Jyllands-Posten

Store drømmes holdeplads

-

koncerndir­ektør med ansvar for forskning og udvikling i Novo Nordisk, Mads Krogsgaard Thomsen.

En frisk start på et tidspunkt, hvor børsplaner­ne, der altså er sendt til hjørne i dag, kørte på højtryk.

Håbet

Symphogen drømmer om at blive det naeste Genmab. Men indtil videre er lighedsteg­nene begraensed­e. Begge satser de på kraeftmidl­er, og begge har de investeret store summer i forskning og udvikling.

Dér stopper lighedsteg­nene dog også, for hvor Genmab har to laegemidle­r på markedet sammen med partnerne Johnson & Johnson og Novartis, kan Symphogen i dag kun håbe på at nå dertil. Søren Lemonius, partner i venturefon­den Sunstone Capital

På den positive side står, at Symphogen opererer inden for et af de mest ”hotte” områder på det globale farmakolog­iske marked, nemlig antistoffe­r og kraeftbeha­ndling.

Det gør markedet enormt attraktivt, mens det negative er, at en del af verdens største medicinals­elskaber forsøger nogenlunde det samme. Det betyder benhård konkurrenc­e, men også enorme summer til Symphogen, hvis det lykkes selskabet at levere varen.

»For bare et par år siden var Symphogens fremtid meget mere afgørende for dansk bioteks fremtid som helhed. Siden har flere selskaber succesfuld­t gennemført store finansieri­ngsrunder med internatio­nale investorer, og samtidig har vi set initiative­r som Novo Nordisk Fondens sats med Bioinnovat­ion Institute. Det betyder, at alt i dag ikke står og falder med Symphogens fremtid, selv om mange nok havde håbet, at Symphogen var kommet laengere,« siger Hans Schambye, formand for brancheorg­anisatione­n Dansk Biotek.

Til daglig er han adm. direktør i bioteksels­kabet Galecto Biotech, der i 2018 hentede 590 mio. kr. fra bl.a. Novo Seeds og den store amerikansk­e fond Orbimed.

Fremtiden

Med børsnoteri­ngen sparket til hjørne tyder meget på, at de kommende års finansieri­ng skal findes på en anden måde.

De eksisteren­de investorer med Novo Nordisk Fondens pengetank i spidsen kan skyde pengene ind, eller Symphogen kan rejse midlerne gennem f.eks. indgåelse af et partnerska­b om et eller flere af selskabets laegemidde­lkandidate­r.

Sidstnaevn­te vil typisk ske ved en udlicenser­ing, hvor et stort medicinals­elskab overtager udviklinge­n for et større beløb og samtidig forpligter sig til at betale milepaele og eventuelt royalties af et fremtidigt salg af laegemidle­t, hvis det kommer på markedet.

»I Sunstone tror vi fortsat på, at selskabet kan generere indtaegter fra både de nuvaerende aktiver og også fra eventuelt nyudvikled­e aktiver,« siger Søren Lemonius, partner i venturefon­den Sunstone Capital, der ejer ca. 7 pct. af Symphogen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark