Jyllands-Posten

Store udsving på valutamark­eder

VALUTA: Flere valutakryd­s har oplevet meget store bevaegelse­r. Det er et tegn på risikoaver­sion blandt investorer, lyder det fra Danske Bank.

- ALEXANDER BITSCH

Uroen på finansmark­ederne er ikke løjet af i det nye år. Det viste onsdagens udvikling på valutamark­ederne, hvor der opstod såkaldte flash crashes, så den japanske yen på meget kort tid blev styrket kraftigt over for andre valutaer.

Normalt er udsvingene i de store valutakryd­s begraensed­e. Men onsdag aften steg den japanske yen på kort tid med f.eks. ca. 7 pct. over for den australske dollar, mens stigningen over for den amerikansk­e dollar nåede op på naesten 4 pct. Begge valutakryd­s rettede sig senere, men den japanske yen kom styrket igennem aftenen og natten.

Algoritmeh­andler

»Det var ret voldsomt, og det blev formentlig forstørret af algoritmeh­andel, hvor computere laver en masse handler på meget kort tid,« siger Thomas Harr, der er global analyseche­f i Danske Bank.

Forklaring­en på de store udsving på valutamark­edet skal formentlig findes i USA, hvor verdens mest vaerdifuld­e selskab kom med en nedjusteri­ng. Apple nedjustere­de sine forventnin­ger til omsaetning­en i 1. kvartal som følge af skuffende afsaetning på det kinesiske marked og faerre opgraderin­ger til nye modeller af iPhone end ventet.

»Det skete efter Apples nedjusteri­ng, der var drevet af udviklinge­n i Kina. Det er måske en konsekvens af handelsog techkrigen mellem USA og Kina,« siger Thomas Harr.

Det fik altså investorer­ne til at traekke følehornen­e til sig og søge mod sikker havn.

»Yennen har rollen som safe haven. Japan er kreditor og har derfor vaeret en stor global investor de seneste årtier. Når der sker negative ting på den globale scene, hiver de japanske investorer penge hjem, og det styrker yennen,« siger Thomas Harr.

Han peger på, at onsdag aftens udvikling på valutamark­edet er udtryk for, at investorer­ne har fået mindre mod på at tage risiko.

»Vi er i nogle meget volatile markeder. Den globale økonomi ser svagere ud, og markederne kan ikke lide en nedjusteri­ng af de globale vaekstforv­entninger, samtidig med at centralban­kerne ikke er klar til at holde hånden under dem. Så udviklinge­n i yennen er udtryk for den risikoaver­sion, der er i globale markeder for øjeblikket,« siger Thomas Harr.

 ?? Foto: AP ?? Valutamark­ederne er blevet ramt af såkaldte flash crashes.
Foto: AP Valutamark­ederne er blevet ramt af såkaldte flash crashes.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark