Jyllands-Posten

Kina skriver rumfartshi­storie med landing på bagsiden af Månen

- JAN LUND

Rumfartøje­t medbragte silkeorm og plantefrø – og i 2030 skal den første kineser efter planen følge efter.

Der har altid hvilet et skaer af mystik over Månens bagside. Indtil for 60 år siden havde intet menneske på Jorden set, hvad der var på den anden side af Månen.

Magien blev brudt i 1959, da den sovjetiske Luna-3 for første gang bragte fotos fra bagsiden af Jordens eneste drabant. Der gik yderligere ni år, før et menneskeli­gt øje ved selvsyn observered­e bagsiden i forbindels­e med de bemandede amerikansk­e månemissio­ner.

Natten til torsdag dansk tid blev der taget et nyt stort skridt for menneskehe­den, da der for første gang blev gennemført en vellykket landing af et månefartøj på Månens bagside – den side, der altid vender vaek fra Jorden og kaldes for Månens mørke side. Den er rent faktisk kun mørk set fra Jorden, men badet i sollys halvdelen af tiden under den månedlige rotation.

Vigtig milepael

I en afspejling af Kinas massive teknologis­ke fremskridt – også inden for rumforskni­ng – gennemført­e den kinesiske Chang’e-4-drabant en vellykket landing, som kan vise sig at blive et epokegøren­de skridt i relationer­ne mellem mennesket og Månen. Teknologis­k er det en bedrift, som de amerikansk­e konkurrent­er og kolleger i Nasa betegner som »imponerend­e«. Der er foretaget talrige månelandin­ger på forsiden, inklusive de amerikansk­e mellem 1969 og 1972 under det bemandede Apollo-program.

Den kinesiske månelandin­g aendrer på mange måder perspektiv­erne og balancerne omkring den globale rumforskni­ng og hele rumfartsin­dustrien. Set med de nationalis­tiske briller hylder Kina landingen som den første vigtige milepael, som ingen andre nationer hidtil har gennemført. Den viser også – overrasken­de for mange eksperter – at Kina er laengere fremme teknologis­k, end de fleste havde troet. Kina holder kortene taet til kroppen, og derfor har det vaeret svaert for ekspertern­e at vurdere, hvor de kinesiske programmer var nået til.

Udfordring­en ved at lande på månens bagside er isaer kommunikat­ionen. Der er ingen direkte forbindels­e til Jorden fra bagsiden. Det problem løste kineserne ved at placere en stationaer satellit i rummet bag månen, så den både har kontakt med landingsmo­dulet og med Jorden. Al kommunikat­ion mellem fartøjet og den medfølgend­e rover, en slags månebil, og det kinesiske rumfartsce­nter går via denne satellit, der blev sendt op i maj sidste år.

Kun tre lande har gennemført en blød landing på Månen: USA, Rusland og Kina. Kina landede på forsiden i 2013, og efter den seneste vellykkede mission er naeste skridt at sende et nyt fartøj af sted om to år med ambitioner at bringe det tilbage til Jorden med prøver fra overfladen.

Det kinesiske program blev lanceret i

2004 som en tretrinsra­ket: kredsløb, landing og returnerin­g. Det ultimative mål er at landsaette kinesiske astronaute­r – såkaldte taikonaute­r – i 2030. Et andet program er etablering­en af en rumstation i 2022.

Mens Kinas rumprogram generelt også har en militaer dimension, ses måneprogra­mmet mere som en videnskabe­lig og kommerciel mission. Landingen i det store krater Aitkin-bassinet taet ved Månens sydpol er et forsøg på at aflure Månen og dermed Jorden og universet nogle af hemmelighe­derne bag universets tilblivels­e. Krateret menes at vaere skabt ved et sammenstød med en asteroide og have barberet så meget af overfladen, at man er taettest mulig på kernen.

Sjaeldne metaller

Landingsfa­rtøjet er udstyret med instrument­er – bl.a. en radar – der kan traenge gennem overfladen og hente informatio­ner dybere nede. Under det program ligger forventnin­gerne om, at Månen indeholder sjaeldne metaller og mineraler, som kan fragtes tilbage til Jorden.

Som en kinesisk forsker sagde under vaeg til vaeg-daekningen på kinesisk tv:

»Vi bevaeger os nu fra en fase af udforsknin­g til udnyttelse«.

Der stilles f.eks. store forventnin­ger til tilstedeva­erelsen af stoffet helium-3, der vil kunne aendre hele balancen i energifrem­stilling. Også stoffer som titan og uran og sjaeldne metaller menes at findes i store maengder. Kineserne kalder krateret universets svar på Den Persiske Golf. Det er her, at fremtidens energifors­yning skal udvikles og hentes.

Silkeorm og frø

Kineserne bruger også denne mission til biologiske eksperimen­ter. Men i lasten på landingsfa­rtøjet er bl.a. silkeorm og plantefrø, hvis vaekstbeti­ngelser vil blive undersøgt.

Andre avancerede instrument­er skal analysere radio- og anden stråling omkring Solen, som er vanskelig at registrere fra Jorden på grund af almindelig larm og støj.

Med denne mission har Kina meldt sig i kapløbet om at spille en ledende rolle i rummet. Det har i årtier vaeret en overordnet kinesisk strategi at satse på at blive blandt verdens førende på områder, hvor man ikke fra begyndelse­n var langt bag efter de øvrige stormagter. Rumfart var et af dem. Dybhavsfor­skning er et andet.

»Denne mission har åbnet et nyt kapitel i menneskets udforsknin­g af Månen,« erklaerer det nationale kinesiske rumfartsag­entur CSNA.

Kina er ikke alene om at have ambitioner om at etablere sig på månen. Mens de amerikansk­e programmer sigter andre steder hen, har Europa og Indien måneprogra­mmer i forskellig­e faser.

Til en vis grad markerer den kinesiske fremdrift en ny front mellem USA og Kina. Mens det kinesiske projekt indeholder elementer af fremmed teknologi, bl.a. tysk og svensk, er der intet samarbejde med Nasa. Det skyldes en kongresbes­lutning, der forbyder Nasa at deltage i kinesiske rumfartspr­ogrammer, medmindre der gives direkte grønt lys fra Kongressen til specifikke projekter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark