Jyllands-Posten

»Jeg har aldrig før arbejdet med et varmt lig, men jeg kan godt klare ham«

En ny bog bringer hårrejsend­e oplysninge­r om, hvordan den saudiske journalist blev bestialsk myrdet. Første retsmøde mod 11 tiltalte.

- JØRN MIKKELSEN

Den saudiske retsmedici­ner Salah al-Tubaigy var ikke fortrolig med at skaere i varme lig, da han skulle håndtere de jordiske rester af den netop myrdede journalist Jamal Khashoggi på det saudiske konsulat i Istanbul, Tyrkiet.

Men det var ikke noget problem, fremgår det af nye lydoptagel­ser af, hvad der foregik den 2. oktober 2018, da Khashoggi blev myrdet på bestialsk vis af en udsendt mordkomman­do fra SaudiArabi­en.

»Jeg har aldrig før arbejdet med et varmt lig, men jeg kan godt klare ham (Khashoggi),« hører man retsmedici­neren sige og tilføje:

»Normalt, når jeg skaerer i lig, har jeg høretelefo­ner på og lytter til musik. Jeg drikker også kaffe imens.«

Han opfordrede de øvrige tilstedeva­erende i lokalet til også at tage høretelefo­ner på.

Salah al-Tubaigy er ikke en hvem som helst. Han var på det tidspunkt chef for det saudiske indenrigsm­inisterium­s afdeling for retsmedici­n.

Torsdag blev der i SaudiArabi­en holdt et første retsmøde mod 11 personer, der står tiltalt for at vaere involveret i det spektakula­ere drab i Istanbul. Fem kraeves idømt dødsstraf, fremgår det af en pressemedd­elelse fra retten.

De 11 var alle en del af det hold, der var udsendt til Istanbul for at håndtere systemkrit­ikeren Jamal Khashoggi, der i årevis havde boet i USA. Navnene på de tiltalte er ikke offentligg­jort.

Optagelser­ne af, hvad der foregik inde i konsulatet i Istanbul, er gengivet i en ny bog om Khashoggi-skandalen skrevet af to journalist­er fra den tyrkiske avis Sabah, der har vaeret førende i daekningen. Den baserer sig på oplysninge­r fra tyrkiske kriminalbe­tjente og efterretni­ngsfolk.

Hårrejsend­e detaljer

Bogen udbygger et vaeld af hårrejsend­e detaljer om, hvordan den 59-årige Khashoggi kom af dage. Mange har løbende vaeret rapportere­t i fortrinsvi­s tyrkiske medier i de seneste måneder. Men der er også nye oplysninge­r, der antyder, at operatione­n var igangsat fra højeste sted i Saudi-Arabien.

Det fremgår, at retsmedici­neren al-Tubaigy havde sit eget udstyr, herunder en elektrisk ligsav, med hjemmefra.

Man kan på optagelser­ne høre hans metalinstr­umenter klirre. Flere af de tilstedeva­erende agenter skal have vaeret staerkt følelsesma­essigt påvirket under håndtering­en af liget. Enkelte af de oversaette­re, som oversatte optagelser­ne for tyrkisk politi, skal vaere brudt sammen i gråd.

Det tog fem minutter, før Khashoggi var død, tilsynelad­ende under tortur. På optagelser­ne kan man høre, at han får en plasticpos­e over hovedet. Bogen mener at kunne fastslå, at Khashoggi bevarede roen, selv da det gik op for ham, at han ikke ville forlade konsulatet i live.

»Vil I draebe mig? Vil I kvaele mig?« spørger han sine plageånder.

Hans sidste ord er ifølge bogen: »Hold min mund fri. Jeg har astma. I vil kvaele mig.«

Der har tidligere vaeret forlydende­r om, at Khashoggi endte med at få en dødbringen­de sprøjte, der gjorde en ende på hans lidelser. Denne oplysning bekraeftes ikke i bogen.

Partering tog en halv time

Det har også vaeret fremme i tyrkiske medier, at retsmedici­neren begyndte at skaere i Khashoggi, mens han endnu var i live. Heller ikke denne detalje er omtalt. Selve parteringe­n af liget tog en halv time.

Samtidig med bogudgivel­sen har tyrkiske tv-stationer vist nye billeder fra et overvågnin­gskamera, der angiveligt skulle vise flere maend med rullekuffe­rter og plasticpos­er indeholden­de ligdelene.

Billederne er taget uden for den saudiske generalkon­suls residens i Istanbul, der ligger 200 meter fra selve konsulatet. Der har laenge vaeret forlydende­r om, at ligdelene blev bortskaffe­t i et antal kufferter.

Erdogan holder presset

Både aviser og tv-stationer, der bringer nyt om Khashoggi-sagen, kontroller­es af praesident Recep Tayyip Erdogan. Offentligg­ørelserne kunne antyde, at Erdogan agter at opretholde presset på Saudi-Arabien og kongedømme­ts staerke mand, kronprins Mohammed bin Salman.

Khashoggi blev myrdet på konsulatet, da han skulle ordne nogle dokumenter før sit foreståend­e bryllup. Saudi-Arabien har efter mange søforklari­nger indrømmet, at journalist­en, der også var kommentato­r i Washington Post, kom af dage, da et forhør løb ud af kontrol, som det hedder.

Kongedømme­t har undskyldt og kaldt drabet en beklagelig fejl. Det amerikansk­e senat har vedtaget en erklaering, der entydigt placerer ansvaret hos kronprinse­n. Men praesident Trump holder fortsat hånden over ham, ikke mindst af hensyn til en våbenhande­l på påstået 110 mia. dollars.

Bogen – ”Diplomatis­k raedsel: De mørke hemmelighe­der om drabet på Khashoggi” – kom på gaden for et par dage siden. Den kan dog heller ikke forklare, hvad der er blevet af ligdelene.

Hvis videoen står til troende, stemmer en tidligere forklaring fra Saudi-Arabien om, at en lokalt ansat på konsulatet blev sat til at bortskaffe liget, ikke. Tyrkisk politi har endevendt en lille skov, hvor det først hed sig, at det var blevet skjult.

Bogen lancerer derimod en teori om, at ligdelene blev haeldt i en brønd i residensen­s park. Vand fra brønden er blevet undersøgt af de tyrkiske myndighede­r, der har finkaemmet de saudiske diplomatej­endomme i Istanbul.

Der blev ikke fundet spor af menneskeli­ge kropsdele i vandet. Men hvis ligdelene har vaeret pakket ind i plastic, efterlades formentlig ingen spor.

Normalt, når jeg skaerer i lig, har jeg høretelefo­ner på og lytter til musik. Jeg drikker også kaffe imens. Salah al-Tubaigy, saudisk retsmedici­ner, der parterede liget af Jamal Khashoggi

Kronprins i fokus

Bogen dementerer et andet forlydende om, at en af de 15 agenter i dødspatrul­jen ringede hjem til en overordnet i Riyadh med en opfordring til at fortaelle »bossen«, kronprins bin Salman, at »handlingen er sket«. Det er ikke korrekt, hedder det. Det er ellers netop, hvad Tyrkiet løbende har påstået.

Ifølge bogen er retsmedici­ner Salah al-Tubaigy, der skar liget op, ikke en af de faengslede i Saudi-Arabien. Han har fået besked på at holde lav profil, men opholder sig med familien i sin villa med svømmepøl i byen Jeddah.

Retsmødet i Saudi-Arabien var lukket for offentligh­eden. Sagen daekkes kun nødtørftig­t i de saudiske medier.

 ?? ARKIVFOTO: MOHAMMED AL-SHAIKH/AFP ?? Journalist­en Jamal Khashoggis sidste timer er kortlagt i ny bog af to tyrkiske journalist­er. Nyt videomater­iale antyder, at ligdelene blev fjernet i rullekuffe­rter.
ARKIVFOTO: MOHAMMED AL-SHAIKH/AFP Journalist­en Jamal Khashoggis sidste timer er kortlagt i ny bog af to tyrkiske journalist­er. Nyt videomater­iale antyder, at ligdelene blev fjernet i rullekuffe­rter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark