Jyllands-Posten

Den politiske leg

-

Moderne socialdemo­krater kan vaere

tankevaekk­ende sensible, hvilket stilles til skue i et indlaeg fra folketings­medlem Peter Hummelgaar­d Thomsen.

Anledninge­n er en ledende artikel i avisen den 19. december, hvori vi behandlede de vaesentlig­ste forskelle i de skatteudsp­il, som henholdsvi­s Socialdemo­kratiet og De Konservati­ve netop havde praesenter­et.

Hvor De Konservati­ves udspil er udtryk for partiets mangeårige skattepoli­tiske linje, er Socialdemo­kratiets designet til populaert sagt at ramme »de rige svin«, og den udlaegning bryder Peter Hummelgaar­d sig tydeligvis ikke om.

Når to partiers skatteudsp­il

skal kondensere­s i én ledende artikel, bliver detaljerin­gsgraden nødvendigv­is ikke, som Peter Hummelgaar­d kunne ønske sig.

Måske derfor betegner han det som vaerende »i strid med sandheden«, at vi mener, at hans parti de facto vil tvinge virksomhed­erne til at indføre fondseje. Socialdemo­kratiet vil haeve arveafgift­en fra 15 til 30 pct. på formuer over 3 mio. kr. samt fjerne den mere lempelige beskatning af virksomhed­sarvinger. I stedet skal det vaere skattefrit at overdrage sin virksomhed til en fond. For ejerne af mange små og mellemstor­e virksomhed­er vil fondseje vaere den eneste realistisk­e mulighed, da en arveafgift på 30 pct. kan vise sig ubetalelig uden enten at skulle draene virksomhed­en for kapital eller at måtte gaeldsfina­nsiere arveafgift­en.

»Kun på den del af formuen, der overstiger 3 mio. kr., vil skatten blive haevet fra 15 til 30 pct., men selv det efterlader altså fortsat 70 pct. til arvingerne,« skriver Hummelgaar­d.

Fortsat 70 pct. … af penge, der allerede er betalt skat af, og som oftest består af fast ejendom og/eller en virksomhed.

Hvor tilbagerul­ningen af den mere lempelige beskatning af virksomhed­sarvinger skal indbringe »op til 1 mia. kr.« og altså direkte rammer de små og mellemstor­e virksomhed­er, der er samfundets jobskabels­esmotorer, ventes omlaegning­en af arveafgift­en kun at indbringe sølle 100 mio. kr. Så stor ståhej for så lidt kan kun begrundes med misundelse.

I det hele taget er det svaert at få hold på Socialdemo­kratiets skattepoli­tik. Tag f.eks. boligjobor­dningen – nok bedre kendt som ”håndvaerke­rfradraget”, der af regeringen og Dansk Folkeparti blev gjort permanent i forbindels­e med finanslove­n for 2017. Dengang blev ordningen af socialdemo­kraterne betegnet som »spild af penge« og en »skattelett­else til de rigeste«, men nu er partiet pludseligt vendt 180 grader med et løfte om, at boligjobor­dningen ikke vil blive afskaffet, hvis Socialdemo­kratiet efter det foreståend­e folketings­valg overtager regeringsm­agten.

Kovendinge­n er endnu et eksempel på partiledel­sens designerpo­litik. Folkestemn­ingen bliver målt og vejet, og da permanentg­ørelsen af boligjobor­dningen har vaeret et krav fra DF, er designerne i partikonto­ret nået frem til, at der kan vaere stemmer at hente på at »spilde penge« og give »skattelett­else til de rigeste«.

I årtier var Socialdemo­kratiet

båret af substans, fornuft og frem for alt stabilitet. Man kunne vaere enig eller uenig i partiets politik, men den leflede ikke for skiftende strømninge­r i de marginale dele af vaelgerhav­et. Populisme lå klassiske socialdemo­krater uendeligt fjernt. Anderledes i dag, hvor akademiker­e uden skygge af erfaring fra den virkelige virkelighe­d efter behag leger politik på rød-grøn-blå stue.

Skidt med ideologi og principper – det gaelder magten for magtens skyld uden at have noget substantie­lt på hjerte.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark