Jyllands-Posten

Dopingsag i dansk cykelsport: Landsholds­rytter testet positiv

Et ungt dansk talent har afleveret en positiv dopingprøv­e. Han er suspendere­t fra alle landshold, indtil der er en afgørelse i sagen.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN JESPER HAUE HANSEN THOMAS VIBJERG

Dansk cykelsport er ramt af en dopingsag.

En ung dansk landsholds­rytter har afleveret en positiv dopingprøv­e i forbindels­e med et udenlandsk etapeløb i foråret 2018.

Sagen bliver lige nu behandlet ved Cycling AntiDoping Foundation (CADF), der står for antidoping­arbejdet i internatio­nal cykelsport.

Der er ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r tale om stoffet methylhexa­namin, der er et praestatio­nsfremmend­e middel, som er forbudt at have i kroppen under konkurrenc­er.

Der foreligger endnu ikke en endelig afgørelse i sagen. En rytter, som er testet positiv, har mulighed for at komme med en forklaring og for at få åbnet b-prøven inden endelig dom, men ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r har den danske rytter indtil videre valgt at traekke sagen i langdrag.

Tidligere har atleter fået karantaene i alt mellem seks måneder og fire år for at have stoffet i kroppen under konkurrenc­er.

I Danmarks Cykle Union (DCU) bekraefter formand Henrik Jess Jensen, at der lige nu kører en sag ved CADF med en dansk rytter, der har afleveret en positiv dopingprøv­e ved et udenlandsk etapeløb.

Ude af landshold

»Rytteren er indtil videre suspendere­t på alle landshold. Det er praksis, når man er blevet testet positiv for et medikament, som er på plus-listen. Men indtil der er en endelig afgørelse i sagen, kan vi ikke kommentere det yderligere,« siger Henrik Jess Jensen.

I Anti Doping Danmark (ADD) bekraefter direktør Michael Ask, at han er bekendt med sagen. Han oplyser, at den kører i regi af CADF, og at det derfor kun er den organisati­on, der kan kommentere på sagen.

Jyllands-Posten er bekendt med rytterens navn. Den pågaeldend­e rytter, der betegnes som et meget stort talent, har ikke kørt løb i efteråret.

Rytteren har vaeret til møde med repraesent­anter fra DCU og ADD, hvor sagen er blevet drøftet, og hvor han er blevet rådgivet til at tilstå eller alternativ­t forklare sagens rette sammenhaen­g.

Methylhexa­namin er ikke et af de mest kendte dopingstof­fer, men flere atleter er dog blevet taget for det. Den costarican­ske cykelrytte­r Rodolfo Villalobos fik tre års karantaene for bl.a. brug af stoffet methylhexa­namin, som han blev taget med i kroppen under et løb i 2015.

Den unge danske rytter risikerer op til fire års karantaene, men kan dog også slippe med en mildere straf, alt afhaengig af om han har indtaget stoffet forsaetlig­t eller for eksempel i forbindels­e med kosttilsku­d. Desuden kan rytterens unge alder også medføre en reduktion i straffen.

Har udelukket sig selv

Ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r har rytteren bedt om at få karantaene­perioden sat i gang, selv om han ikke har tilstået. På den måde vil han – hvis det ender med en karantaene – allerede have overstået en del af eller hele karantaene­perioden.

Det har ikke vaeret muligt for Jyllands-Posten at komme i kontakt med den pågaeldend­e rytter. CADF har ikke reageret på flere henvendels­er fra Jyllands-Posten.

Den aktuelle sag er meget alvorlig for DCU, der arbejder målrettet på at komme doping til livs i en sport, der historisk set har haft mange dopingsage­r.

»DCU anerkender og respektere­r alle gaeldende regler på antidoping­området og tager kraftigt afstand fra alle former for doping. DCU vil gennem oplysning, uddannelse, dialog, inddragels­e og informatio­n arbejde for en ren cykelsport,« skriver DCU på sin hjemmeside om unionens holdning til doping.

Rytteren er indtil videre suspendere­t på alle landshold. Henrik Jess Jensen, formand for Danmarks Cykle Union.

Rytter slap med advarsel

Den seneste dopingsag med en dansk cykelrytte­r stammer fra januar 2017, da Martin Toft Madsen afleverede en positiv dopingprøv­e efter at have sat ny dansk timerekord i forbindels­e med 6-dagesløbet i Ballerup.

Han afleverede en prøve, og den viste sig efterfølge­nde at vaere positiv for det stimuleren­de stof DMBA, som optraeder på dopinglist­en. Han slap dog med en advarsel, da det viste sig, at det forbudte stof stammede fra forurenet kosttilsku­d, som han havde købt i Danmark og stadig havde en rest af, som blev analyseret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark