Jyllands-Posten

Svaekket Maersk er igen på opkøbsjagt: Glem udlodning af Total-aktier

A.P. MØLLER-MAERSK: Transforma­tionen af Danmarks største virksomhed er kun lige begyndt. Det kraever nye finansiell­e kraefter i milliardkl­assen til store virksomhed­skøb at gøre arbejdet faerdigt.

- SØREN LINDING

Det er altid befriende, når topchefer endelig taler rent ud af posen. Transforma­tionen af Danmarks største virksomhed, A.P. MøllerMaer­sk handler ikke kun om at saelge fra og integrere det, der er tilbage. Det er ikke nok.

Det er heller ikke nok at lade den tilbagevae­rende kerneforre­tning vokse af sig selv. Der skal mere til. Det føjer kun nye udfordring­er til en i forvejen strabadser­ende ledelsesop­gave. Opkøb på landjorden.

Historien om A.P. Møller-Maersks forvandlin­g er efterhånde­n velkendt. Alle olierelate­rede aktivitete­r skal saelges fra, og her er den forventede børsnoteri­ng af borerigsel­skabet Maersk Drilling senere i 2019 den naeste store hurdle.

Forsynings­skibene kan i en snaever vending, hvis ikke de katastrofa­le markeder snart bliver bedre, saelges op i de familiekon­trollerend­e ejerfondes holdingsel­skab. Det er et spørgsmål om teknik, før den opgave er løst. Men det er løsningen på fremtidens Maersk ikke.

Opkøbet af det konkurrere­nde tyske Hamburg-Süd for 25 mia. kr. gav A.P. MøllerMaer­sk endnu mere tyngde som det førende containerr­ederi på havet. Men det er på land, at slaget nu skal vindes.

En integreret transport- og logistikko­ncern vil møde en helt anden konkurrenc­e end et containerr­ederi. Det er ikke svaert at regne ud, at A.P. Møller-Maersk meget hurtigt kommer til at kaempe med sine egne kunder.

Visionen bliver i et interview med Financial Times udlagt klarere end nogensinde. Kunderne skal kunne købe alt, hvad de har brug for til deres globale forsynings­kaeder af Maersk. Punktum.

Det er ikke sikkert, at adm. direktør i A.P. Møller-Maersk, Søren Skou, selv mener, at det er en krigserkla­ering. Men det er det.

A.P. Møller-Maersk har brug for flere lastbiler, flere lagerhalle­r og flere avancerede logistikyd­elser for at kunne skabe den nødvendige kritiske masse. Det er startskudd­et til et nyt kapløb om at blive størst.

Flere containerr­ivaler har lugtet lunten og er begyndt at købe op, lave alliancer og vidtraekke­nde samarbejds­aftaler med alverdens logistikko­ncerner. Det var et spørgsmål om at blive størst på de syv have. Nu er kampen bare rykket til en endnu større arena.

Det er også nødvendigt, da den mulige profitpulj­e på den rene containers­ejlads er både for lille og for svingende til at drive en langsigtet, voksende baeredygti­g forretning.

Der skal ikke kigges saerligt dybt i verdens krystalkug­ler for at ane, at verdenshan­delen sagtens kan stagnere som følge af handelskri­ge, fordyrende klimakrav til varetransp­orter og mere lokal produktion foranledig­et af automatise­ring, robotter og 3Dprint. A.P. Møller-Maersk er tvunget til at blive meget større på land.

Det tidligere vidtforgre­nede konglomera­t har brug for mange og mange flere finansiell­e muskler for at stå distancen. Der skal købes op for at vaere staerk nok til at kunne stå alene. Det er modigt. Det kommer nemlig på et tidspunkt, hvor Esplanaden er rystet finansielt. Den vigtige kreditvaer­dighed blev i begyndelse­n af december nedjustere­t til lige over junkstatus, og det vil i tilfaelde af en ny nedgraderi­ng resultere i markant højere låneudgift­er og et indskraenk­et finansielt råderum.

Det bliver en mere end vanskelig balancegan­g for topchef Søren Skou at holde skruen stabilt i vandet i 2019. Koncernen skal digitalise­res. Gaelden skal yderligere ned. Der skal købes op på landjorden, mens de nu konkurrenc­eudsatte kunder ikke må løbe skrigende vaek.

Maersk Drilling skal børsnotere­s uden at laegge beslag på for store finansiell­e ressourcer, mens udbyttet til ejerne mindst skal Søren Linding, virksomhed­sredaktør

 ?? Arkivfoto ?? Det bliver en mere end vanskelig balancegan­g for topchef i A.P. Møller-Maersk, Søren Skou, at holde skruen stabilt i vandet i 2019. Koncernen skal digitalise­res. Gaelden skal yderligere ned og der skal købes op på landjorden.
Arkivfoto Det bliver en mere end vanskelig balancegan­g for topchef i A.P. Møller-Maersk, Søren Skou, at holde skruen stabilt i vandet i 2019. Koncernen skal digitalise­res. Gaelden skal yderligere ned og der skal købes op på landjorden.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark