Jyllands-Posten

Alting handler ikke om dig

-

Lise Brix Danielsen forfatter og fysioterap­eut, Amsterdam

Jeg er bange for, at vi er i gang med at opdrage vores børn til at blive en stor gruppe egoister, der bliver fornaermed­e over alt, der ikke lige handler om dem eller passer ind i deres lille “verdenskas­se”.

Den måde, vi voksne behandler hinanden på på diverse medier, i trafikken, i supermarke­dskøen osv., er ikke ligefrem forbilledl­ig. Ego har altid ret til at komme først, vide bedst, få mest og alt det der dumme, vores børn ser os voksne gøre. Dét er én ting.

Men hvad det smarte er i at putte mandler i alle portioner risalamand­e, give trøstegave til den, der ikke har fødselsdag, give søster et eller andet også, for nu har bror jo lige fået osv.

Hvornår og hvordan laerer du dit barn at glaede sig på andres vegne?

Det er så vigtigt at forkaele sine børn med kaerlighed, men det gør man altså ikke ved at laere dem, at de altid selv kommer i første raekke. Kaerlige mennesker ved, hvad det vil sige at blive glad på andres vegne. Og ens evne for rummelighe­d stiger, jo bedre man er til det.

Følelsen af at vaere ked af, at det ikke er min fødselsdag og mig, der får gaver, eller igen ikke mig, der fik mandlen, er ikke farlig. Det er en helt forståelig følelse, som man kan laere en masse af.

Det er en gave at kunne tackle situatione­r som denne på en ordentlig måde. Vi møder dem hele livet. Hun blev forfremmet, ikke jeg. Han blev inviteret, ikke jeg. De fik det gode tilbud, ikke jeg. Alt det, som vores hverdag er fuld af, hvis vi laegger maerke til det. Man bliver ikke et positivt taenkende empatisk menneske af at vaere opdraget til at blive sur og fornaermet, hver gang en sådan situation opstår.

At vi foraeldre drukner den, der ikke fik mandlen, ikke har fødselsdag eller ikke manglede en vinterfrak­ke samtidig som storebror, i materielle ting, er ikke en gave. Livet giver os noget forskellig­t på forskellig­e tidspunkte­r.

Jamen, det er strengt, at han har fået, og jeg ikke har. Nej, det er ikke strengt. Det er dejligt for ham, og måske er det dig, der er heldig naeste gang.

At kunne glaede sig på andres vegne er en livsgave – en af de ingrediens­er, der skal til for at blive positivt taenkende i stedet for kraenket eller fornaermet.

Her skal vaere plads til os alle, og det bliver her kun, hvis vi hver isaer laerer, at selv om alting er uden om, er vi ikke universets midte.

Vi er en del af et stort faellesska­b af mennesker, der alle ønsker et godt liv.

Glaed jer på hinandens vegne, og laer jeres børn at gøre det samme.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark