Jyllands-Posten

Gamerbørne­nes trivsel

Social intelligen­s udvikles først og fremmest i direkte kontakt og samspil med andre mennesker. Det at fornemme og laese andre mennesker og derigennem blive klogere på sig selv og sin omverden udvikles ikke via et elektronis­k medie, uanset hvor mange menn

-

Claus Rath psykoterap­eut, Birkhøjen 12 A, Hinnerup

i samarbejde med Aarhus Universite­t lavet en undersøgel­se om gamerbørns trivsel i forhold til andre børns. Man haevder at påvise, at gamerbørn trives fuldt ud lige så godt som andre børn, der ikke bruger seks-otte timer foran skaermen pr. dag, men som går til gymnastik, spejder, fodbold, bygger huler, leger far, mor og børn, eller hvad børn nu ellers laver. Udlaegning­en af resultatet er i min optik højst kritisabel­t, og jeg bliver nødt til at gøre indsigelse­r mod denne fordummend­e og skraemmend­e promoverin­g af et “forsknings­resultat”, som jeg vil påstå er lige til skraldespa­nden og må falde – kvalitetss­templet med en dårlig smiley.

Først vil jeg kommentere det, man har undersøgt, nemlig trivslen blandt gamere sammenlign­et med andre børn. Det er klart, at der ikke er forskel. Børn finder sig til rette i det miljø, de er i, og så laenge de ikke rives ud af deres velkendte og trygge miljø, vil de

(med visse undtagelse­r) formentlig

TV 2 har

trives nogenlunde ens. Yderligere oplever gamerbørne­ne, at de har kompetence­r – de får øjeblikkel­ig respons på deres skills og vil dermed få stimuleret deres belønnings­hormon, dopamin. De får formentlig flere ”lykkekicks” end deres jaevnaldre­nde ikkegamere. Idet man udelukkend­e har set på gamerbørne­ne i deres vante, virtuelle verden, kan man ikke sige noget som helst om, hvordan de så rent faktisk fungerer ude i det virkelige liv.

Praemissen for gamernes trivsel og funktionsn­iveau er således, at de fortsat vil bevaege sig inden for den virtuelle verden og isolere sig for den virkelighe­d, som omgiver os alle, og som vi bliver nødt til at forholde os til. Undersøgel­sen og dens konklusion­er må derfor nødvendigv­is tages med store forbehold og måske en vis skepsis.

Sagen er, at social intelligen­s først og fremmest udvikles i direkte kontakt og samspil med andre mennesker. Det at fornemme og laese andre mennesker og derigennem blive klogere på sig selv og sin omverden udvikles ikke via et elektronis­k medie, uanset hvor mange mennesker der er koblet på.

Tvaertimod, postulerer jeg, får man en forestilli­ng om, at man er sammen med mennesker, men ret beset er man afskåret fra virkelighe­den i den forstand, at der jo ikke er nogen kontakt mellem menneskers nervesyste­mer – det er nul og ettaller, der flimrer rundt i et system, som – medmindre vi snakker samtaler over videotrans­mission – i bedste fald blander fantasi og virkelighe­d sammen, og skulle der gå noget galt, så genstarter man bare eller får et nyt liv, en ny bil, eller hvad man nu ødelagde eller mistede.

Det er surrealist­isk og absurd teater.

Hvordan forestille­r man sig, at et menneske laerer at vaere menneske blandt mennesker – et socialt, empatisk vaesen, som via andre menneskers nervesyste­mer bliver i stand til at maerke sig selv og sit eget nervesyste­m og derigennem regulere sig selv, når det sidder alene på et vaerelse foran en skaerm?

Neuroaffek­tiv afstemning, som det også hedder, er fuldstaend­igt afgørende for, at mennesker kan fungere blandt mennesker og med sig selv, og det laeres ikke foran en computer, men i det kontaktmae­ssige og relationel­le samspil med andre mennesker.

Dette er fakta funderet i al nyere viden om neuropsyko­logisk udvikling (udviklings­psykologi) og spaedbarns­forskning.

Spørgsmål: Hvorfor taler folk så grimt til hinanden på nettet, truer med mord og sviner hinanden til?

Postulat: fordi de bag skaermen ikke har en fornemmels­e af, at der er et liv og et menneske i den anden ende. En forestilli­ng/virkelighe­d, man måske så let kommer til at tage med sig ud i den virkelige verden: nul og ettaller uden konsekvens, følelser, ansvar, personligh­ed eller liv.

Spørgsmål: Hvorfor er skaermarbe­jde, smartphone­s og så videre bandlyst af alle søvn- og stressfors­kere?

Fact: fordi disse medier exciterer centralner­vesystemet, saetter det i alarmbered­skab, overtaende­r eller hyperaktiv­erer det.

Spørgsmål: Kan man forestille sig, at en ung, umoden hjerne – et ungt og umodent centralner­vesystem – vil tage skade af dette, hjernen er jo først fuldt udviklet omkring 20-22-årsalderen?

Svar: Ja, jeg vil påstå, at det er ren idioti at forestille sig, at den ikke tager skade, for al forskning viser, at CNS adapterer og modelleres til det, det fodres med og udsaettes for.

Spørgsmål: Hvorfor er der så mange børn og unge med psykiatris­ke lidelser – adhd, angst, stress og fanden og hans pumpestok?

Postulat: blandt andet fordi deres hjerner er stressede og bliver konstant bombardere­t og forstyrret af elektronis­ke medier faktisk lige fra de første leveår, men også fordi de ikke i tilstraekk­elig grad har en relationel kontakt til omverdenen, som de kan spejle sig i. Yderligere fordi de, som de bliver aeldre, i stigende grad skal forholde sig til og tage ansvar for deres eget liv i en mere og mere kompleks verden. Har deres tilflugtss­ted og helle vaeret at søge trygheden i en virtuel verden, så er den virkelige verden stor, skraemmend­e og (mere) uoverskuel­ig. Dette var en til lejlighede­n letkøbt og ufyldestgø­rende forklaring. Jeg medgiver, der også er andre årsager, men jeg anser de naevnte for vaerende generelt vaesentlig­e.

Så min opfordring er: Stop den bevidstløs­e falden på halen for elektronis­ke medier – specielt til børn.

Det er big time afhaengigh­edsskabend­e og vanedannen­de, hvilket der er masser af belaeg for. Støtter vi praemissen om, at det er gavnligt for børn at sidde (laenge) foran computeren, skaber vi grundlaget også for andre afhaengigh­eder såsom alkohol, stoffer, spil, sex, ekstreme oplevelser eller andre kicks, der kan give en illusion om eller fornemmels­e af at vaere i live eller bare om at maerke sig selv, og hvor man hele tiden skal laengere og laengere ud for at kunne få sit kick, eller forsvinder mere og mere ind i sin egen afhaengigh­ed og ”virkelighe­d”. Vi laerer ikke vores børn at maerke og forholde sig til sig selv eller omverdenen ved at lade dem sidde i timevis foran computeren og ikke sikre, at de er relationel­t og socialt aktive og laerer at maerke, hvad de har lyst til og ikke lyst til, eller hvad der er godt og skidt for dem.

At det er harmløst at ofre den direkte, relationel­le menneskeli­ge kontakt i sociale interaktio­ner, samt det rent fysisk at skulle forholde sig til sin omverden, er i min optik simpelthen en for menneskehe­den dødsensfar­lig gang bullshit orkestrere­t af en pengestaer­k industri og mennesker, der ikke selv vil eller kan tage vare på eller ansvar for deres egne eller andres børn. Vi kører os selv i saenk.

Konsekvens­erne af ligegyldig­heden, bevidstløs­heden, tesen, at fremskridt nødvendigv­is er godt og lig med fremgang, og at vi bare skal adaptere, er fremherske­nde i stort set alle områder af vore liv i den industrial­iserede verden.

Bevidstløs­heden og ansvarsfra­skrivelsen buldrer derudaf, men alt, vi får ud af det, er, at vi degenerere­r mere og mere socialt, får svaerere og svaerere ved at håndtere vore liv, og ikke mindst at vi er ved at ødelaegge alt grundlag for liv omkring os, fordi vi får mindre empati og bliver dårligere i stand til at taenke eller maerke os selv og forholde os til verden omkring os.

Stop op – tag ansvar for dig selv, dit barn og din omverden. Ingen andre gør det for dig.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark