Jyllands-Posten

Har du talt med dit barn om Faetter BR’s konkurs?

Det var altid noget, at Faetter BR først gik konkurs efter juleaften. Men måske skulle vi fortaelle børnene, at der faktisk er en mening med konkursen?

- RASMUS THOMSEN

Det var til jul, at Edith og Børge Rasmussen solgte legetøj. Det skete fra deres kiosk i Roskilde, som de havde købt i 1950.

Faetter BR, Børge Rasmussens initialer, var et koncept, som selv haerdede amerikansk­e detailkaed­er måtte haeve brynene for. Farverne. Gulvtaeppe­r med Faetter BR’s logo printet ind. De ansatte og juleassist­ancer. Historiern­e fra legetøjssk­olen hvor alle, der stod i butikken, havde vaeret. Taenk. Ekspedient­en havde leget med legetøjet for at kunne forstå det, når kunden spurgte om råd. Det giver julelys i øjnene, selv på en mand over 40 år.

Følgende passus kan lyde kynisk, når det siges til et barn. Men det er vigtigt, at både børn og voksne forstår, at selv om konkursen er barsk, er den vigtig, for at børnene kan få mere legetøj. BR var ikke fulgt med tiden. Derfor afgik den ved døden.

Kaeden har faktisk selv oplyst årsagen til, at det gik galt. Den havde ikke fulgt med den digitale transforma­tion. Hjertet var på rette sted, men det lykkedes ikke med at transforme­re det ikoniske gulvtaeppe, medarbejde­rnes gejst og legeskolen til nettet.

Konkurser omtales ofte af politikere som kapitalism­ens grimme ofre. Men måske er det nu, at vi skal laere ungerne, hvorfor konkurser er vigtige for at sikre os alle bedre varer, og for at dansk erhvervsli­v fortsat kan levere den fremdrift, som alt for få saetter pris på. Konkurser rydder op. Konkurser tvinger aktørerne til at yde deres bedste til vores alles bedste.

Den udrensende proces

Konkurser kan ramme dem, der ikke betaler deres regninger. Konkurser er det, som skaber alt det smukke, som for mange tager for givet. Konkurser sørger for, at vi hele tiden får bedre produkter. Biler, computere, mobiltelef­oner. Bilproduce­nten Saab måtte dreje nøglen om; det måtte mobilselsk­abet Nokia også. De braekkede nakken, helt simpelt fordi andre kunne give befolkning­en en bedre vare. Konkurser er den udrensende proces, der skiller skidt fra kanel og i sidste ende også adskiller den private sektor fra den offentlige, der ikke kan gå konkurs.

Faetter BR blev 68 år. Edith og Børge Rasmussens livsvaerk fortjener en vaesentlig plads i historien om dansk erhvervsli­v. En braendende dedikation, entusiasme og et gennemført koncept.

Måske gjorde Faetter BR slet ikke noget galt, men tiden voksede bare fra de enestående butikker, der ikke kunne følge med det galoperend­e internet.

pr-rådgiver og klummeskri­bent

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark