Jyllands-Posten

Sundhedsva­esenet skal tage udgangspun­kt i den enkelte

-

Helga Schultz formand for Yngre Laeger Torben Klitmøller Hollmann formand for Social- og Sundhedsse­ktoren, FOA

Statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen varmer (endnu en gang) op til en sundhedsre­form. I første omgang ville regeringen fremlaegge en stor, forkromet reform allerede i efteråret 2018. Muligvis med en aflivning af regionerne som et af elementern­e. Ved indgangen til 2019 virker signalerne fra Slotsholme­n mindre bombastisk­e. Nu vil der komme et ”udspil til en reform”, som så skal følges op af en debat. Måske modviljen i Lars Løkkes bagland mod en nedlaeggel­se af regionerne har fået landets ledelse til at gå mere forsigtigt til sagen.

Uanset årsagen hilser vi muligheden for en bredere debat velkommen. En opgave, som sundhedsva­esenets fremtid, løses ikke i lukkede rum bag nedrullede gardiner. Og vi stiller gerne op med konstrukti­ve forslag og konkret erfaring fra sundhedsva­esenets frontlinje.

For os er det nemlig vigtigt, at debatten om sundhedsre­formen tager udgangspun­kt i patientens behov og den bedst mulige behandling, ikke i politiske og fagchauvin­istiske hensyn.

Faren er, at det bliver en debat ført på de staerkeste­s praemisser, hvor de, som har overskud, får lov til at føre ordet og styre forløbet. Mere end noget andet lige nu er der nemlig behov for at tage hånd om den ulighed, som findes i sundhedsva­esenet. Vi, der til daglig arbejder i sundhedsva­esenet, ved, at selv om Danmark har et sundhedsva­esen med adgang for alle, så betyder det ikke, at alle har lige gode muligheder, når sygdommen rammer.

I et rundspørge blandt social- og sundhedsas­sistenter, sygeplejer­sker og laeger angiver mere end tre af fire, at patientern­es individuel­le ressourcer ”i høj grad” eller ”i nogen grad” er afgørende for, om patientern­e får det bedste ud af deres behandling.

Behandling­en i det offentlige sundhedsva­esen har i mange år ensidigt handlet om produktivi­tet – at producere mere og mere på kortere og kortere tid. Arbejdsdag­en for sundhedspe­rsonalet er som følge deraf blevet meget presset – alle minutter er disponered­e. Arbejdstil­rettelaegg­elsen – og patientern­es behandling – er samtidig blevet voldsomt standardis­eret. Der afsaettes mange steder fast 15 minutter pr. patient til ambulante besøg, også når det drejer sig om meget alvorlige lidelser som f.eks. kraeft. Det passer dårligt med det faktum, at hvis patientern­e skal opleve lighed i sundhedsva­esnet, så skal de behandles – forskellig­t. Den ressources­vage patient bliver ramt i et system, der bygger på stive standarder.

En sundhedsre­form skal tage udgangspun­kt i, at patientern­e har meget forskellig baggrund, ressourcer og behov, når de møder sundhedsva­esenet. Det moderne sundhedsva­esen skal i højere grad vaere i stand til at tilpasse sig den enkeltes behov, hvis alle skal opnå gode resultater.

Der er brug for en faglig debat om, hvordan vi løser denne og andre vaesentlig­e udfordring­er i sundhedsva­esnet. Og løsningern­e kommer ikke blot ved at aendre på strukturer­ne. Tvaertimod kan det tvinge opmaerksom­hed og ressourcer helt andre steder hen end til den enkelte patient.

Debatten er vigtig. Og den må gerne begynde nu. Vi er i hvert fald klar.

FOA og Yngre Laeger håber, at mange deler dette nytårsfors­aet. Vi ønsker alle et godt nytår – ikke mindst patientern­e i det danske sundhedsva­esen, som fortjener en god behandling og udgør selve meningen med vores arbejde..

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark