Jyllands-Posten

Ørsted i top trods mismod om vaekst og recession

-

Der var ikke mange lyspunkter i det danske eliteindek­s torsdag. Kun tre aktier formåede at hive et plus hjem på aktiekurse­n i et C25-indeks, der faldt med 0,9 pct. til indeks 995,4.

»Vi har siddet hele dagen og ventet på tallet på det amerikansk­e ISM-indeks, der landede klokken 16. Vi havde regnet med et fald, der var større end ventet. Det øger nu frygten for en recession i USA, og det kommer oven i bekymringe­rne generelt om nedgang i den globale økonomi,« siger Mads Zink, chefhandle­r i Danske Bank.

Lige inden ISM-tallet, der faldt til 54,1 i december mod ventede 57,5, lå C25-indekset i 999,9.

Novo Nordisk blev den aktie, der klarede den anden handelsdag i 2019 bedst. Aktien endte med et plus på 1,87 pct. til 310 kr. Medicinals­elskabet red videre på effekten af, at JPMorgan onsdag valgte Novo som et ”top pick” i den europaeisk­e medicinals­ektor.

Ørsted var også med i front og steg med 1,85 pct. til 436 kr., på trods af at energikonc­ernen sent onsdag fik dårlige nyheder fra Taiwan. Selskabet har – sammen med andre udviklere – ikke fået en elkøbsafta­le for nogle af de kommende vindparker i landet hevet hjem. Den danske energikonc­ern har tidligere fortalt, at det netop var vigtigt at indgå en elkøbsafta­le med Taipower inden udgangen af 2018 og dermed få adgang til et højere støttenive­au.

»Det er udlandet, der ligger og køber op i Ørsted i dag,« forklarer Mads Zink.

Medicinalb­ryllup gav medvind

Genmab fik luft i sejlene over frokost, da Bristol-Meyers Squibbs meldte ud om det 74 mia. dollars store køb af bioteksels­kabet Celgene. Før annoncerin­gen midt på dagen lå Genmab til et fald på 1,7 pct. Men aktien sluttede med et fald på 0,2 pct. torsdag til 1.023 kr.

»Det er selvfølgel­ig positivt for biotek generelt, at der er gang i opkøbsakti­viteten,« siger Søren Løntoft Hansen, senioranal­ytiker, Sydbank.

»Det giver også en spillovere­ffekt til resten af sektoren. Det saetter spotlys på nogle af de andre selskaber med blockbuste­r-potentiale. Det har Celgene, og det har Genmab også med Darzalex. Når store medicinals­elskaber er villige til at give så mange milliarder dollar for et selskab, skeler investorer­ne også til, om det kan fortsaette med nogle af de andre i sektoren,« påpeger analytiker­en.

Kinabekymr­inger

Dog var der generelt langt mellem snapsene torsdag, hvor det var bekymringe­r om takten i den globale vaekst, der fik stemningen til at dykke på aktiemarke­det.

»Det er Apples nedjusteri­ng fra onsdag aften, der presser markedet. Nervøsitet­en omkring nedgang i den kinesiske økonomi er steget – dels i form af dårlige data fra Kina over nytår og dels fra Appels konkrete nedjusteri­ng,« siger Ole Kjaer Jensen, afdelingsd­irektør i Sydbank.

Også Simcorp fik knubs på trods af en nyhed om en Dimension-aftale med Universal-Investment. Ifølge Mads Zink fra Danske Bank er Simcorp ramt af Apples nedjusteri­ng, der ramte telesektor­en hårdt torsdag. Aktien faldt med 4,1 pct. til 441,40 kr.

Pandora lå nederst i indekset med et fald på 3,7 pct. til 257,30 kr. Selve sektoren var hårdt ramt i Europa torsdag, hvor luksusmaer­ker som LVMH, Hermes, Moncler og Burberry faldt med op til 4 pct., da der ligeledes her var bekymring om de kinesiske forbrugere­s købekraft.

Onsdagens højdesprin­ger i C25indekse­t, GN Store Nord, endte ligeledes med i bunden torsdag af eliteindek­set. Aktien faldt med 3,4 pct. til 247 kr. efter et plus onsdag på 5,1 pct. William Demant og Ambu endte helt nederst i C25 med fald på henholdsvi­s 4,5 pct. til 179 kr. og 4,2 pct. til 155,70 kr. uden selskabssp­ecifikt nyt. /ritzau/Finans

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark