Jyllands-Posten

Cigaretter, e-røg og snus: Nikotinind­taget går én vej

»Vi er meget bekymrede,« lyder det fra Sundhedsst­yrelsen i forbindels­e med, at antallet af rygende danskere er steget for første gang i 20 år.

- SARAH KOTT

Der bliver røget adskillige cigaretter, mens skuespille­rne stirrer taenksomt ud i en pittoresk horisont i DR-serien ”Herrens Veje”.

I DR3’s ungdomsser­ie ”Doggy Style” holder figurerne sig heller ikke tilbage fra at suge røg ind – enten fra konvention­elle smøger eller e-cigaretter. Og for nylig udgav antirygeor­ganisation­en Truth Initiative en rapport, der pegede på, at Netflixser­ier er fyldt med nikotindam­pende scener.

Om serierne blot afspejler virkelighe­den, eller om fiktionen er med til at skabe virkelighe­den, er blevet diskuteret livligt, men nu viser tal fra Sundhedsst­yrelsen, Kraeftens Bekaempels­e, Hjertefore­ningen og Lungeforen­ingen, at andelen af rygende danskere er stigende for første gang i 20 år.

Mens andelen af voksne danskere, som ryger dagligt eller lejligheds­vist i 2016 lå på 21,1 pct., var det således steget til 23,1 pct. i 2018. 17 pct. af danskerne ryger hver dag. Den samlede stigning daekker over, at flere maend har valgt røgen til. Dertil kommer andelen af voksne danskere, som bruger e-cigaretter. I 2017 angav 2,7 pct. af de adspurgte, at de dagligt, ugentligt eller sjaeldnere benyttede sig af den alternativ­e rygeform mod 5,3 pct. i 2018.

Snus og skråtobak er ikke medregnet.

»Undersøgel­sen viser en stigning i det samlede nikotinfor­brug, og det er vi meget bekymrede over. Vi er også bekymrede over brugen af e-cigaretter­ne, for det er et produkt, som vi ikke kender langtidsko­nsekvenser­ne af,« siger Christina Ersbøll Ross, som er fuldmaegti­g i Sundhedsst­yrelsens enhed for forebyggel­se.

Som alkoholsod­avand

I styrelsen frygter man, at det øgede forbrug af e-cigaretter skyldes, at flere mener, at de ikke er sundhedssk­adelige.

»Men det er vigtigt at sige, at det ikke er et ufarligt produkt. Flere studier peger på, at der vil vaere helbredssk­ader ved at bruge e-cigaretter, fordi der er fundet en raekke farlige stoffer i vaeskerne og dampen, som vi hellere vil kalde aerosol. Man kan komme til at tro, at dampen fra e-cigaretter er damp, altså vand, men det er det ikke. Det, der kommer ud, når man inhalerer og ånder ud, er meget andet end vand. Det består af en raekke skadelige stoffer, og man inhalerer mange små partikler, som går i lungerne,« siger Christina Ersbøll Ross.

Alkoholsod­avand gør det muligt for unge at drikke sig fulde uden den bitre smag af øl. På samme måde er e-cigaretter, som har et vaeld af smagsvaria­nter, en nem vej ind i nikotinen for debutanter­ne. Og flere studier peger på, at mange af dem, som begynder med e-røgen, ender med at ryge konvention­elle cigaretter.

Sidste år udgav Vidensråd for Forebyggel­se en rapport, som indeholdt en vurdering af den nyeste forskning i forebyggel­se af rygning blandt børn og unge. Konklusion­en lød bl.a., at en høj pris, et håndhaevet rygeforbud på skolematri­kler samt et fravaer af tobaksrekl­amer, rygning på film samt sociale medier kan få unge til at holde sig fra den første cigaret.

Succes i Norge

Projektche­f for tobaksfore­byggelse i Kraeftens Bekaempels­e Niels Them Kjaer peger på, at man i Norge har haft stor succes med nogle af disse tiltag. Her koster en pakke cigaretter omkring 90 kr., og blot 3 pct. af de unge ryger mod 16 pct. i Danmark.

»Nu må vi i gang med det, vi ikke har gjort indtil nu, for at få vendt udviklinge­n hurtigst muligt. Og hvis man skal pege på én ting, er det, at prisen skal markant op,« siger han og tilføjer, at man også bør indføre røgfri skoletid på alle skoler og sørge for, at cigaretpak­kerne bliver opbevaret under disken i kioskerne.

Derudover bør pakkerne se lige så grå og kedelige ud som statistikk­en for rygerne, mener han.

»Af de ca. 40 børn og unge, som hver dag begynder at ryge, må halvdelen regne med at dø af det, hvis de bliver ved,« lyder det.

Om rygning på tv siger Niels Them Kjaer:

»Det handler meget om kultur, identifika­tion og rollemodel­ler for de unge, og her spiller nettet og tv en rolle. Praecis hvor stor en rolle, er meget svaert at sige, men det er klart, at alle disse ting er med til at påvirke den generelle kultur, så det er da en skidt udvikling, at det fylder mere og mere også på tv.«

Det ser dog ikke ud til, at regeringen agter at saette cigaretpri­serne op. Til Politiken siger sundhedsmi­nister Ellen Trane Nørby (V):

»Jeg er af den opfattelse, at hele regeringen er meget bevidst om, at det at saette afgifterne op er et greb, der virker, men regeringen har også en klar skattepoli­tik om ikke at haeve skatter og afgifter.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark