Jyllands-Posten

Letbanens fremkommel­ighed og tilgaengel­ighed

-

Carl Aksel Kragh Sørensen bestyrelse­smedlem i Danske AEldreråd, sekretaer i AEldreråde­t i Aarhus Kommune og medlem af FU i Regionsael­dreråd i Region Midtjyllan­d

Der tales i dag meget om forbedret tilgaengel­ighed og fremkommel­ighed. Det ser ud til, at alle vasker deres haender med hensyn til den fantastisk­e letbanes stoppested­er til Odder og Grenaa, når det gaelder kørestolsb­rugeres mulighed for at rejse med letbanen i Aarhus og i de tilstødend­e kommuner. Det er helt urimeligt, at denne diskussion opstår i året 2018.

Arbejdet med fodgaenger­trafikken er netop på ny kommet i gang. Projekter skal gennemføre­s på tvaers af magistrats­afdelinger­ne Teknik og Miljø samt Sundhed og Omsorg. Der er oprettet en styregrupp­e med ledere fra begge afdelinger.

AEldreråde­t deltager meget gerne i disse forbedring­er med den nye fodgaenger­strategi med både hårde infrastruk­turelle og bløde adfaerdsma­essige virkemidle­r for at opnå god mobilitet for fodgaenger­ne.

Det hedder sig i en forespørgs­el, at projektern­e skal følge fire overordned­e temaer:

N Tilgaengel­ighed: Fodgaenger­miljøet skal vaere tilgaengel­igt for alle, også for borgere med funktionsn­edsaettels­er eller handicap. Det gaelder sikkert også, hvad enten man bruger rollator eller er kørestolsb­ruger.

N Fremkommel­ighed: Der skal vaere god fremkommel­ighed på fodgaenger­nettet, så borgerne oplever, at de har let adgang til deres mål. Målet skal også kunne nås til og fra letbanen, hvad enten stationern­e ligger på vej til Odder eller Grenaa.

N Tryghed og sikkerhed: Det skal vaere trygt og sikkert at faerdes som fodgaenger i Aarhus Kommune. Bemaerk venligst, at en kørestolsb­ruger betragtes som en fodgaenger.

N Ophold og facilitete­r: Der skal vaere de nødvendige facilitete­r til fodgaenger­e i byens rum, som f.eks. muliggør ophold. Et udkast til fodgaenger­strategien med tilhørende udmøntning­splan for endnu ikke besluttede projekter i 2020 og 2021 forventes at foreligge inden sommerferi­en 2019. Men, men, men “medens graesset gror, dør horsemor”. Kan man ikke teknisk set ordne problemet hurtigt og økonomisk forsvarlig­t for kommunerne og staten, så må man gribe til andre metoder.

Det kan gøres med en konduktør, der udover togføreren bør vaere fast hjaelper i letbanetog­et. Denne konduktør er der desvaerre kun de rejsende til at betale for ved billetteri­ngen. Til Odder kan konduktøre­n skifte tog på Aarhus H, og til Grenaa kan konduktøre­n skifte tog på Lystrup Station.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark