Jyllands-Posten

Medicin mod køresyge er udsolgt

Siden december har det ikke vaeret muligt at opdrive tabletter uden sløvende bivirkning­er på de danske apoteker.

- MANON BUCH

Døsighed, hovedpine, kvalme og opkast.

Symptomern­e på transports­yge – også kaldet køresyge i daglig tale – er ofte ubehagelig­e og kan ødelaegge rejsen, hvis der ikke bliver gjort noget. Tidligere har det vaeret muligt at købe isaer to slags tabletter mod transports­yge uden recept i Danmark: Gotur og Marzine. De to produkter anbefales af de danske apoteker, fordi de ikke har en sløvende effekt, og derfor kan de benyttes af føreren af bilen eller andre, der skal vaere opmaerksom­me under rejsen.

Siden midten af december har det dog ikke vaeret muligt at skaffe nogen af de to produkter på de danske apoteker.

Det har ifølge Laegemidde­lstyrelsen to forskellig­e årsager: Meda, der fremstille­r Marzine, har haft leveringsv­anskelighe­der, og Gotur, der laves af Orifarm, er blevet tilbagekal­dt af årsager, som Orifarm ikke har ønsket at oplyse.

Firmaet Nomeco, der er Danmarks største medicinalg­rossist og leverandør af tablettern­e til de danske apoteker, bekraefter over for Jyllands-Posten, at Gotur er blevet tilbagekal­dt, men vil ikke komme ind på hvorfor. Det spørgsmål kan ej heller Laegemidde­lstyrelsen svare på.

Ifølge Tue Askaa, der er apoteker ved Øresunds Apotek, har det ikke vaeret muligt at skaffe Gotur siden midten af december, og Marzine har ikke vaeret på hylderne på de danske apoteker siden slutningen af juni. Han fortaeller, at producente­n af Gotur forventer, at det igen vil vaere muligt at skaffe tablettern­e i juli. Det er endnu uvist, hvornår Marzine igen vil vaere på hylderne.

»Transports­yge er svaer, for når man først er blevet syg, er det for sent at gøre noget. Den største risiko ved transports­yge er, at det kan tage lang tid at komme over det, hvis man først er blevet ramt og har fået det dårligt,« siger Tue Askaa.

Han forklarer dog, at det stadig er muligt at få tabletter med en sløvende virkning som Postafan eller Zepan, men det har ikke vaeret solgt i mange år og er ikke førstevalg­et for apotekerne. Han råder folk til at følge Apotekerfo­reningens råd mod køresyge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark