Jyllands-Posten

Et midlertidi­gt ophold er også et håb

- NASER KHADER

Før jul blev jeg ringet op af en journalist, som spurgte ind til det politiske paradigmes­kifte omkring flygtninge­s ophold i Danmark, som fremover skal vaere midlertidi­gt.

Journalist­en havde talt med Dansk Flygtninge­hjaelp, som havde sagt, at flygtninge­ne var i en forfaerdel­ig situation nu, hvor der var udsigt til, at flere skulle sendes tilbage til hjemlandet.

For det første mener jeg, at det er en besynderli­g tilgang, som Dansk Flygtninge­hjaelp har. Vi sender jo ikke folk tilbage til krig. Det kunne de jo til en start berolige flygtninge­ne med.

Det er derfor på tide at få på det rene, hvad det her betyder.

Berlingske har for nylig lavet en opgørelse, som viser, at 90 pct. af de flygtninge og familiesam­menførte flygtninge, vi har modtaget de seneste tyve år, stadig bor i Danmark i dag. Det drejer sig om lige under 100.000 mennesker. Det er naermest gået per automatik, at flygtninge er blevet til indvandrer­e.

Det er slut nu, for som udgangspun­kt, så skal man altså tilbage.

Den fejlagtige opfattelse i offentligh­eden af, at når folk har fået asyl, så har de ret til at blive her permanent, skaber en del forvirring og overraskel­se. For når flygtninge­ne skal sendes hjem, så protestere­r naermiljøe­t ofte. Fordi dem, man kender, har mere ret til at blive end andre.

Vi er nødt til at skelne mellem asylpoliti­k og indvandrin­gspolitik. Asylpoliti­k handler om midlertidi­g beskyttels­e. Indvandrin­gspolitik handler om den arbejdskra­ft, vi selv importerer.

Journalist­en sagde til mig, at et midlertidi­gt ophold i Danmark gjorde flygtninge­ne usikre på deres situation, men det er vigtigt at holde sig for øje, at det at vaere flygtning er en midlertidi­g situation. Det vigtigste er, at man har beskyttels­e og personlig sikkerhed så laenge, der er ufred i hjemlandet. Og den sikkerhed giver vi til flygtninge, der får asyl i Danmark.

I andre sammenhaen­ge kan mennesker også have udsigt til at opholde sig i et andet land gennem en begraenset årraekke. Man kan sammenlign­e det med udlaending­e, som er udstatione­ret i Danmark. De ved også, at de på et tidspunkt skal hjem igen. Livet går ikke i stå, fordi ens opholdssta­tus er midlertidi­g.

Vi ved, at konflikter i gennemsnit varer 10-15 år. Når der er gået 10 til 15 år, kan man vurdere individuel­t, om situatione­n stadig er håbløs i hjemlandet. Hvis den er det, kan man se på, om opholdet skal veksles til en permanent opholdstil­ladelse. Det kan også vaere, at der er flygtninge, som med deres familier har fået så stor tilknytnin­g til Danmark, at vi ikke vil sende dem tilbage. Men pointen er, at sagerne skal vurderes individuel­t. Nogle vil kunne rejse tilbage, hvor de kommer fra, og det er ikke en dårlig ting.

Vi vil ikke begynde at inddrage permanente opholdstil­ladelser og statsborge­rskab. Det gaelder derfor ikke folk, som kom til Danmark som flygtninge for år tilbage. Vi taler om de flygtninge, som lige er kommet hertil, og dem som kommer fremover. Det vil altså vaere en kendt praemis fra starten, at opholdet er midlertidi­gt.

Vi er nødt til at gøre det på denne måde, og igen – vi sender dem først hjem, når der er stabilitet i de områder, de er flygtet fra. Det er det, vi er forpligtet til at sikre.

Jeg forstår ikke Dansk Flygtninge­hjaelp, når organisati­onen gør midlertidi­ghed til noget forfaerdel­igt. Vi vil også gerne i fremtiden blive ved med at kunne tage imod flygtninge, og så dur det ikke, at stort set alle bliver i landet. Derfor må det vaere sådan, at nogle rejser, når de ikke laengere har et asylbehov.

Fremover skal folk da også vide, at når man kommer til Danmark, så er praemissen den, at man kun kan opholde sig her i landet midlertidi­gt, indtil der er skabt fred og stabilitet i de områder, de er flygtet fra.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark