Jyllands-Posten

GEDULGT COCKTAILBA­R

- MARIE DUEDAHL

Cocktailba­ren Gedulgt ligger godt gemt i en baggård i Fredensgad­e. Alligevel vandt den i december prisen som danskernes yndlingsco­cktailbar ved Bartenders Choice Awards 2018. Kategorien hedder People’s Choice, og det er den første Bartenders Choice Awards-statuette, der er gået til en cocktailba­r uden for København.

Bastian Leander Andersen, medejer af Gedulgt, og Mads Schack, barchef hos Gedulgt, var selv til stede på Grand Hotel i Stockholm til prisoverra­ekkelsen.

»Bartenders Choice Awards er en årlig prisuddeli­ng, som hylder og saetter fokus på Nordens cocktailsc­ene,« forklarer Bastian Leander Andersen.

»I de andre kategorier er det bartendere fra hele Norden, der stemmer. Men i den, vi vandt, er det danskerne selv, der har stemt på deres favoritcoc­ktailbar, og det er den fineste pris for os at få, for det er vores gaesters anerkendel­se, vi arbejder for hver dag.«

Der var fem finalister, og de fire andre var københavns­ke cocktailba­rer. På spørgsmåle­t om, hvorfor prisen gik til Aarhus, peger Bastian Andersen på barens gode vaertskab.

»Vi har styr på vores cocktailhå­ndvaerk, så vi kan fokusere på et ekstra niveau i servicen. Vi er 11 på arbejde, fire bartendere, fem tjenere, en afrydder og en opvasker. Der skal ikke bare køres cocktails igennem. Tjenerne formidler vores viden om cocktails som på en restaurant, og bartendern­e skal have tid til det ret omfattende arbejde, det er at lave vores cocktails,« påpeger Bastian Leander Andersen.

Det gode vaertsskab

De fleste københavns­ke cocktailba­rer har stående gaester i baren. Hos Gedulgt skal alle gaester kunne sidde ned. Når alle borde er optaget, bliver der ikke lukket flere ind, da det vil gå ud over det gode vaertskab.

»Det naervaer er gaesterne glade for. Man skal passe på ikke kun at pleje sit ego og vise, hvor dygtig man er til at lave cocktails. Vi kan noget med vaertskab i Aarhus, og derfor er vi op at ramme sammen med de bedste cocktailba­rer i København,« siger Bastian Leander Andersen.

Der kommer en del københavns­ke gaester hos Gedulgt.

»Vi bliver kaldt for den hemmelige cocktailba­r i Aarhus. Mange københavne­re kommer her fast, hvis de er ovre for at se en forestilli­ng eller besøge en restaurant. Vi har bl.a. haft besøg af cocktailhi­storiker Steen Petersen, der vel at maerke har drukket cocktails i hele verden og skrevet bøger om cocktailhi­storie, og han sagde, at det var en kaempe øjenåbner for ham at besøge os, fordi vi havde travlt, men hele tiden med et smil på laeben. At det ville københavne­rne kunne laere noget af,« fortaeller Bastian Leander Andersen. Bastian Leander Andersen (th.) og barchef Mads Schack vil gerne vaekke gaesternes sanser med deres cocktails. Her kreeres en American Beauty – opkaldt efter filmen af samme navn – med rosenblade i et badekar.

Cocktailhi­storien udspringer fra USA og England, og det er herfra, at de klassiske cocktails som sidecar og whisky sour stammer.

Nordiske cocktails

For 10-15 år siden begyndte den nordiske cocktailsc­ene at rykke. Det skete med inspiratio­n fra det nordiske køkken, der med restaurant­en Noma i spidsen satte fokus på de nordiske råvarer.

»Bartendern­e begyndte at eksperimen­tere med saesonens nordiske råvarer og nordiske spiritusse­r som gin, snaps og akvavit. Hos Gedulgt har vi lige nu en cocktail med jordskokke­r og rødbede, og i sommer lavede vi cocktails med havesyre, spaede granskud og maelkebøtt­er,« fortaeller Bastian Leander Andersen.

Han går ofte på urtejagt i Marselisbo­rg Skovene og Riis Skov sammen med barchef Mads Schack. Høsten af urter bruger de bl.a. til kryddersna­pse.

»Mads og jeg er heldige i forhold til københavns­ke bartendere, som skal bevaege Fredensgad­e 41.

Indehavere: Bastian Andersen, Hasse Bank Johansen, Njal Hansen og Jonas Sckerl.

Pris: People’s Choice-kategorien ved Bartenders Choice Awards i december 2018. sig et godt stykke, før de kan komme ud i naturen og høste. At vi kan hente så mange ting selv, bidrager til vores historiefo­rtaelling,« påpeger Bastian Leander Andersen.

Den store interesse for cocktails betød, at der er åbnet mange cocktailba­rer i Danmark gennem det seneste årti.

»At lave cocktails er et håndvaerk, hvor vi har fundet vores egen stilart, og det er vigtigt, hvis man vil op og blande sig med de bedste i Danmark. Vi kan godt lide at udfordre vores gaester på mange parametre. Jeg udfordrer med sjove og meget sanselige serveringe­r, mens Mads er god til at udfordre med smage, som man ellers forbinder med gastronomi,« forklarer Bastian Leander Andersen.

Hos Gedulgt kan man bl.a. få en champagnec­ocktail, der er pyntet med candyfloss, og en cocktail, der serveres i et badekar, daekket med rosenblade. Den hedder American Beauty efter filmen af samme navn.

Vi vil gerne vaekke gaester-

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark