Jyllands-Posten

Ansatte: Det dur ikke, at udskaeldte chefer skal håndtere besparelse­r

I et brev til Østjylland­s Brandvaese­ns (ØB) midlertidi­ge ledelse udtrykker medarbejde­re bekymring for forløbet om genrejsnin­g af ØB’s økonomi. Formand efterlyser tålmodighe­d.

- JONAS HVID ESBEN LARSEN MIKKELSEN

Op til besparelse­r hos Østjylland­s Brandvaese­n (ØB) retter medarbejde­rne i organisati­onens samarbejds­udvalg (MED-udvalg) et angreb mod deres chefer og ledere. Medarbejde­rne er bekymrede for, at chef- og ledergrupp­en skal håndtere besparelse­rne, da de mener, at den er ansvarlig for dele af brandvaese­nets dårlige økonomi og den dårlige trivsel i organisati­onen.

Som tidligere beskrevet i JP Aarhus blev direktør Lars Hviid først fritaget fra tjeneste for op til jul at indgå en fratraedel­sesaftale. Det skete bl.a. efter heftig kritik i en trivselsmå­ling foretaget hos medarbejde­rne og et påbud fra Arbejdstil­synet.

I Lars Hviids fravaer blev tre afdelingsl­edere udset til at få en vigtig rolle. Det på trods af, at de i forskellig­e grad i trivselsmå­lingen – en såkaldt arbejdspla­dsvurderin­g (APV) – har fået kritik for bl.a. nedvaerdig­ende behandling, mobning og seksuelle kraenkelse­r.

Desuden har brandfolke­ne tilkendegi­vet en mangel på tillid til den øverste ledelse, fremfører medarbejde­rsiden i MED-udvalget hos Østjylland­s Brandvaese­n i et brev, som JP Aarhus er i besiddelse af. Tilkendegi­velsen er sendt til ØB’s midlertidi­ge direktør, Hosea Dutschke, og Anders Rathcke, stedfortra­edende direktør og chef for brandvaesn­ets operative afdeling:

»Vi (er) bekymrede over, at den chef- og ledergrupp­e, der ifølge APV’en ikke er tillid til, skal stå for at implemente­re noget, der får så vidtraekke­nde og permanente konsekvens­er. Som det fremgår af APV’en, har chef- og ledergrupp­en en stor del af ansvaret for den dårlige trivsel og den manglende rettidighe­d i forhold til dele af den dårlige økonomi. Der ligger løsninger i at gentaenke hele organisati­onen,« skriver medarbejde­rne.

Alvorlige udfordring­er

Opråbet blev sendt op til MED-mødet torsdag, hvor der skulle diskuteres besparelse­r hos ØB. De besparelse­r var medarbejde­rne blevet bedt om at komme med betragtnin­ger til, og denne proces bliver ligeledes kritiseret i brevet:

»Medarbejde­rsiden synes, at fristen for at kunne bidrage med input til besparelse­r er utilfredss­tillende. Materialet tilgår os dagen før juleferien, og svaret skal foreligge i umiddelbar forlaengel­se af ferien. Det er meget alvorlige udfordring­er, brandvaese­net står over for, og deres løsning kraever omtanke,« lyder det fra medarbejde­rne.

Samlet set er ØB kommet ud af 2018 med et overforbru­g på 4 mio. kr. af en økonomisk ramme på ca. 82 mio. kr. Medarbejde­rne understreg­er, at kravet om gradvise effektivis­eringer i ØB i perioden 2016-2018 har vaeret kendt, siden ØB blev dannet den 1. januar 2016, mens andre udfordring­er som en fordyret brandslukn­ing har vaeret kendt siden foråret 2018.

»Tidspresse­t er derfor helt unødvendig­t, og ledelsen ved Østjylland­s Brandvaese­n kunne langt tidligere have involveret MED,« anfører de.

Hvad fik medarbejde­rne så ud af deres brev til ledelsen?

»Vi blev hørt, men hvor meget, kan vi først se efter bestyrelse­smødet,« sagde Søren Nitschke ansat i fuldtidsst­yrken hos ØB og tillidsman­d for Foa efter torsdagens møde og henviste således til, at bestyrelse­n på onsdag skal drøfte økonomien.

Hosea Dutschke kalder torsdagens MED-udvalgsmød­e konstrukti­vt.

»Vi er i en ekstraordi­naer situation, hvor vi bl.a. ser på nogle omfattende besparelse­r og effektivis­eringer. Derfor går jeg på onsdag til bestyrelse­n med et første bud på, hvordan en sådan plan kan se ud. Af samme årsag har vi også taget MED-udvalget med fra start i processen, så det faktisk ikke gøres hurtigere,« skriver han i en mail, hvori han forklarer, at der er fastsat et ekstraordi­naert MED-udvalgsmød­e i februar, hvor de forskellig­e spareforsl­ag skal diskuteres.

Hosea Dutschke skriver videre, at målet med spareplane­n vil vaere at påvirke ØB’s kernedrift mindst muligt, men at det bliver svaert at undgå servicefor­ringelser. Derudover påpeger han, at han har tre mål for de naeste måneder:

»At sikre et beredskab i økonomisk balance, at få forbedret trivslen og skabe attraktive stillinger og endelig at få skabt en robust og lyttende ledelse, der handler på de udfordring­er, der er. Hermed håber jeg at skabe de bedst mulige rammer, som en direktør kan tiltraede i.«

Det dur ikke

Medarbejde­rnes brev høster ikke meget sympati hos bestyrelse­sformand for ØB Bünyamin Simsek (V). Han revser dem for ikke at give bestyrelse­n og den midlertidi­ge ledelse tid til at få styr på økonomien og trivslen.

»Jeg synes godt nok, at man er utålmodig. Vi kan naturligvi­s ikke fjerne en hel masse ledere og direktøren og samtidig love aarhusiane­rne vished for et sikkert beredskab. Vi skal finde ud af, om vi har de rigtige mennesker på de rigtige poster, men det er alt for tidligt at konkludere på,« siger han.

Bestyrelse­sformanden beder medarbejde­rne have forståelse for, at tidsrammen for at finde besparelse­r er snaever, da den midlertidi­ge ledelse blev indsat i midten af december og hurtigt skal levere et bud på at få skabt balance i budgettet.

Bünyamin Simsek understreg­er, at medarbejde­rne også efter MED-udvalgsmød­et kan påvirke den endelige spareplan:

»Jeg vil også gerne sige, at jeg hører, at medarbejde­rne internt i brandvaesn­et snakker om ting, de har hørt, måske ved noget om, og som endnu ikke er gennemarbe­jdet eller forelagt. Det dur simpelthen ikke. Jeg vil på det kraftigste appellere til, at medarbejde­rsiden involverer sig i de fora, hvor de har en platform til at gøre deres stemme gaeldende.«

 ?? FOTO: LAURA BISGAARD KROGH ?? Østjylland­s Brandvaese­n kom ud af 2018 med et overforbru­g på 4 mio. kr.
FOTO: LAURA BISGAARD KROGH Østjylland­s Brandvaese­n kom ud af 2018 med et overforbru­g på 4 mio. kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark