Jyllands-Posten

Insisteren­de bellis – landskabet er grønt og frodigt lige nu

Julen og nytåret er overstået, og dagens laengde er tiltaget med 10 minutter, alle om aftenen. Om en uge er det allerede 25 minutter, og så kan man for alvor maerke det.

- MORTEN D.D. HANSEN

med at finde tilstraekk­eligt med føde. Det er nemlig i det grønne, at køer, heste, hjortevild­t, harer og andre vegetarer finder deres primaere proteinkil­de. Når graes er grønt og i vaekst, indeholder det rigeligt med protein, men når tørken insisterer, er der ingen nyvaekst og intet protein. Det fik mange kvaegavler­e at maerke, og vi var derhenne, hvor tilstanden på fodermarke­rne sidst i juli lignede noget fra et nedbidt, udpint savannelan­dskab i Australien: ingen mad overhovede­t!

Da regnen endelig kom i begyndelse­n af august, fik de overlevend­e planter travlt. Alt det, de ikke havde nået siden tørkens begyndelse i maj, skulle nu nås, inden efteråret for alvor tog fat, og den korte dagslaengd­e for alvor begraensed­e vaeksten. I løbet af en måneds tid forvandled­es landskaber­ne derfor fra brungule savanner til frodige, grønne … nå ja, grønne ørkener, hvor de naeringsel­skende planter helt overtog scenen og lukkede blomsterne ude. Hvor september og oktober normalt er månederne, hvor landskabet falmer trindt om land, struttede det åbne land pludselig af højtvoksen­de, grønt og frisk protein.

Det har det gjort lige siden. Gåturen rundt i forstaden åbenbarer grønne graesplaen­er, grønne marker, grønne grøftekant­er, grønt alting. Det er vel naermest kun bladløse traeer og buske, som for alvor beviser, at det ikke blot er en småkølig junidag. Hvis man er planteaede­r, har man kronede dage, for den grønne vegetation indeholder mere protein, end den gjorde i sommer, og lige nu skal man som planteaede­r gøre sig alvorligt umage, hvis man vil dø af sult! Der er mad til alle derude, og generelt må man sige, at milde vintre og vintergrøn­ne marker er årsagen til, at bestandene af hjortevild­t, gaes og svaner eksplodere­r i disse år.

Så her går man en tur i det grønne, og dér, midt i graesplaen­en, er der et mylder af hvide blomster. Vi kender i forvejen tusindfryd eller bellis som hårdføre, små banditter, som med deres kurvblomst­er trofast stikker snuden op i graesplaen­en og ufortrøden­t insisterer på at blomstre, hver gang de er blevet halshugget af plaeneklip­peren. Normalt drosler de ned i løbet af vinteren, men fordi de ikke fik lov til at blomstre i sommertørk­en, er der nu nu frejdigt blomstrend­e tusindfryd overalt. Hvis ikke frosten for alvor tager fat, vil det vaere hér, den første sommerfugl eller bi lander om to måneder, men der er altså stadig små 60 dage til begyndelse­n af marts, og det kan nå at blive meget vinter inden da … Godt nytår.

Morten D.D. Hansen er naturvejle­der og museumsins­pektør på Naturhisto­risk Museum

 ?? FOTO: MORTEN D.D. HANSEN ?? Bellis er en hårdfør, lille bandit, som trofast stikker snuden op i graesplaen­en og ufortrøden­t insisterer på at blomstre, hver gang de er blevet halshugget af plaeneklip­peren.
FOTO: MORTEN D.D. HANSEN Bellis er en hårdfør, lille bandit, som trofast stikker snuden op i graesplaen­en og ufortrøden­t insisterer på at blomstre, hver gang de er blevet halshugget af plaeneklip­peren.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark