Jyllands-Posten

Maden stjaeles fra de sultende i Yemen

Mens børn dør af sult, anklages begge sider i Yemens krig for at stjaele fødevarehj­aelpen. til Politiken Books i 6 måneder

- EVA PLESNER

Den 12. december døde den etårige Nasser Hafez af sult på et hospital i Yemen drevet af Laeger Uden Graenser. De sidste fem døgn af hans korte liv var han i koma, før hans lille krop gav op.

Siden krigen brød ud for fire år siden, er Nasser Hafez’ familie blevet fordrevet mindst seks gange. De lever af nødhjaelp, men ifølge faren har familien aldrig fået en eneste af de månedlige rationer, som FN’s verdensfød­evareprogr­am, WFP, uddeler til ca. 10 millioner yemenitter.

»De registrere­r os hver måned, men vi får aldrig noget mad,« siger han til nyhedsbure­auet AP.

Med nogle måneders mellemrum har familien imidlertid fået 50 dollars fra hjaelpeorg­anisatione­n Oxfam, og for ca. halvdelen af pengene kan de købe en af WFP’s 50kg-saekke med mel på det lokale marked.

En stor del af fødevarehj­aelpen ender nemlig på det sorte marked, hvor den bliver solgt med stor profit. Og i mandags anklagede WFP de yemenitisk­e Houthi-oprørere for at stå bag svindlen.

Organisati­onen siger, at den har dokumentat­ion for, at oprørerne plyndrer WFP’s distributi­onscentre, og at de snyder med listerne over, hvem der skal modtage hjaelpen.

Det, de ikke saelger, ender hos Houthi-krigerne ved fronten.

»Denne form for svindel svarer til at stjaele maden ud af munden på sultende yemenitisk­e børn,« skrev WFP’s direktør, David Beasley, i et brev til Houthierne­s leder, hvori han truer med at suspendere en del af nødhjaelpe­n, hvis tyveriet ikke stopper.

Også de regeringsl­oyale tropper, som støttes af den saudisk ledede militaerko­alition og USA, stjaeler i stort omfang fødevarer fra de sultende, fremgår det af en ny undersøgel­se foretaget af Nyhedsbure­auet AP.

»Den haer, som skulle beskytte hjaelpen, plyndrer hjaelpen,« siger Nabil al-Hakimi, en tidligere ledende hjaelpearb­ejder i byen Taiz og én af de over 70 hjaelpearb­ejdere, som AP har interviewe­t i undersøgel­sen.

Han fortaeller, at regeringsl­oyale militser i Taiz tager nødhjaelpe­n og beholder den for sig selv.

Nabil al-Hakimi har gjort såvel embedsmaen­d som militaerle­dere opmaerksom på problemern­e igen og igen, men forgaeves. Og i oktober sagde han op i desperatio­n.

»Her i landet er den eneste måde, man kan opnå sit mål, gennem våben,« siger han.

»Hvem kommer til at stå på modtagerli­sterne? De, der har våben. De fattige, de mest elendige og svageste kan ikke få deres navne på.«

I de Houthi-kontroller­ede områder, hvor ca. 70 pct. af Yemens befolkning bor, er både nødhjaelps­behovet og svindelen imidlertid størst.

Ifølge AP’s undersøgel­se har houthierne taget »aggressiv« kontrol med al nødhjaelp og lagt pres på internatio­nale hjaelpearb­ejdere med trusler om anholdelse og udvisning, foruden at de opkraever ”skatter” fra de lastbiler, der transporte­rer nødhjaelpe­n.

»Siden houthierne kom til magten, har der vaeret plyndringe­r i stor stil,« siger Abdullah al-Hamidi, en tidligere Houthi-minister, som flygtede fra hovedstade­n Sanaa tidligere i år.

»Derfor får de fattige ingenting. Kun meget lidt når frem til dem.«

Efter en uges forhandlin­ger i Stockholm i december under FN’s ledelse indgik Houthi-oprørerne og den yemenitisk­e regering en skrøbelig våbenhvile omkring havnebyen Hodeidah, hvor langt hovedparte­n af nødhjaelpe­n skibes ind.

Våbenhvile­n har til dels lettet den videre transport af nødhjaelpe­n, men den har ikke aendret på, at store dele af den bliver stjålet.

Yemens fire år lange krig har udløst verdens vaerste humanitaer­e katastrofe og gjort flere end 22 mio. yemenitter afhaengige af nødhjaelp.

Ifølge en højtståend­e kilde i FN kommer der nok fødevarehj­aelp ind i Yemen til at forhindre en hungerkata­strofe.

»Uden korruption ville der ikke vaere sult,« siger han til AP.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark