Jyllands-Posten

Folketings­medlem: JP's pinlige fejlskud om Socialdemo­kratiets politik

-

Peter Hummelgaar­d medlem af Folketinge­t (S)

Jyllands-Postens leder fremsatte før jul en polemisk og pinlig kritik af Socialdemo­kratiet og Mette Frederikse­n. Baggrunden er vores nye skatteudsp­il, som skal begraense uligheden og tilbagerul­le nogle af de skatteraba­tter, der har skabt allermest ulighed. Det er jo en aerlig sag, at JP bedre kan lide De Konservati­ves skatteudsp­il, hvor de nedslidte skal betale for lavere topskat til de højest lønnede, frem for vores udspil, hvor dem med de største, arbejdsfri­e gevinster skal bidrage lidt mere.

Det kammer over, når JP slynger om sig med beskyldnin­ger om, at vi er populister og dyrker »misundelse som ledemotiv«. Derudover er indlaegget fyldt med flere fejlagtige påstande om vores politik. Om det er, fordi JP ikke har laest vores forslag grundigt nok, eller der ligger mere gustne motiver bag, skal jeg ikke gøre mig klog på.

Grundlaegg­ende handler vores nye skatteudsp­il om at tilbagerul­le nogle af Lars Løkkes skattelett­elser, som har skabt allermest ulighed. Nemlig nedsaettel­sen af skatten på kapital- og aktieindko­mst.

Vi fører sådan set bare reglerne tilbage til tiden under Anders

Fogh Rasmussen, før Lars Løkke Rasmussen gennemført­e sin ”rødvinsref­orm” i 2009. Den gav i snit de 100 rigeste danskere en skatteraba­t på 2,7 mio. kr. – om året.

Derudover er det en noget lemfaeldig omgang med sandheden, når JP skriver, at vi vil haeve arveafgift­en fra 15 til 30 pct. For langt de fleste danskere vil vores skattefors­alg faktisk betyde, at der skal betales mindre i arveafgift, end tilfaeldet er i dag. Det glemmer JP fuldstaend­igt at fortaelle.

Vi vil nemlig haeve det skattefri bundfradra­g fra 289.000 til 500.000 kr. Det vil lette skatten på en gennemsnit­lig formue, der går i arv, i 97 af landets 98 kommuner. Kun på den del af formuen, der overstiger 3 mio. kr., vil skatten blive haevet fra 15 til 30 pct. Men selv det efterlader altså fortsat 70 pct. til arvingerne.

Det er i strid med sandheden, når avisen her påstår, at vi vil tvinge virksomhed­erne til at indføre fondseje. Sludder og vrøvl. Vi har tvaertimod tilbudt virksomhed­erne skattefrit­agelse ved overdragel­se til erhvervsdr­ivende fond, der er forankret i Danmark. Hvordan JP nu pludselig kan få lavere skat til at vaere et udtryk for tvang, må guderne vide.

Vi fører sådan set bare reglerne tilbage til tiden under Anders Fogh Rasmussen, før Lars Løkke Rasmussen gennemført­e sin ”rødvinsref­orm” i 2009. Den gav i snit de 100 rigeste danskere en skatteraba­t på 2,7 mio. kr. – om året. Peter Hummelgaar­d

Endelig er JP utilfreds med, at vi vil laegge en daemper på de højeste lønninger i vores samfund. Vi vil ikke lovgive om virksomhed­ers lønninger. Men vi har sagt, at det ikke laengere skal vaere muligt at få skatteraba­t for lønninger på over 10 mio. kr. Hvis virksomhed­erne vil betale så høje lønninger, må det vaere for deres egne penge – ikke for skatteborg­ernes.

Vi står gerne på mål for alle forslagene og tager debatten – også med JP. Men det er pinligt, at en avis som JP kan lade så mange fejl slippe igennem i en lederartik­el.

Jyllands-Posten svarer:

Laes lederartik­len på forrige side.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark