Jyllands-Posten

Slip boligjobor­dningen helt fri

-

Det er ikke nogen hemmelighe­d, at boligjobor­dningen har levet en omtumlet tilvaerels­e de senere år, indtil det i slutningen af 2017 blev besluttet at gøre ordningen permanent. Det lagde låg på debatten – i et stykke tid.

For op til årsskiftet begyndte Venstre at lufte muligheden for, at danskerne fremover selv skal kunne vaelge, om de 18.000 fradragskr­oner, ordningen omfatter, skal bruges på håndvaerks- eller serviceyde­lser. I dag er 12.000 kr. øremaerket til arbejdsløn­nen på håndvaerks­ydelser, mens 6.000 kr. kan bruges på serviceyde­lser som rengøring og børnepasni­ng.

Det giver god mening i højere grad at lade det vaere op til de danske boligejere selv at bestemme, hvad ordningen skal bruges på. Men hvorfor begraense valgfrihed­en til kun at handle om, hvilke typer ydelser man ønsker at få støtte til?

Hvis boligjobor­dningen for alvor skal have effekt, bør man gå endnu videre og også gøre det muligt at bruge ordningen til at få fradrag for de materialer, der bruges i forbindels­e med de naevnte ydelser. Det vil øge boligejern­es incitament til at renovere og forny deres hjem og vil dermed vaere et tiltraengt skub til den grønne omstilling.

For økonomien er afgørende, når det for eksempel gaelder danskernes lyst til at investere i vedvarende energiløsn­inger og på den måde eksempelvi­s udskifte fossil opvarmning med varmepumpe­r. Ja, faktisk angiver op mod tre af fire boligejere, at adgangen til støtteordn­inger har betydning for, om de ønsker at saette gang i flere energireno­veringspro­jekter.

Det er altså ikke nok blot at appellere til danskernes grønne samvittigh­ed, der skal økonomiske realiteter på bordet. Og her kunne en mere ”fri” boligjobor­dning vaere en effektiv løftestang – isaer hvis det mulige afdragsbel­øb samtidig blev haevet.

Vi vil derfor opfordre til, at man fra politisk side viser handlekraf­t og ikke vaelger en halv løsning i forsøget på at saette boligjobor­dningen fri.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark