Jyllands-Posten

Den lille Peugeot 208 satte sig igen på tronen og var den mest solgte i 2018

Endnu et usaedvanli­gt år for bilsalget landede på 218.000 nye biler, der naesten tangerede 2017-tallet, og hvor Peugeot 208 igen blev danskernes foretrukne bilmodel.

- JENS OVERGAARD

Endnu et bilår med masser af bølgegang. Sådan kan 2018 beskrives.

Efter tre år i traek, hvor politisk debat og efterfølge­nde nedsaettel­se af afgifterne gav stop-and-go i bilsalget, var der ellers lagt op til mere ro. Men sensommere­ns omlaegning til skaerpede miljøkrav og den nye WLTP-beregning af braendstof­forbruget medførte endnu en gang et uroligt efterår.

På bundlinjen kom 2018 dog ud med et rigtig paent salg på cirka 218.000 nye biler, der naermer sig sidste års 222.000 af slagsen, der lå marginalt under rekorden fra 2016.

Årets store vinder er miniklasse­modellen Peugeot 208, der ligesom i fjor blev nummer et.

Denne gang med 8.800 biler. Det er 1.110 biler foran nummer to, som er den høje Nissan Qashqai, der solgte 7.700 biler, mens mellemklas­sebilen VW Golf er nummer tre med 6.200 stk. Det er interessan­t, at både Peugeot 208 og VW Golf synger på sidste vers, hvor der bliver praesenter­et afløsere i 2019, mens Qashqai, der fik et facelift i fjor, kører nogle år endnu i den nuvaerende generation.

Tendensen holder

De tre modeller tegner meget godt et billede af en tendens, hvor vi køber fortsat større og højere biler, mens mikrobiler­ne er fortraengt.

Således er den højest placerede model i det segment VW Up, som vi finder på en syvendepla­ds med små 5.000 biler.

Den var nummer to i 2017, hvor Peugeot 208 altså besatte førsteplad­sen, mens Nissan Qashqai blev nummer tre.

Store biler saetter også deres praeg på listen, hvor VW Passat, VW Touran og Skoda Octavia indtager plads nummer 9, 10. og 11, mens en Mercedes endda ligger på 13. pladsen med C-Klassen.

Det er klart, at langt den overvejend­e del af Passat og C-klasse går til erhvervsle­asing hos firmafolke­t, men stjernemae­rket må i alle tilfaelde siges at have slået sit navn fast for en bredere køberskare.

I løbet af året har A-Klassen da også figureret en del gange på listen.

Hos De Danske Bilimportø­rer er direktør Gunni Mikkelsen tilfreds med afsaetning­en.

»Årets salg er aldeles højt og følger sidste års niveau fuldstaend­ig. Selvfølgel­ig havde det vaeret sjovere, hvis vi havde ligget 1.000 biler over sidste år i stedet for lidt under, men det er jo så få biler, vi taler om, og vi er derfor yderst tilfredse,« siger han.

Lidt flere elbiler

Der gik dog alligevel politik i den sidst på året, hvor Folketinge­t kort før jul besluttede at aflyse en planlagt stigning af afgifterne for elbiler, der fastholdes på det nuvaerende niveau med 20 pct. afgift.

I årets løb kom der nummerplad­er på 1.545 elbiler. Det er dobbelt så mange som de godt 700 elbiler, der blev indregistr­eret i 2017. Men det er stadig et lavt antal i forhold til de konvention­elle biler.

Plug-in hybridbile­rne – også kaldet opladnings­hybrider – kom der 3.128 af på vejene i fjor mod 620 biler året før.

Det er dog enkelte modeller som bl.a. Kia Niro, Hyundai Ioniq og Toyota Prius, der traekker laesset.

De almindelig­e hybridbile­r, der ikke kan oplades, har også solgt paent i 2018, hvor det blev til 8.716 mod 7.004 året før.

Det er isaer Toyota, som har godt fat med hybridudga­ver af Yaris, Auris og C-HR.

Leasing er i vaekst

Leasing har, ifølge De Danske Bilimportø­rer, vaeret praeget af de politiske aftaler på området, hvor man i slutningen af ’17 strammede reglerne.

For hele året er leasingand­elen på 39 pct. af det totale salg, hvilket knap nok er på niveau med de seneste års 4243 pct. , men leasingand­elen er på vej opad idet årets 2018 startede på blot ca.30 pct. .

Erhvervsle­asing står for 29 pct. af årets samlede salg, mens privatleas­ing udgør knap en tiendedel af det samlede salg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark