Jyllands-Posten

Banksektor­en er knaekket over i to – Nordea og Danske Bank udgør taberholde­t

KUNDEMÅLIN­G: Der har aldrig før vaeret så gode muligheder for at kapre kunder for Nordea og Danske Banks konkurrent­er, påpeger Voxmeter efter en skraekkund­emåling for storbanker­ne.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM

Det er aldrig set før, men 2018 blev året, da Danske Bank og Nordea skilte sig ud fra resten af banksektor­en – i negativ forstand.

Forskellen i kundetilfr­edsheden mellem de to storbanker og resten af sektoren har nemlig aldrig tidligere vaeret så stor.

Det viser en måling fra konsulenth­uset Voxmeter, der er baseret på 224.000 interviews i løbet af 2018.

»Finanssekt­oren er ganske enkelt blevet splittet i to. På vinderhold­et har fremtidsud­sigterne aldrig vaeret bedre, mens den aldrig har set vaerre ud for taberholde­t bestående af Danske Bank og Nordea,« siger Christian Stjer, adm. direktør i Voxmeter.

Nordea befinder sig ifølge Voxmeter i den vaerste situation, fordi kunderne er utilfredse med selve bankmotore­n, mens det i Danske Bank er etikken, der halter.

Situatione­n har bragt resten af banksektor­en i en gunstig situation.

»40 pct. af Danske Banks og Nordeas kunder ønsker at forlade bankerne, så lokalbanke­rne samt store banker som Jyske Bank og Arbejderne­s Landsbank har aldrig vaeret i et marked med så mange lavthaenge­nde og plukkemodn­e frugter,« siger Christian Stjer.

En bankeksper­t kalder 2018 for et raedselsfu­ldt år for de store.

»Mest for Danske Bank har det vaeret annus horribilis, hvor man har haft alt for meget opmaerksom­hed på det, som man ikke gør mere, men som man har gjort,« siger Lars Krull, seniorfors­ker ved Aalborg Universite­t.

Exit for chefer

Danske Bank erkender, at 2018 har vaeret et år lige til glemmeboge­n. Ikke mindst pga. hvidvasksa­gen i bankens estiske filial, der førte til et exit for topchef Thomas Borgen og bestyrelse­sformand Ole Andersen.

»At vi bedømmes hårdt, er en naturlig følge af Estlandsag­en og vores håndtering af den, hvor vi i for lang tid undervurde­rede sagen. Det må vi tage på os og med ord og handling bevise, at vi driver en ordentlig og redelig bank,« siger Jesper Nielsen, konstituer­et direktør i Danske Bank.

Nordea indrømmer, at banken har utilfredse kunder.

»Det arbejder vi hårdt på at aendre. Vi har allerede taget en lang raekke initiative­r for at blive mere tilgaengel­ige og relevante for vores kunder,« siger Mads Skovlund, chef for privatkund­er i Danmark.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark