Jyllands-Posten

Kattegatfo­rbindelse fra Odden til Djursland

-

Jakob Friis Sørensen, shippingma­nd, logistik og transport, Jakarta, Jalan Bangka XI A no 4, 12720 Kemang, Jakarta Selatan, Indonesien

Man laeser, at trafikmini­steren nu vil afsaette 60 mio. kr. til en undersøgel­se, men det lyder som om, at selve linjeførin­gen over Samsø fra Kalundborg til lige nord for Hou er fastlagt. Det har en del beklagelig­e følger.

Dels skal der bygges 24 km ny motorvej til Hørning, hvor man så kobler E45 på. Straekning­en Horsens-Skanderbor­g-Aarhus er som bekendt et mareridt af uheld og køer på samme niveau som ved Køge, hvor man har udvidet motorvejen i årevis uden at få trafikken afviklet. Dels er det synd at afvikle Samsø som ø, og ligeledes er der på Sjaelland-siden bekymringe­r for naturen.

Har man taenkt på, at al trafik fra Sjaelland, som skal syd for Horsens, stadig vil tage Storebaelt? En ny Kattegatfo­rbindelse bør tilgodese tre formål:

N Afkorte rejsetiden mellem Aarhus og København.

N Tilgodese og afkorte rejsetiden til og fra hovedstade­n fra Nordjyllan­d.

N Forbedre togdriften – ikke likvidere langdistan­cetog i Danmark

Hvis man undersøger en linjeførin­g mellem Sjaellands Odde og Glatved på Djursland med en kombineret lavbro og en tunnel med tog, opnår man en raekke fordele; på Sjaelland er der allerede god motorvej til Holbaek og motortrafi­kvej til Vig. På det sidste stykke på landevej 21 er fastboende og sommerhuse­jere på Odden i dag plaget af faergetrae­k fra Molslinjen, som man kunne undgå med en ny motorvej til spidsen af Odden, hvor der i dag ligger et militaert område.

På Djursland er Glatved sikkert landets grimmeste strand med fyldeplads og grusgrave, så her er der forholdsvi­s få beboere, som vil generes af et brohoved eller en tunnel, som kommer i land.

Der er forbindels­e ad landevej 15 og 16 til Grenaa, Randers og Aarhus. Der er ligeledes togbane, som både går nordpå og til Aarhus.

Man burde kunne køre med tog hurtigere, hvis der anlaegges jernbane på Odden til Holbaek. Og lufthavnen ved Tirstrup er i dag naesten forbundet til Aarhus af Djurslandm­otorvejen.

Det må undersøges, om en sådan linjeførin­g enten lukker eller styrker lufthavnen.

Jeg vil mene, at al trafik fra og til Nordjyllan­d og hovedstade­n får flere timers kortere rejsetid, og for Aarhus er den ca. den samme som over Samsø. Det vil sikkert kun vaere Kalundborg­s og Horsens’ borgmestre, som vil vaere imod en Kattegatfo­rbindelse fra Odden til Djursland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark