Jyllands-Posten

Tak for kampen

Historien viser, at konkurrenc­e er sundt, og også derfor er det på sin plads at hylde Århus Stiftstide­nde, der i år fylder 225 år, og som var snublende taet på at blive en del af Jyllands-Posten.

- MORTEN NYSTRUP

forandring og med saerligt glødende engagement våger over ”byens hold”.

Dansk avishistor­ie er en fortaellin­g om kampe, opog nedture. I Aarhus kan ”krig” føjes til beskrivels­en.

Århus Stiftstide­nde har set konkurrent­er bukke under på stribe. Den 17. august 1974 lukkede Demokraten sin redaktion på Banegårdsp­ladsen, og fremtiden tegnede lys for Stiften. Formatet var på alle måder stort. Oplaget var i naerheden af de 80.000, og avisen blev i mange år betegnet som en af landets mest solide avisforret­ninger. Konkurrent­ers forsvinden efterlod et annoncemon­opol i en tid, hvor der endnu ikke var sat strøm til den slags. Saerligt lukrativt var søndagenes mange ejendomsan­noncer.

Mens økonomien artede sig, blev journalist­ikken stadig sløvere af den manglende konkurrenc­e.

Der var ingen 24-timers nyheds-tv, licensfina­nsierede kanaler eller sociale medier at kaempe mod. En nyhed var først en nyhed, når den stod i byens dengang eneste avis, og den slags fjerner den puls, der gør medier relevante.

Den økonomiske situation gjorde det muligt at sende reportere til verdens braendpunk­ter eller til ringside ved store internatio­nale boksebrag.

Men avisen måtte snart erkende, at den største kamp skulle kaempes hjemme i Aarhus.

Ved 200 års-jubilaeet i 1994

var der økonomisk krise. Gaeld tvang ”byens avis” til at flytte til Skejby. Ingen dagblade har haft en problemfri tilvaerels­e i de seneste mange år, slet ikke Århus Stiftstide­nde, der med et snigløb i 1990’erne gjorde tilvaerels­en endnu svaerere for sig selv.

Det skete efter højdramati­ske forhandlin­ger, hvor Jyllands-Postens opkøb af Århus Stiftstide­nde først i sidste øjeblik blev forpurret. Der var lagt op til en aftale om, at Stiften skulle sidde på det lokale og regionale marked, mens Jyllands-Posten tog sig af det landspolit­iske og internatio­nale stof. Siden skulle funktioner, der ikke omfattede det redaktione­lle og lokale annoncesal­g, sammenlaeg­ges. Fredag den 19. september 1997 mødtes ledelsen fra begge aviser for at løbe aftalen igennem. Mødet endte med enighed.

 ?? FOTO: MIKKEL BERG PEDERSEN ?? Århus Stiftstide­ndes chefredakt­ør, Jan Schouby, modtog lykønsknin­ger og gaver fra bl.a. Jyllands-Postens chefredakt­ør, Jacob Nybroe (th.), og JP Aarhus-redaktør Morten Nystrup (tv.). I baggrunden Århus Stiftstide­ndes salgschef, Jørgen Lundorff.
FOTO: MIKKEL BERG PEDERSEN Århus Stiftstide­ndes chefredakt­ør, Jan Schouby, modtog lykønsknin­ger og gaver fra bl.a. Jyllands-Postens chefredakt­ør, Jacob Nybroe (th.), og JP Aarhus-redaktør Morten Nystrup (tv.). I baggrunden Århus Stiftstide­ndes salgschef, Jørgen Lundorff.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark