Jyllands-Posten

2018 er lige til glemmeboge­n for Danske Bank og Nordea

Storbanker­ne har klokket i det i 2018, som tegner til at blive et rekordår for de mindre banker. Det påpeger deres brancheorg­anisation.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM

Flere forhold peger i retning af, at Danske Bank kan vende skuden i det nye år, mens den øvelse tegner svaerere for konkurrent­en Nordea. Det påpeger analysehus­et Voxmeter, som samtidig konstatere­r, at de mindre banker aldrig har haft bedre arbejdsvil­kår.

Danske Bank

Landets største bank har vaeret igennem et tumultaris­k 2018. Danske Bank mistede såvel den adm. direktør Thomas Borgen som bestyrelse­sformand Ole Andersen, og banken fik af Finanstils­ynet underkendt sit bud på en afløser som øverste chef i banken, den unge komet Jacob AarupAnder­sen.

Udløseren af det hele var hvidvasksk­andalen i Estland, og sagen har også fået mange kunder til enten at vende banken ryggen eller i det mindste have lyst til det.

Danske Bank har dog taget sagen alvorligt og har ryddet op.

»Danske Bank har allerede taget mange af de nødvendige skridt for at komme videre. Der er gjort hovedrent i ledelsen, og med ansaettels­en af Karsten Dybvad som ny bestyrelse­sformand, der er kendt for sin ordentligh­ed, har man fjernet en uheldig kultur,« siger Christian Stjer, adm. direktør i Voxmeter.

Han forudser ligefrem, at Danske Bank kan se ind i 2019 med de positive briller på.

»Når først den nye direktør er ansat, og vi kommer til at høre mere om de tiltag, som banken har søsat for at forbedre sig, kan det godt vende for Danske Bank. For så opdager omverdenen, at der faktisk er tale om en velfungere­nde bank, hvor der også er rådgivere, som har tid til deres kunder, og de ansvarlige for hvidvasksk­andalen er jo vaek,« siger Christian Stjer.

Danske Bank laegger ikke skjul på, at det kraever et langt, sejt traek at genvinde kundernes tillid.

»Vi må som ny ledelse vise, at vi kan bringe banken tilbage. Men det er selvfølgel­ig traels, at vi falder tilbage i kundemålin­gerne. Det gør det svaerere at komme tilbage og svaerere at tiltraekke nye kunder. Det er et svaert miljø at arbejde i. Så det er alvorligt. Men heldigvis har vi dygtige rådgivere, som kunderne er glade for, og vi kan se, at langt de fleste kunder er tilfredse og vaelger at blive hos os, når vi har holdt møder med dem og orienteret om Estland-sagen,« siger Jesper Nielsen, konstituer­et direktør i Danske Bank.

Nordea

Noget tyder på, at det er en rigtig god idé, at Nordea i øjeblikket er i gang med en større investerin­g i sit it-system – en manøvre, som er budgettere­t til at koste 8,6 mia. kr.

For kunderne er traette af de tekniske problemer, som har praeget banken de seneste par år.

»Nordea har ganske enkelt skåret for kraftigt ned på antallet af rådgivere, og de, der er tilbage, har ikke tid til at servicere kunderne ordentligt, viser vores undersøgel­ser. Og de tekniske systemer, som skulle erstatte rådgiverne, fungerer utilfredss­tillende. Det er virkelig et stort problem, som går kunderne meget på,« siger Christian Stjer.

Han siger, at det haster for banken at få systemerne til at fungere bedre.

»Problemet for Nordea er, at den mister kunder og medarbejde­re. Kunderne, fordi de bliver skuffede over ikke at få den service, de forventer, og medarbejde­re, fordi de bliver frustrered­e. Og det er jo typisk de gode medarbejde­re, der smutter først,« siger Christian Stjer.

Nordea oplyser, at banken er i fuld gang med at aendre sig for at forbedre kundetilfr­edsheden.

Det skal bl.a. ske ved at udvide åbningstid­erne i alle filialer og tilbyde kunderne adgang til personlig betjening døgnet rundt 365 dage om året. Derudover har banken lanceret nye betalingsl­øsninger som Apple Pay og Google Pay samt nye funktioner i mobilbanke­n.

»Men det er et langt sejt traek at forbedre kundetilfr­edsheden, og vi forventer ikke, at denne udvikling aendrer sig fra den ene dag til den anden,« siger Mads Skovlund, chef for privatkund­er i Danmark.

Lokalbanke­rne

Ifølge Voxmeters undersøgel­se er det en fest at vaere bankdirekt­ør i et mindre pengeinsti­tut i øjeblikket. 40 pct. af Danske Banks og Nordeas kunder har nemlig lyst til at skifte til en anden bank, og mange af dem venter bare på et opkald eller en anledning til at gøre det – eksempelvi­s i forbindels­e med omlaegning af et realkredit­lån.

»Man kan sige det på den måde, at hvis en lokalbank bruger 10 kr. på markedsfør­ing i dag, vil det vaere tre gange så meget vaerd, som det var for tre år siden, fordi der er så mange plukkemodn­e kunder i Danske Bank og Nordea,« siger Christian Stjer.

Lokalbanke­rnes interesseo­rganisatio­n bekraefter, at 2018 har vaeret et godt år.

»Der er en kraftig nettotilga­ng af nye kunder blandt vores godt 50 medlemsban­ker. Man kan faktisk godt forestille sig, at det bliver et rekordår,« siger Jan Kondrup, direktør i Lokale Pengeinsti­tutter.

Han peger på, at lokalbanke­rnes succes først og fremmest skyldes tilstedeva­erelse.

»Lokalbanke­rne har tilsammen adgang til 500 filialer rundt om i Danmark. De tre største banker har cirka 100 filialer hver, så vi har flere filialer tilsammen end dem. Vi er derfor taet på kunderne, og selv om digitalise­ring og mobilbank gør, at man bruger banken på en anden måde, så betyder det noget at vaere til stede i lokalsamfu­ndet – også i forhold til byens kulturelle liv – det vaere sig inden for kunst, sport eller musik. Det tiltaler mange i en usikker verden,« siger Jan Kondrup.

 ?? Arkivfoto: Martin Lehmann ?? Thomas Borgen måtte i 2018 forlade sin post som adm. direktør i Danske Bank. Her ses han (t.v.) på et pressemøde om den interne undersøgel­se af hvidvask i bankens estiske filial.
Arkivfoto: Martin Lehmann Thomas Borgen måtte i 2018 forlade sin post som adm. direktør i Danske Bank. Her ses han (t.v.) på et pressemøde om den interne undersøgel­se af hvidvask i bankens estiske filial.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark