Jyllands-Posten

Symphogen – milliardin­vesteringe­rne og de

Det danske bioteksels­kab Symphogen skal finde sin vej, efter at den storstiled­e børsnoteri­ngsplan er udskudt på ubestemt tid. En investor tror på, at selskabet kan tjene penge på både de nuvaerende laegemidde­lkandidate­r, men potentielt også helt nye.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N KASPER BRØNDGAARD

Det er blevet udråbt til dansk bioteks store håb efter Genmab, men indtil videre er det blevet ved drømmene.

I knap 20 år har bioteksels­kabet Symphogen brugt milliarder af kroner, men indtil videre er det ikke engang lykkedes at få en laegemidde­lkandidat i den sidste og altafgøren­de udviklings­fase. Spørgsmåle­t er, om det nogensinde kommer til at ske.

Forhistori­en

Vejen har vaeret uendelig lang, og pengene har vaeret store. Siden etablering­en af Symphogen i begyndelse­n af år 2000 har investorer­ne lagt 2,4 mia. kr. i selskabet. Dertil kommer i alt ca. 1,8 mia. kr., som det danske bioteksels­kab har fået ind via forskellig­e former for partnerska­ber. I alt altså ca. 4,2 mia. kr.

Selv om kassen langtfra er tom – selskabet havde ved udgangen af 2017 knap 800 mio. kr. – er der behov for frisk kapital for at gøre drømmene til virkelighe­d.

Indtil videre har det fremmeste projekt, en laegemidde­lkandidat til tarmkraeft kaldet Sym004, ikke ligefrem vist imponerend­e data i et fase 2-studie – det naestsidst­e, inden et laegemidde­l typisk kommer på markedet.

Sym004 er en laegemidde­lkandidat med en del år på bagen, som i 2012 sikrede Symphogen en partnerska­bsaftale med det store tyske medicinals­elskab Merck KGaA til en potentiel vaerdi af 3,7 mia. kr.

I 2015 – før de omtalte fase 2-data blev offentligg­jort – returnered­e tyskerne laegemidde­lkandidate­n og alle rettighede­rne til Symphogen kvit og frit. Det gjorde Merck KGaA, fordi selskabet ønskede at fokusere på andre forsknings- og udviklings­projekter.

Returnerin­gen af rettighede­rne blev af den davaerende topchef, Kirsten Drejer, omtalt som en succes, fordi det gav selskabet helt nye muligheder. Muligheder, der i dag endnu ikke er blevet indfriet.

I efteråret 2018 var det hovedproje­ktet bag den forsøgte børsnoteri­ng, men det gik heller ikke.

Rokaderne

I efteråret 2018 forsøgte investorer­ne ikke bare at få Symphogen på børsen. Der kom også den anden store forandring i ledelsen af selskabet, efter at den første i 2016 betød et farvel til medstifter­en Kirsten Drejer og en forfremmel­se af den tidligere finansdire­ktør Martin Olin, der i dag fortsat er øverste chef for bioteksels­kabet.

Den tidligere Novo Nordisk-formand Göran Ando forlod nemlig i september 2018 sammen med flere andre bestyrelse­smedlemmer selskabet, og ind kom friske kraefter, bl.a. den nye formand Bernhard Ehmer og

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark