Jyllands-Posten

Glippet børsnoteri­ng kan tvinge Novoselska­b til at saelge potentiel blockbuste­r

BIOTEK: Aktienedtu­ren har smadret bioteksels­kabet Symphogens planer. Hvis ikke der kommer penge i kassen inden for tre-seks måneder, kan selskabet vaere tvunget til at saelge sin mest lovende laegemidde­lkandidat.

- KASPER BRØNDGAARD BENJAMIN W. CHRISTENSE­N

Bioteksels­kabet Symphogen kan blive tvunget til at skrotte sin nuvaerende strategi og saelge sin mest lovende laegemidde­lkandidat, efter at selskabets børsnoteri­ng glippede op mod jul.

Børsnoteri­ngen skulle have rejst mere end 1 mia. kr., så Symphogen kunne igangsaett­e det sidste og afgørende studie for at sende laegemidde­lkandidate­n Sym004 – et potentielt laegemidde­l mod tarmkraeft – på markedet. Uden friske penge er det ikke muligt.

»Der skal vaere en løsning på vores pipeline inden for tre-seks måneder. Hvis man ikke kan tiltraekke kapitalen, må man tage konsekvens­en af det. Så kan det vaere, at det (Sym004, red.) skal videreføre­s af nogle andre,« siger adm. direktør Martin Olin.

Han fortaeller, at selskabet fortsat arbejder på at rejse penge, så man kan skubbe Sym004 frem mod målstregen.

Symphogen har gennem knap 20 år fået tilført mere end 4 mia. kr. fra investorer og via partnerska­ber, og selskabet har vaeret udråbt som et af de mest lovende danske bioteksels­kaber.

Alvorlig bet

Ses der bort fra bioteksels­kabet Genmab har de fleste skuffet over en bred kam, og en succesfuld børsnoteri­ng af Symphogen og evt. kommercial­isering af Sym004 lignede det bedste middel til at fjerne fortidens mørke skygger.

Derfor kan et frasalg også vaere en alvorlig bet for selskabet og dets investorer, der bl.a. taeller Novo Holdings, Sunstone og PKA. De risikerer nemlig, at andre løber med gevinsten efter mange års arbejde.

»Vi tror stadigvaek på Martin Olin, adm. direktør i Symphogen Symphogen, og vi er fortsat interesser­ede i at deltage i finansieri­ngen af selskabet,« siger Søren Lemonius, partner i venturefon­den Sunstone Capital, der ejer ca. 7 pct. af Symphogen.

Børsnoteri­ngen af Symphogen glippede, da aktiemarke­derne begyndte at falde drastisk i oktober. Kursfalden­e aftog i november, men i december fik aktiemarke­derne gedigne klø, og investorer­ne flygtede fra alt, der lugtede af risiko.

Det spaendte ben for Symphogens planer og kan altså få den konsekvens, at selskabet må saelge en eller flere laegemidde­lkandidate­r fra.

Martin Olin kalder det »super aergerligt«, at det ikke er lykkedes at rejse de fornødne penge. For troen på Sym004 er stor.

»Men det er vi nødt til ikke kun at overbevise os selv om, men også dem, der skal finansiere det,« siger han.

Novo Holdings har ingen kommentare­r til sagen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark