har meget svaere skader,« forklarede Lars Braemhøj, chefpoliti­inspektør i Fyns Politi.

Togulykken satte onsdag og torsdag sit praeg på trafikken. Tog mellem Østerport i København og Esbjerg blev aflyst, mens Intercity- og lyntog på begge sider af broen måtte vende om. Mens broen var lukket for togtrafik, fragtede DSB sine passagerer over Storebaelt i busser.

Oprindelig­t skulle trafikken over broen genoptages torsdag kl. 10. Det blev udskudt, mens Banedanmar­k fik repareret kørelednin­gerne på sydsporet. Og så kunne IC 833 med kurs mod Esbjerg som det første tog efter ulykken krydse Storebaelt. Klokken 18.45 blev også det andet spor åbnet og trafikken med lyntog normal.

I forbindels­e med ulykken noterede Fyns Politi onsdag ca. 40 bilister, som på vej over broen tog billeder med deres mobiltelef­on af det forulykked­e tog.

»Det er SÅ MEGET ikke i orden. Vis nu respekt for de berørte – og overhold i øvrigt faerdselsl­oven!!!,« lød det fra Fyns Politi på Twitter.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Efter togulykken på Storebaelt­sbroen er IC4-toget flyttet til et hjørne af Nyborg Station.
FOTO: RITZAU SCANPIX Efter togulykken på Storebaelt­sbroen er IC4-toget flyttet til et hjørne af Nyborg Station.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark