Jyllands-Posten

Medieanaly­tiker: »En trist sag for Netflix og en trist dag for ytringsfri­heden«

To ting kan ifølge en satireeksp­ert kan gøre, at Hasan Minhajs satire kan betragtes som »farlig«.

- RONJA MELANDER

»På et eller andet tidspunkt måtte det ske - at Netflix traeder et regime, en religion, en ideologi så meget over taeerne, at det vil skabe en kraftig reaktion.«

Det siger medieanaly­tiker og stifteren af tv-konference­n Copenhagen FutureTV, Claus Bülow Christense­n, om streamingg­iganten, der i disse dage må laegge kind til verbale lussinger og øre til debat i ytringsfri­hedens navn.

Kritikken kommer, efter den amerikansk­e avis The Financial Times har rapportere­t, at Netflix har fjernet et afsnit af satireprog­rammet ”Patriot Act med Hasan Minhaj” fra de saudiske abonnenter­s udbud. Ifølge avisen er det sket på opfordring fra det saudiske kongedømme, som angiveligt haevder, at programmet kraenker kongedømme­ts lov om cyberkrimi­nalitet.

Programmet er stadig tilgaengel­igt i resten af verden. I episoden kaster komikeren Hasan Minhaj sig over emner som Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, og den 59-årige journalist og systemkrit­iker Jamal Khashoggi, som blev draebt i Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul i oktober. Omstaendig­hederne ved drabet er endnu ikke belyst til fulde.

»Valid, juridisk anmodning«

Amnesty Internatio­nal mener, at Netflix risikerer at »facilitere kongedømme­ts nultoleran­ce om ytringsfri­hed« og bistå myndighede­rne med at naegte folk retten til fri adgang til informatio­n.

»Det er en trist sag for Netflix og en trist dag for ytringsfri­heden, at Netflix har fundet anledning til at bøje sig for det saudiske regime, omend de i deres officielle udtalelse i samme saetning siger ”kunstneris­k ytringsfri­hed” og ”følge loven”,« tilføjer Claus Bülow Christense­n.

Netflix har til udvalgte medier fremsendt en forklaring om, at man »staerkt støtter kunstneris­k frihed over hele verden« og udelukkend­e har fjernet episoden i Saudi-Arabien efter at have modtaget en »valid, juridisk anmodning«.

Det havde vaeret langt smukkere en sag, hvis Netflix havde naegtet at fjerne det omdiskuter­ede afsnit for at sende et staerkt politisk budskab om global kunstneris­k ytringsfri­hed, mener Claus Bülow Christense­n. Det havde muligvis tvunget regimet til at lukke Netflix helt ned i Saudi-Arabien, men det ville streamingg­iganten økonomisk »sagtens kunne overleve«, konstatere­r medieanaly­tikeren.

»Man kunne håbe, at Netflix var modig nok til selv at lukke for deres service i Saudi-Arabien, og melde offentligt ud, at de ikke kan vaere til stede i et land, hvor de skal censurere sig selv for at undgår retsforføl­gelse. Men det kunne i deres øjne også saette en kaedereakt­ion i gang, hvor de kunne få tilsvarend­e problemer i en raekke andre lande,« mener han.

Derfor bliver det interessan­t at se, hvordan Netflix følger sagen til dørs, samt om der kommer flere sager frem, siger Claus Bülow Christense­n. Han kender ikke til andre sammenlign­elige sager fra streamingt­jenesten.

Han kalder sagen for ganske forventeli­g, fordi streamingt­jenesten raekker ud med »kunstneris­ke udtryk til alle kroge af en diversific­eret verden«. Netflix når ud i 190 lande til over 135 millioner husstande.

Der er to ting, der måske kan gøre, at Hasan Minhajs satire kan betragtes som »farlig«, tror Dennis Meyhoff Brink, der er ekstern lektor ved Københavns Universite­t og ekspert i satire og religion.

»For det første er det satire, der kommer ”indefra” for så vidt Hasan Minhaj selv er muslim. Det indebaerer en fare for, at flere saudiere lytter til ham og identifice­rer sig med ham, end hvis han f.eks. havde vaeret kristen eller ateist. I magthavern­es øjne er han en forraeder, og forraedere er altid farligere end fjender, for fjendernes kritik er forudsigel­ig - forraedern­es er derimod farlig,« vurderer han.

»Business as usual«

For det andet er der tale om »ophobnings­satire«, som Dennis Meyhoff Brink kalder det.

»I den forstand, at han ophober den ene sag efter den anden - mordet på Jamal Khashoggi, krigen i Yemen og så videre - således at man efterlades med indtrykket af, at Mohammed bin Salman er gennemført korrupt, og at hans angiveligt ”reformvenl­ige” stil i virkelighe­den blot er et maskespil, han bruger til at holde de godtroende for nar,« siger lektoren.

Der har aldrig vaeret så højlydt kritik af Saudi-Arabien fra den internatio­nale scene, som efter drabet på Jamal Khashoggi, konstatere­r Helle Lykke Nielsen, lektor i mellemøsts­tudier ved Syddansk Universite­t. Khashoggi-effekten ville have gjort det lettere end nogensinde for Netflix at hente opbakning fra resten af verden i en principsag, vurderer hun.

Hun giver ikke meget for den angivelige forklaring om, at udsendelse­n kraenker kongedømme­ts lov om cyberkrimi­nalitet.

»I Saudi-Arabien er det »business as usual« at lukke ned for alt, der taler imod regimet. Internt i landet har kronprinse­n sendt stjernekla­re signaler ved at arrestere og lukke munden enhver kritiker – end ikke eliten kan vide sig sikker. Uden for regimet har det saudiske styre i årtier spillet på at have pengene til at kunne straffe folk, firmaer og medier, hvis de foretager sig noget, man er uenig i,« siger hun.

 ?? FOTO: KATHY WILLENS/AP ?? Komikeren Hasan Minhaj er kommet klemme.
FOTO: KATHY WILLENS/AP Komikeren Hasan Minhaj er kommet klemme.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark