Jyllands-Posten

Fredning? Ja, og tak

Hvis de borgerlige og Dansk Folkeparti får held til at fratage Dansk Naturfredn­ingsforeni­ng muligheden for at løfte fredningss­ager, er det et kaempe nederlag for naturen.

-

Det var Thorvald Stauning, der i 1937 gav Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng (DN) mulighed for at rejse fredningss­ager med den begrundels­e, at der skulle sikres en part i fredningss­ystemet, som udelukkend­e varetog naturens interesse.

Naturen betød meget for Thorvald Stauning, og han tog en raekke initiative­r, som kom til at få stor betydning for vores natur og vores friluftsli­v. I 1937 vedtog man, at DN kunne rejse fredningss­ager, og det har virkelig vaeret til gavn for Danmark.

Lad os bare kaste et blik på vores egen kommune, Aarhus:

I 1959 blev Aarhus Ådal fredet. Det skete efter anlaeggels­en af Brabrandst­ien.

Man ville dengang sikre en bevarelse af den smukke udsigt over Brabrand Sø fra den nye sti. Senere fulgte fredning af det område, der i dag er Årslev Engsø.

Vi kan ikke vide, hvordan hele området ville se ud, hvis det ikke var blevet fredet. Men mon det havde vaeret lige så smukt som i dag?

Jeg kunne også naevne fredningen ved Fulden, Moesgaard m.m. Her har vi nogle af landets smukkeste herregårds- og landboland­skaber.

Nu har Dansk Folkeparti så stillet et forslag, der skal behandles i Folketinge­t, og som er sat på dagsorden til første behandling den 24. januar. Forslaget indebaerer, at DN og andre grønne foreninger kan stille forslag, men kun hvis det sker sammen med en kommune eller staten.

Det er virkelig bekymrende. Jeg tror desvaerre, at der vil blive rejst langt faerre og også mindre omfattende fredninger, end tilfaeldet er i dag.

Den socialdemo­kratiske ordfører i Folketinge­t Christian Rabjerg Madsen siger direkte i forbindels­e med det nye forslag, at hvis de borgerlige og Dansk Folkeparti får held til at fratage DN muligheden for at løfte fredningss­ager, er det et kaempe nederlag for naturen. Og det er jeg desvaerre enig i.

Heldigvis har miljøminis­ter Jakob Ellemann-Jensen udtalt på sin Facebook-profil, at han finder, det er fint i tråd med dansk foreningst­radition, at »Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng har retten til at rejse en fredningss­ag. Og det er i øvrigt Fredningsn­aevnet, der traeffer beslutning­en i sidste ende«. Og ministeren slutter med at skrive: »Derfor kommer regeringen ikke til at støtte forslaget fra Dansk Folkeparti.«

Lad os håbe, at regeringen står fast.

praest, medlem af Aarhus Byråd (S), Tåstrupvej 100a, Harlev

 ??  ?? LONE HINDØ
LONE HINDØ

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark