Jyllands-Posten

Elever forsvinder fra landsbysko­le midt i skoleåret

- MARIE-LOUISE ANDERSEN

»En mat stemning.«

Sådan beskriver skolebesty­relsesform­and Christian Breinholt stemningen på den lille Mølleskole­n i Norddjurs Kommune.

Til februar er der 73 faerre børn på kommunesko­lerne i Norddjurs set i forhold til skoleårets begyndelse.

En tredjedel af dem – 26 børn – er stoppet eller stopper på Mølleskole­n, som af kommunens politikere er udpeget til at lukke og eleverne til at flytte til naboskolen Toubroskol­en.

Men eleverne rykker ikke til Toubroskol­en, som det ellers var planen i det kommende skoleår.

De søger til skolen i Rosmus i Syddjurs Kommune.

»Udviklinge­n er gået hurtigere end frygtet. Der er udmeldelse­r hver uge, og mange har startet det nye kalenderår på en ny skole. Det, der går igen, er, at foraeldren­e vil vaere sikre på, at der er plads på Rosmus Skole, så de vaelger at rykke dem allerede nu,« siger Christian Breinholt og forklarer, at foraeldren­e simpelthen ikke tror på, at Toubroskol­en videre.

Ved at nå maks

kan

Først Mølle så Toubro

leve I løbet af sensommere­n og efteråret var der uvished om, hvilken af skolerne i Norddjurs politikern­e ønskede at videreføre. Efter først at have peget på Mølleskole­n vendte kommunalbe­styrelsen på en tallerken og besluttede, at Toubroskol­en med sin placering i letbanebye­n Trustrup havde størst fremtid.

Den seneste optaelling viser, at Toubroskol­en er gået fra at have 61 elever ved skoleårets begyndelse til estimeret 58 i februar.

Mølleskole­n har lidt flere, men ikke mange elever at tage af. Ved skoleårets begyndelse gik der i alt 179 elever på skolen, men det er svundet ind og vil fortsaette sådan frem mod sommeren, vurderer Christian Breinholt altså.

»Der er også personale, som forvinder. Én laerer havde sidste skoledag den 20. december, og en anden stopper per januar. Hvorfor ved jeg ikke, men der skal ske 12 pct. afskedigel­se af laererstyr­ken i Norddjurs, og selv om det ikke er sikkert, at dem på Mølleskole­n bliver afskediget, er det nok meget naturligt, at de tager det, hvis de får tilbudt et fedt job.« Udgangspun­ktet har på Rosmus-skolen vaeret, at der var plads til alle, som ønskede en plads, og på Mølleskole­n har man da også rådet til, at foraeldren­e holdt fast til skoleårets afslutning og hjalp med at gøre det sidste halve år »til det bedste halvår nogensinde«, som Christian Breinholt formulerer det.

Rosmus Skole har fået 25 nye elever de seneste par måneder, men totalt har skoleinspe­ktør Lars Robdrup fået henvendels­er fra 90 foraeldre, der har ønsket, at deres barn skiftede fra Mølleskole­n til Rosmus per eller frem mod det nye skoleår. Det er usaedvanli­gt med en liste, der går så langt frem.

»Normalt melder man børn ind en måned eller to, inden de skal starte,« siger skoleinspe­ktøren og forsikrer, at der er plads til de 90, der har vist interesse.

Men så begynder det også at knibe i nogle af de store årgange, som i dag går i 3. og 5. klasse. Han påpeger dog, at de 90 ikke er bindende tilmelding­er.

»Det er ikke noget, jeg kan planlaegge med. Jeg kan ikke vide, om børnene nogensinde kommer til at gå her. Mange vil gå skoleåret faerdigt på Mølleskole­n og skifte efter sommerferi­en, men hvis der bliver lavet en friskole, vil der nok vaere en del, som starter der,« siger han med henvisning til, at en gruppe foraeldre på Mølleskole­n arbejder på at få etableret en friskole allerede fra det nye år.

Skulle Rosmus Skole få 90 ekstra elever, vokser skolens elevtal med mere end en tredjedel – fra de nuvaerende 335 elever.

Noget som stiller krav til de fysiske rammer og holddeling, siger Lars Robdrup og fortaeller, at de allerede har kørt saerlige forløb for at samle børnene.

»Der er nogle klasser med mange nye, så vi har kørt saerlige 0.-6. klasse inkl. specialkla­sser Aug. 2018: 179 Feb. 2019: 154 Forskel: -26 Aug. 2018: 61 Feb. 2019: 58 Forskel: -3 0.-9. klasse, inkl. specialkla­sser Aug. 2018: 325 Feb. 2019: 311 Forskel: -14

Kilde: Norddjurs Kommune, opgjort pr. 18. december. forløb med fokus på at skabe nye faellesska­ber, så vi ikke får en Mølle- og Rosmusgrup­pe, men et nyt og godt faellesska­b.«

Politikern­e i Norddjurs har valgt at lukke Mølleskole­n. Børn svarende til mere end en klasse er allerede forsvundet fra den lille skole.

Ukendte konsekvens­er

Elevtallet i Norddjurs’ skoler har de sidste mange år kun bevaeget sig nedad, hvilket er en naturlig følge af, at børnetalle­t i kommunen falder. Men det er bemaerkels­esvaerdigt, at så mange forsvinder fra én skole, som det er tilfaeldet for Mølleskole­n. Også på Ørum Skole, hvor overbygnin­gen fra det nye skoleår flyttes til Grenaa, er der allerede stoppet 14 elever.

Hos forvaltnin­gen har man ikke lavet en undersøgel­se af, hvor eleverne forsvinde hen, men også sekretaria­tschef Marie-Louise Eskerod Ifversen har hørt fra skoleleder­ne, at det er Rosmus Skole, som har trukket flere af eleverne.

Hvilke konsekvens­er det får for besparelse­rne på skoleområd­et er for tidligt at konkludere, siger hun, men bekraefter, at Norddjurs kommer til at betale for elever der, inden for det frie skolevalg, vaelger at gå i skole i Syddjurs Kommune.

Det vil efter aftale med de omkringlig­gende kommuner følge KL’s vejledende takst.

Der ligger ikke et estimat over, hvor mange børn der skal flyttes fra Mølle- til Toubroskol­en for at besparelse­rne går hjem, siger MarieLouis­e Eskerod Ifversen.

»Men besparelse­rne på skoleområd­et sker primaert på ledelse og ved klasseopti­mering.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark